Rămâi conectat

Politică Administrație

De ce arată Alba Iulia ca un oraș abandonat sau cum au ajuns turiștii să admire păpădii în loc de panseluțe

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

De ce arată Alba Iulia ca un oraș abandonat sau cum au ajuns turiștii să admire păpădii în loc de panseluțe!

De câteva luni de zile Primăria Alba Iulia nu mai are contract de amenajare și întreținere a spațiilor verzi și acest lucru se vede cu prisosință, mai ales în urma ploilor generoase din ultimul timp. Bălăriile au luat locul gazonului și al florilor în rondouri și parcuri, jardinierele din Cetatea turistică sunt împânzite de buruieni, panseluțele nu se mai văd de după păpădii și în general tot orașul arată mai degrabă ca un loc abandonat și neîngrijit decât ca un smart-city de nivel european, așa cum pretinde administrația locală.

Cum s-a ajuns în această situație?

Ultima licitație în valoare de circa 4,6 milioane de euro privind atribuirea unui nou contract de lucrări de amenajare și întreținere a spațiilor verzi pe o perioadă de patru ani a fost lansată în 1 martie 2019 și momentan se află în faza deliberărilor, ceea ce înseamnă că nu ar mai trebui să dureze mult până la desemnarea câștigătorilor. Asta nu înseamnă automat și rezolvarea situației având în vedere că ar putea fi depuse contestații în cazul în care unii dintre ofertanți s-ar putea cosidera nedreptățiți.

De altfel tocmai din cauza contestațiilor repetate s-a ajuns ca autoritățile locale să rămână descoperite la acest capitol. Patru firme au depus oferte: S.C. Sport Turism, S.C. Luxor LTD, S.C. Garden Center Grup și S.C. Polaris M Holding. Între timp autoritățile locale, presate și de probleme financiare, au încercat să se ocupe de spațiile verzi cu forțe proprii, însă oamenii și sculele primăriei nu pot acoperi hectare întregi de spații verzi (inclusiv dealurile Cetății), iar progresele sunt foarte timide și aproape insesizabile.

Se încearcă atribuirea unui nou contract pe 4 ani pentru întreținerea spațiilor verzi din Alba Iulia încă din 2017, însă toate procedurile lansate au sfârșit prin a fi anulate din cauza multiplelor contestații, inclusiv în instanță. Contractul ce va fi încheiat cu firma ce va câştiga licitaţia are o valoare estimată de 21.963.188.16 lei, fără TVA. Primăria Alba Iulia a publicat, la începutul lunii martie, anunţul de licitaţie privind serviciile de amenajare şi întreţinere a spaţiilor verzi din municipiu. Potrivit documentaţiei, autoritatea contractantă va încheia un acord-cadru pentru perioada celor 4 ani având ca obiect: ”Amenajarea și întreținerea zonelor verzi în municipiul Alba Iulia Lot I și II, în conformitate cu cerințele din Caietele de sarcini. (…) Valorile estimate ale acordurilor cadru aferente pentru cele două loturi sunt următoarele: Lotul I – 11.149.737,24 lei, fără TVA, pe o perioadă de 4 ani, respectiv 2.787.434,32 lei, fără TVA, pentru cea mai mare valoare a unui contract subsecvent ce urmează a fi atribuit. Lotul II – 10.813.450,92 lei, fără TVA, pe o perioadă de 4 ani, respectiv 2.703.362,73 lei, fără TVA, pentru cea mai mare valoare a unui contract subsecvent ce urmează a fi atribuit. Valoarea estimată a fost determinată din prețurile contractate de municipiul Alba Iulia în anii precedenți”.

Printre activităţile descrise în caietul de sarcini se regăsesc următoarele: curăţarea spaţiilor verzi, tunderea şi curăţarea gardurilor vii, cositul zonelor verzi, plantat flori, îndepărtat flori din rondouri şi scuaruri, plantat gard viu la un rând sau două rânduri, plantat arbori şi arbuşti foioşi şi răşinoşi, săpat farfurii la arbori şi arbuşti, toaletarea arborilor etc.

Firma care va câştiga contractul pentru următorii patru ani va derula şi activităţile de aplicare a tratamentelor fitosanitare şi de administrare a îngrăşămintelor chimice.

În total, este vorba despre zeci de activităţi, pentru care au fost prevăzute cantităţi minime şi maxime, cuantificate în metri pătraţi (suprafeţe amenajate), ore (udare plante, închiriere buldoexcavator etc.) şi bucăţi (nr. de flori sau arbuşti plantanţi, toaletaţi etc). Câştigătorul licitaţiei va fi desemnat agentul economic care va propune preţul cel mai scăzut, iar în cazul unei egalităţi se va solicita o reofertare a serviciilor. Să sperăm că situația asta buruienoasă va ajunge cât mai repede la final.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie Primarul orașului Teiuș, Mirel Vasile Hălălai, printr-o postare de ieri, 24 aprilie, de pe facebook a anunțat trei proiecte noi pentru teiușeni: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie: ”Împreună cu arhitectul orașului, Claudiu Colev am fost astăzi la București la Ministerul Dezvoltării pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea