Rămâi conectat

Ştirea zilei

De ce sărbătorim Crăciunul în data de 25 decembrie: De la sărbătoare păgână a zeului Mitra la Nașterea Domnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

De ce sărbătorim Crăciunul în data de 25 decembrie: De la sărbătoare păgână a zeului Mitra la Nașterea Domnului

Nașterea Domnului, denumită în popor „Crăciun”, este prăznuită la data de 25 decembrie. În trecut accentul se punea pe moartea sfinților, Nașterea Domnului nefiind un praznic attât de vechi precum Sfintele Paști.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Crăciun

Mentionam ca multe din sarbatorile pagane au fost inlocuite de cele crestine. Pentru fixarea zilei de 25 decembrie ca sarbatoare a Nasterii Domnului s-a raspuns ca prin aceasta sarbatoare se dorea inlaturarea mitraismului. Sarbatoarea centrala mitraica era strans legata de solstitiul de iarna (22-23 decembrie) fiind privita ca ziua de nastere a zeului Soare. Este momentul in care zilele incep sa creasca, iar noptile sa scada.

Astfel, ziua de nastere a zeului Mitra, introdusa la Roma de imparatul Aurelian, in anul 274, a fost inlocuita cu ziua de nastere a Mantuitorului, Care fusese numit de proroci „Soarele dreptatii” (Maleahi 4, 2), „Rasaritul cel de sus” (Zaharia 6, 12; Luca 1, 78-79). Sextus Julius Africanus, un crestin din secolul al III-lea, a fost prima persoana care propune in anul 221, ziua de 25 decembrie ca zi pentru nasterea lui Iisus.

Citește și: 24 decembrie, Ajunul Crăciunului: Obiceiuri, tradiții și superstiții pe care creștinii le respectă în această zi

Mai exista si ipoteaza ca imparatul Aurelian a dorit prin aceasta sarbatoare inchinata zeului Mitra sa inlocuiasca praznicul Nasterii Domnului, prezent in acea vreme la data de 25 decembrie. Cei care impartasesc aceasta ipoteza, afirma ca in trecut crestinii aveau credinta ca aparitia lumii vazute a avut loc la echinoctiul de primavara, pe atunci plasat pe 25 martie. Deci, noua creatie prin „intruparea lui Hristos“ trebuia sa aiba loc tot pe 25 martie, moment de la care numarandu-se 9 luni se obtinea data de 25 decembrie.

In Apus, de prin secolul al III lea, Craciunul se serba pe 25 decembrie. In Rasarit, pana prin a doua jumatate a secolului al IV lea, Nasterea Domnului a fost sarbatorita impreuna cu Botezul Domnului, pe 6 ianuarie, fiind numita Aratarea Domnului.

Citește și: Povestea sau legenda lui Moș Crăciun

Chiar daca ziua de 25 decembrie a devenit sarbatoare eminamente crestina, totusi mai intalnim si astazi ramasitele cultului pagan al soarelui: focurile care se fac in dimineata de Craciun, colacii de Craciun care imita forma soarelui, mersul cu capra etc.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Profesorul Iosif Fiț ar putea primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia, după o carieră didactică, dirijorală și componistică, de peste 40 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Profesorul Iosif Fiț ar putea primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia, după o carieră didactică, dirijorală și componistică, de peste 40 de ani Iosif Fiț, profesor cu o carieră didactică de peste 40 de ani, va primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia, distincție oferită în anul când […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea