Rămâi conectat

Actualitate

De ce Uniunea Social-Liberală?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Moto: „Nu guvernezi oamenii decât servindu-i. Regula e fără excepţie” (V. Cousin)

    În ultimul timp întrebarea a fost pusă în mai multe rânduri în mass-media şi i s-au dat tot felul de răspunsuri mai mult sau mai puţin persuasive, iar oamenii continuă să o pună şi în prezent, în plină campanie electorală, aşteptând răspunsuri pertinente şi edificatoare.
În sprijinul celor spuse de Voltaire „ca să ne înţelegem trebuie să ne definim termenii”, mă văd obligat să fac precizările conceptuale de rigoare. Partidul Social Democrat, în calitate de partid de centru-stânga, adoptă valorile social-democraţiei moderne europene, cu accent pe reglementările statului în economie, este adeptul impozitului progresiv, atent în protecţia socială etc. Partidul Naţional Liberal, un partid de dreapta, este promotor al valorilor specifice liberalismului: libertatea personală, garantarea proprietăţii private, piaţa liberă, stimularea iniţiativei particulare, cota unică, extinderea drepturilor individuale etc.
Ani la rând cele două partide s-au aflat în contradicţie, pe poziţii diferite, uneori chiar în conflict. Pentru diminuarea divergenţelor, pentru atenuarea lor şi, mai ales, pentru o comună acţiune politică era important pentru ca cineva să facă primul pas, urmat obligatoriu de un pas similar din partea opusă, pentru că aşa cum zice un proverb arab: „Nu poţi aplauda cu o singură mână!” Şi, pe baza înţelegerii, uniunea s-a produs spre uimirea şi/sau nedumerirea unora sau multora. Şi asta pentru că cei aflaţi la conducerea celor două partide, secundaţi de Partidul Conservator, au procedat cu înţelepciune, au înţeles şi au acceptat că trecutul nu trebuie să devină un duşman al prezentului. Chiar dacă nu s-a căzut de acord asupra semnificaţiilor trecutului, important este să existe acord asupra prezentului şi a viitorului. O astfel de abordare necesită multă răbdare, înţelegere, empatie, îngăduinţă, toleranţă, simţul dreptăţii, respect şi foarte mult bun simţ.
Aşa cum vecinii într-o comunitate sunt obligaţi să locuiască împreună pe aceeaşi stradă, să coopereze sau cel puţin, să coabiteze pentru o convieţuire civilizată, tot aşa partidele sunt chemate să-şi desfăşoare activitatea în mod paşnic, unul lângă altul sau faţă în faţă, respectând anumite principii, norme sau reguli. Nu trebuie să se iubească, dar trebuie să se respecte – „Gardurile bune – afirma poetul Robert Frost – fac vecinii buni”, idee întâlnită şi într-un proverb german – „Cu cât este mai înalt gardul, cu atât este mai bun vecinul”, iar în localităţile Gârbova de Sebeş, Câlnic, Vingard, Berghin ş.a.m.d. înţelepciunea respectivă a devenit realitate, saşii având o bună convieţuire cu românii.
În ultimii ani societatea românească s-a aflat în impas. Nu mai putea evolua sub ameninţarea regresului economic, a şomajului, a deteriorării mediului sanitar şi educaţional, a scăderii continue a nivelului de trai material şi cultural. Măsurile adoptate de către autorităţi n-au dus la redresarea economică dorită, n-au dat speranţe certe. Dimpotrivă, dezamăgirea şi deznădejdea, cele mai nocive elemente ale societăţii civile, ale democraţiei sociale s-au accentuat, s-au răspândit tot mai mult şi, inevitabil, au dus la proteste îndelungate în timpul iernii.
Nu intenţionez să mă angajez într-o analiză exhaustivă a cauzelor care au dus la această situaţie neplăcută, dramatică pentru unii, şi nu puţini. Au făcut-o alţii, specializaţi în analize politico-economice. Dar mi-a rămas în minte un lucru afirmat şi reafirmat de premierul Emil Boc: „N-am avut un dialog corespunzător cu oamenii”. Dialogul cu oamenii, contactul direct cu aceştia, să stăm împreună şi să discutăm, să căutăm şi să găsim soluţiile pentru rezolvarea problemelor. Aceasta cred că este esenţa strategiei pe care suntem chemaţi să o adoptăm dacă dorim să fim eficienţi, nu doar petiţii şi manifestaţii, deşi nu sunt inutile nici acestea, dar nu în exclusivitate!
Cred cu convingere că USL este o alianţă a înţelepciunii, o alianţă a unor lideri inteligenţi, curajoşi şi pragmatici, o alianţă a victoriei în beneficiul oamenilor, iar rezultatele deja încep să se întrevadă: întregirea pensiilor, majorarea salariilor etc.

Prof. Nicolae Ota

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Salariu minim 2023. Ministrul Muncii, Marius Budăi: „Noi ne dorim să intre în vigoare de la 1 ianuarie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Salariu minim 2023. Ministrul Muncii, Marius Budăi: „Noi ne dorim să intre în vigoare de la 1 ianuarie”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat marţi, la Parlament, despre salariul minim de 3.000 de lei, că îşi doreşte să intre în vigoare de la 1 ianuarie.

„Mâine, în Consiliul Tripartid avem ca unic subiect salariul minim brut garantat în plată. Sperăm să avem şi o decizie, pentru a putea trece la etapa următoare şi anume, testul IMM şi transparenţa decizională”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

Întrebat dacă în cei 3.000 de lei va exista şi o componentă de 200 de lei neimpozabili, Marius Budăi a spus că, „din jumătatea anului 2022, a pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei, pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi, unde statul nu percepe nicio taxă”. „Până acum, a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei şi să continuăm această practică şi anume să nu îi taxăm”, a explicat Marius Budăi.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Toate variantele sunt pe masă, însă noi ne dorim ca acest salariu minim să intre în vigoare de la 1 ianuarie”, a subliniat ministrul Muncii.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a fost întrebat „cum stă cu relațiile internaționale”.

În acest context, Alexandru Rafila a vrut să lămurească subiectul vizitelor externe pe care le-a făcut în acest an de când este membru în Guvern. Ministrul Sănătății a explicat că nu a mers în excursie, ci au fost deplasări profesionale, pentru a stabili diferite acorduri în domeniul Sănătății. De exemplu, în Cuba, Alexandru Rafila a mers să semneze „un acord bilateral în domeniul sănătăţii”, după ce, în ianuarie, Guvernul României a semnat un memorandum cu această ţară.

Alexandru Rafila a zis că a folosit oportunitatea legată de un congres internaţional, la care au participat mai mulți de miniştri ai Sănătăţii, inclusiv doi din UE, în afară de el, pentru a vedea cum sunt tratate acolo anumite boli care în România nu au încă un răspuns, cum ar fi piciorul diabetic.

Atacurile privind deplasările de lucru ale lui Alexandru Rafila au venit din partea USR, iar ministrul crede că scopul este să-l împiedice să-și desfășoare activitatea.

„De când am fost numit în funcție, am făcut cam 11-12 deplasări de lucru în afara țării. Unii au o percepție greșită în ceea ce privește scopul acestor deplasări. Ele nu sunt turistice. Poate unii au anumite frustrări pentru că nu au avut ocazia, când erau mai tineri, să călătorească și consideră că persoanele care ocupă funcții publice se deplasează în alte țări în scopuri turistice”, a zis Alexandru Rafila la DC News și DC News TV.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Preț compensat la energie: Premierul Ciucă a anunțat cine va beneficia de măsură

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preț compensat la energie: Premierul Ciucă a anunțat cine va beneficia de măsură

În cursul zilei de luni, 14 noiembrie, primul ministru Nicolae Ciucă a transmis că susţine ca mai multe categorii, printre care familiile cu mai mult de trei copii, bisericile şi serviciile publice, să beneficieze de preţ compensat la energie, menţionând că sunt pregătite amendamente în acest sens la ordonanţa pe energie aflată în dezbaterea Parlamentului.

„Este foarte limpede că tot ceea ce am discutat şi am stabilit prin ordonanţă, ultima ordonanţă se va aplica. Este o ordonanţă pe care am gândit-o astfel încât să venim în sprijinul românilor şi a economiei, iar chestiunile care mai erau de amendat în Parlament sunt cele prin care vom regla acele chestiuni cu serviciile publice, astfel încât să poată să beneficieze de preţul stabilit de un leu.(…) Familiile monoparentale sau cele care au mai mult de trei copii, bisericile, societăţile de apă canal, cele care asigură utilităţile publice. Acestea sunt (categoriile care vor beneficia de preţ plafonat la energie – n.r.). Nu am discutat despre aeroporturi”, a afirmat Ciucă, la Parlament.

El a spus că aceste amendamente urmează să fie discutate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Referitor la problema plăţii facturilor pe baza consumului de anul trecut, premierul a spus: „Ultima discuţie pe care am avut-o în coaliţie a fost să raportăm la anul 2022, pentru că au fost probleme legate de modul în care s-a desfăşurat activitatea pe timpul pandemiei”.

„A fost o discuţie tehnică de acest fel, urma ca pe propunerile pe care le aduc cei de la ANRE să luăm o decizie. Decizia nu este la Guvern, este în Parlament”, a adăugat Ciucă.

Despre reglementarea preţului la energie pentru doi ani, premierul a precizat că este o decizie convenită în coaliţie.

„Este o decizie pe care am convenit-o cu toţii, să avem asigurată această predicţie pentru doi ani de zile”, a adăugat premierul.

Întrebat în legătură cu plata facturilor emise cu întârziere, dacă va exista posibilitatea eşalonării plăţilor pentru consumatori, Ciucă a spus că a solicitat ca sumele să fie eşalonate.

„Pentru furnizorii care nu au fost în măsură să trimită, să transmită facturile la timp, este absolut anormal ca orice consumator final să primească factura după cinci luni sau şase luni şi să plătească întreaga sumă. Ca atare, am solicitat ca acea sumă să fie eşalonată, astfel încât cetăţenii să poată să îşi plătească factura”, a afirmat premierul.

Guvernul a adoptat vineri o ordonanţă de urgenţă privind Mecanismul de achiziţie centralizată a energiei care va asigura compensarea preţurilor la energie în continuare şi competitivitatea economiei româneşti, a anunţat vineri secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu.

Acesta a precizat, întrebat de ce nu s-a adoptat prin această ordonanţă şi preţul de 1,3 de lei pentru toţi românii care consumă peste 255 de kWh pe lună, că în legea de adoptare a Ordonanţei 119, aflată în Parlament, vor fi cuprinse toate categoriile de preţuri.

Ordonanţa de urgenţă 119/2022 a fost adoptată cu amendamente de Senat şi se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ne paște o criză economică? Nicolae Ciucă: „Suntem pregătiți. România nu este în pericolul de a intra în recesiune”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ne paște o criză economică? Nicolae Ciucă: „Suntem pregătiți. România nu este în pericolul de a intra în recesiune”

Premierul Nicolae Ciucă dă asigurări că România nu va intra în recesiune economică, așa cum se întâmplă cu alte țări puternice, în special cele din zona euro.

Șeful Guvernului susține că ”suntem pregătiți” și că a luat măsuri.

Mai mult, el afirmă că datele pe care le avem în acest moment ”ne arată foarte clar că există premisa ca la sfârșitul anului România să aibă o creștere economică în jurul lui 5 %”.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Despre recesiune se vorbește de la începutul anului, au fost semnale pe tot parcursul anului. Am putut să constatăm pe propria noastră experiență că am avut o scădere a ritmului de creștere datorită impactului pe care l-a avut seceta în producția agricolă și sigur vom vedea aceste… se văd aceste consecințe în procentul de creștere economică pe trimestrul 3 și probabil vom resimți acest efect și în trimestrul 4.

Ca atare, suntem pregătiți. De aceea am spus că am luat măsuri astfel încât să putem să consolidăm economia, s-o menținem în echilibru, astfel încât să nu intrăm în recesiune.

Datele pe care le avem în acest moment ne arată foarte clar că există premisa ca la sfârșitul anului România să aibă o creștere economică de 5 %, în jurul lui 5 %, iar pentru anul viitor toate instituțiile, inclusiv cele europene, ne-au previzionat o creștere economică, haideți să nu-i zicem aproape de 2 %, în jur de 1,5 % ceea ce înseamnă creștere economică.

Deci România nu este în pericolul de a intra în recesiunea economică. Sigur, nu suntem singuri în acest ansamblu, depindem foarte mult de ceea ce se întâmplă cu celelalte economii cu care țara noastră este în strânsă colaborare și atunci vom resimți și noi aceste efecte”. – a declarat premierul la Parlament, în fața jurnaliștilor.

Recent, Banca Angliei a avertizat că Marea Britanie se va confrunta cu cea mai îndelungată recesiune, iar Comisia Europeană se așteaptă ca Zona euro și majoritatea statelor din Uniunea Europeană să se îndrepte către o recesiune economică.

De asemenea, Germania, cea mai mare economie a Europei, se îndreaptă spre recesiune.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea