Rămâi conectat

Actualitate

Demisia – tot ce trebuie să știi înainte sa renunți la un loc de muncă. Demisionarul nu poate intra în șomaj

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Demisia reprezintă actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, indiferent dacă acesta a fost încheiat pe perioadă determinată, nedeterminată ori temporară sau pentru muncă la domiciliu.

Dreptul unui angajat de a demisiona este prevăzut la art. 81 din Codul muncii, care mai stabileşte ca salariatul nu este obligat sa îşi motiveze demisia.

Orice salariat are dreptul sa demisioneze dintr-un post, fara a fi nevoit sa îşi motiveze decizia, angajatorul fiind obligat sa accepte încetarea unilaterala a raportului de munca. Totuşi, după ce şi-a înaintat demisia, angajatul nu poate părăsi imediat locul de munca, ci mai are câteva obligaţii fata de fostul sau angajator.

Cei care îşi dau demisia nu pot sa intre in şomaj deoarece se considera ca a fost voinţa angajatului. Astfel pot beneficia de ajutor de şomaj persoanele aflate într-una din următoarele situaţii:
-le-au încetat raporturile de munca din motive neimputabile lor;
-le-au încetat raporturile de serviciu din motive neimputabile lor;
-le-a încetat mandatul pentru care au fost numiţi sau aleşi, daca anterior nu au fost încadrați in munca sau daca reluarea activităţii nu mai este posibila din cauza încetării definitive a activităţii angajatorului;
-au încheiat contract de asigurare pentru şomaj si nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, in vigoare.

Notificarea de demisie trebuie formulata in scris, insa nu este necesar ca ea sa fie acceptata de angajator, deci nu depinde de o aprobare scrisa sau tacita a acestuia.
Totuşi, pentru ca notificarea de demisie sa producă efecte juridice, ea trebuie sa fie comunicata angajatorului.
Odată comunicata angajatorului, salariatul nu îşi mai poate retrage demisia decât in situaţia in care primeşte acordul angajatorului pentru acest lucru.

Codul muncii sancţionează angajatorii care refuza sa înregistreze demisia unui salariat cu amenda cuprinsa intre 1500 si 3000 de lei.

Odată ce un angajat demisionează, el nu poate părăsi imediat locul de munca, ci trebuie sa rămână într-o perioada de preaviz, astfel încât angajatorul sa aibă timp sa găsească un înlocuitor pentru postul care rămâne liber.
Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de muncă sau, dupa caz, cel prevăzut in contractele colective de munca aplicabile. Totuşi, Codul Muncii stipulează ca preavizul nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie. Pentru funcţiile de conducere, aceasta perioada de preaviz nu poate depăşi 45 de zile lucrătoare.

sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea