Rămâi conectat

Actualitate

De ce Uniunea Social-Liberală?

Publicat

în

    Moto: „Nu guvernezi oamenii decât servindu-i. Regula e fără excepţie” (V. Cousin)

    În ultimul timp întrebarea a fost pusă în mai multe rânduri în mass-media şi i s-au dat tot felul de răspunsuri mai mult sau mai puţin persuasive, iar oamenii continuă să o pună şi în prezent, în plină campanie electorală, aşteptând răspunsuri pertinente şi edificatoare.
În sprijinul celor spuse de Voltaire „ca să ne înţelegem trebuie să ne definim termenii”, mă văd obligat să fac precizările conceptuale de rigoare. Partidul Social Democrat, în calitate de partid de centru-stânga, adoptă valorile social-democraţiei moderne europene, cu accent pe reglementările statului în economie, este adeptul impozitului progresiv, atent în protecţia socială etc. Partidul Naţional Liberal, un partid de dreapta, este promotor al valorilor specifice liberalismului: libertatea personală, garantarea proprietăţii private, piaţa liberă, stimularea iniţiativei particulare, cota unică, extinderea drepturilor individuale etc.
Ani la rând cele două partide s-au aflat în contradicţie, pe poziţii diferite, uneori chiar în conflict. Pentru diminuarea divergenţelor, pentru atenuarea lor şi, mai ales, pentru o comună acţiune politică era important pentru ca cineva să facă primul pas, urmat obligatoriu de un pas similar din partea opusă, pentru că aşa cum zice un proverb arab: „Nu poţi aplauda cu o singură mână!” Şi, pe baza înţelegerii, uniunea s-a produs spre uimirea şi/sau nedumerirea unora sau multora. Şi asta pentru că cei aflaţi la conducerea celor două partide, secundaţi de Partidul Conservator, au procedat cu înţelepciune, au înţeles şi au acceptat că trecutul nu trebuie să devină un duşman al prezentului. Chiar dacă nu s-a căzut de acord asupra semnificaţiilor trecutului, important este să existe acord asupra prezentului şi a viitorului. O astfel de abordare necesită multă răbdare, înţelegere, empatie, îngăduinţă, toleranţă, simţul dreptăţii, respect şi foarte mult bun simţ.
Aşa cum vecinii într-o comunitate sunt obligaţi să locuiască împreună pe aceeaşi stradă, să coopereze sau cel puţin, să coabiteze pentru o convieţuire civilizată, tot aşa partidele sunt chemate să-şi desfăşoare activitatea în mod paşnic, unul lângă altul sau faţă în faţă, respectând anumite principii, norme sau reguli. Nu trebuie să se iubească, dar trebuie să se respecte – „Gardurile bune – afirma poetul Robert Frost – fac vecinii buni”, idee întâlnită şi într-un proverb german – „Cu cât este mai înalt gardul, cu atât este mai bun vecinul”, iar în localităţile Gârbova de Sebeş, Câlnic, Vingard, Berghin ş.a.m.d. înţelepciunea respectivă a devenit realitate, saşii având o bună convieţuire cu românii.
În ultimii ani societatea românească s-a aflat în impas. Nu mai putea evolua sub ameninţarea regresului economic, a şomajului, a deteriorării mediului sanitar şi educaţional, a scăderii continue a nivelului de trai material şi cultural. Măsurile adoptate de către autorităţi n-au dus la redresarea economică dorită, n-au dat speranţe certe. Dimpotrivă, dezamăgirea şi deznădejdea, cele mai nocive elemente ale societăţii civile, ale democraţiei sociale s-au accentuat, s-au răspândit tot mai mult şi, inevitabil, au dus la proteste îndelungate în timpul iernii.
Nu intenţionez să mă angajez într-o analiză exhaustivă a cauzelor care au dus la această situaţie neplăcută, dramatică pentru unii, şi nu puţini. Au făcut-o alţii, specializaţi în analize politico-economice. Dar mi-a rămas în minte un lucru afirmat şi reafirmat de premierul Emil Boc: „N-am avut un dialog corespunzător cu oamenii”. Dialogul cu oamenii, contactul direct cu aceştia, să stăm împreună şi să discutăm, să căutăm şi să găsim soluţiile pentru rezolvarea problemelor. Aceasta cred că este esenţa strategiei pe care suntem chemaţi să o adoptăm dacă dorim să fim eficienţi, nu doar petiţii şi manifestaţii, deşi nu sunt inutile nici acestea, dar nu în exclusivitate!
Cred cu convingere că USL este o alianţă a înţelepciunii, o alianţă a unor lideri inteligenţi, curajoşi şi pragmatici, o alianţă a victoriei în beneficiul oamenilor, iar rezultatele deja încep să se întrevadă: întregirea pensiilor, majorarea salariilor etc.

Prof. Nicolae Ota

Electrica Furnizare Discount
Publicitate

Actualitate

Record de vaccinări în ultimele 24 de ore: A fost depășit pragul de 6.000.000 de persoane vaccinate cu schemă completă

Publicat

în

Record de vaccinări în ultimele 24 de ore: A fost depășit pragul de 6.000.000 de persoane vaccinate cu schemă completă

Peste 150.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, conform statisticii realizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Dintre acestea,110.033 au fost imunizate cu prima doză.

150.639 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore. În total 6.621.326 de persoane au fost imunizate de la începutul campaniei cu o doză, iar 6.041.920 dintre acestea au schema completă de vaccinare. De asemenea, 759.661 de persoane au făcut și doza a treia.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunță că, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor, marți, la ora 17.00, numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 (începând cu data de 27 decembrie 2020) a ajuns la 12.129.295.

Electrica Furnizare Discount

Au fost utilizate 9.184.514 de doze Pfizer BioNTech, 799.298 de doze Moderna, 851.868 de doze AstraZeneca și 1.293.615 de doze Johnson&Johnson.

Citește mai mult

Actualitate

Asigurările auto au ajuns să fie plătite și în rate: Tarifele, de 3 ori mai mari la unele companii

Publicat

în

Asigurările auto au ajuns să fie plătite și în rate: Tarifele, de 3 ori mai mari la unele companii

Asigurările obligatorii auto s-au scumpit atât de mult încât unele firme de asigurări oferă posibilitatea ca acestea să fie plătite în rate. Tarifele s-au dublat și chiar s-au triplat în unele cazuri după ce un jucător important de pe piață a intrat în faliment.

Există patru companii care încheie polițe RCA cu posibilitatea de plată în rate.

Strategia a apărut după ce City Insurance, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața asigurărilor, a dat faliment, iar celelalte societăți au crescut prețurile simțitor.

Electrica Furnizare Discount

Oferta de plată în rate este valabilă însă doar pentru cei care își fac contract pe o perioadă de un an.

Concret, o societate de asigurări își ia un avans din acea primă anuală și după 4 luni își încasează și restul.

Există și companii care iau și la 6 luni această sumă.

După scumpirea RCA, borkerii le recomandă celor care își fac polițe de asigurare să facă polițe cu decontare directă.

Asta înseamnă că, dacă aveți daună, spre exemplu, cu un alt asigurat la City Insurance, nu mai sunteți nevoiți să așteptați să vă recuperați banii de la acea firmă, ci puteți să îi recuperați de la firma cu care ați încheiat noul contract.

O poliță RCA cu decontare directă costă acum cu 200 de lei mai mult, dar acum există posibilitatea plății de la 4 până la 6 rate.

Sursa: dcbusiness.ro

Citește mai mult

Actualitate

Când recuperează elevii vacanța de două săptămâni. Anunțul ministrului Educației

Publicat

în

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a declarat că elevi vor recupera cele două săptămâni de vacanţă, cel mai probabil, în luna ianuarie. ”Cele două săptămâni de vacanţă suplimentară sunt convins că se vor transforma în două săptămâni de şcoală cu prezenţă fizică între 3 şi 14 ianuarie, pentru gimnaziu şi liceu, respectiv într-o săptămână cu prezenţă fizică, între 10 şi 14 ianuarie, pentru ciclul primar”, anunţă ministrul, informează News.ro.

Sorin Cîmpeanu a declarat că elevii de gimnaziu şi liceu din şcolile publice vor avea acces la şcoală cu prezenţă fizică de pe 3 ianuarie, iar cei din ciclul primar şi preşcolarii se vor afla în bănci de pe 10 ianuarie.

”Nu se pierde nicio zi de şcoală nici din semestrul 1, nici din semestrul 2. Cele două săptămâni sunt maximul ce poate fi recuperat in aşa fel încât datele de examene să fie cele cunoscute, fără a se pierde nicio zi de cursuri. Acest lucru va face obiectul unui ordin de ministru semnat în 5 noiembrie, pentru modificarea structurii anului şcolar, aşa cum se precizează în Hotărârea CNSU nr. 91 şi aşa cum am anunţat deja public”, a declarat ministrul.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit acestuia, data de 5 noiembrie e data la care vom avea o situaţie certă din punct de vedere epidemiologic şi nu supoziţii.

”Cele două săptămâni de vacanţă suplimentară sunt convins că se vor transforma în două săptămâni de şcoală cu prezenţă fizică între 3 şi 14 ianuarie, pentru gimnaziu şi liceu, respectiv într-o săptămână cu prezenţă fizică, între 10 şi 14 ianuarie, pentru ciclul primar”, a mai declarat ministrul.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare