Rămâi conectat

Politică Administrație

De ce arată Alba Iulia ca un oraș abandonat sau cum au ajuns turiștii să admire păpădii în loc de panseluțe

Publicat

în

De ce arată Alba Iulia ca un oraș abandonat sau cum au ajuns turiștii să admire păpădii în loc de panseluțe!

De câteva luni de zile Primăria Alba Iulia nu mai are contract de amenajare și întreținere a spațiilor verzi și acest lucru se vede cu prisosință, mai ales în urma ploilor generoase din ultimul timp. Bălăriile au luat locul gazonului și al florilor în rondouri și parcuri, jardinierele din Cetatea turistică sunt împânzite de buruieni, panseluțele nu se mai văd de după păpădii și în general tot orașul arată mai degrabă ca un loc abandonat și neîngrijit decât ca un smart-city de nivel european, așa cum pretinde administrația locală.

Cum s-a ajuns în această situație?

Ultima licitație în valoare de circa 4,6 milioane de euro privind atribuirea unui nou contract de lucrări de amenajare și întreținere a spațiilor verzi pe o perioadă de patru ani a fost lansată în 1 martie 2019 și momentan se află în faza deliberărilor, ceea ce înseamnă că nu ar mai trebui să dureze mult până la desemnarea câștigătorilor. Asta nu înseamnă automat și rezolvarea situației având în vedere că ar putea fi depuse contestații în cazul în care unii dintre ofertanți s-ar putea cosidera nedreptățiți.

Elit - Gustul Desăvârșit

De altfel tocmai din cauza contestațiilor repetate s-a ajuns ca autoritățile locale să rămână descoperite la acest capitol. Patru firme au depus oferte: S.C. Sport Turism, S.C. Luxor LTD, S.C. Garden Center Grup și S.C. Polaris M Holding. Între timp autoritățile locale, presate și de probleme financiare, au încercat să se ocupe de spațiile verzi cu forțe proprii, însă oamenii și sculele primăriei nu pot acoperi hectare întregi de spații verzi (inclusiv dealurile Cetății), iar progresele sunt foarte timide și aproape insesizabile.

Se încearcă atribuirea unui nou contract pe 4 ani pentru întreținerea spațiilor verzi din Alba Iulia încă din 2017, însă toate procedurile lansate au sfârșit prin a fi anulate din cauza multiplelor contestații, inclusiv în instanță. Contractul ce va fi încheiat cu firma ce va câştiga licitaţia are o valoare estimată de 21.963.188.16 lei, fără TVA. Primăria Alba Iulia a publicat, la începutul lunii martie, anunţul de licitaţie privind serviciile de amenajare şi întreţinere a spaţiilor verzi din municipiu. Potrivit documentaţiei, autoritatea contractantă va încheia un acord-cadru pentru perioada celor 4 ani având ca obiect: ”Amenajarea și întreținerea zonelor verzi în municipiul Alba Iulia Lot I și II, în conformitate cu cerințele din Caietele de sarcini. (…) Valorile estimate ale acordurilor cadru aferente pentru cele două loturi sunt următoarele: Lotul I – 11.149.737,24 lei, fără TVA, pe o perioadă de 4 ani, respectiv 2.787.434,32 lei, fără TVA, pentru cea mai mare valoare a unui contract subsecvent ce urmează a fi atribuit. Lotul II – 10.813.450,92 lei, fără TVA, pe o perioadă de 4 ani, respectiv 2.703.362,73 lei, fără TVA, pentru cea mai mare valoare a unui contract subsecvent ce urmează a fi atribuit. Valoarea estimată a fost determinată din prețurile contractate de municipiul Alba Iulia în anii precedenți”.

Printre activităţile descrise în caietul de sarcini se regăsesc următoarele: curăţarea spaţiilor verzi, tunderea şi curăţarea gardurilor vii, cositul zonelor verzi, plantat flori, îndepărtat flori din rondouri şi scuaruri, plantat gard viu la un rând sau două rânduri, plantat arbori şi arbuşti foioşi şi răşinoşi, săpat farfurii la arbori şi arbuşti, toaletarea arborilor etc.

Firma care va câştiga contractul pentru următorii patru ani va derula şi activităţile de aplicare a tratamentelor fitosanitare şi de administrare a îngrăşămintelor chimice.

În total, este vorba despre zeci de activităţi, pentru care au fost prevăzute cantităţi minime şi maxime, cuantificate în metri pătraţi (suprafeţe amenajate), ore (udare plante, închiriere buldoexcavator etc.) şi bucăţi (nr. de flori sau arbuşti plantanţi, toaletaţi etc). Câştigătorul licitaţiei va fi desemnat agentul economic care va propune preţul cel mai scăzut, iar în cazul unei egalităţi se va solicita o reofertare a serviciilor. Să sperăm că situația asta buruienoasă va ajunge cât mai repede la final.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

Publicat

în

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

În acest weekend a avut loc o întâlnire a membrilor USR la malul Mării Negre, unde au fost prezenți parlamentari, primari, președinți de filiale județene și aleși locali.

„Concluzia acestei întâlniri este una clară: vom continua lupta și nu o să renunțăm, chiar dacă ne luptăm cu un guvern format din PNL și PSD. Am intrat în politică cu scopul de a schimba România, de a reforma instituțiile statului și de a apăra interesele cetățeanului când vine vorba de risipa banului public.

Elit - Gustul Desăvârșit

Politica este un maraton, am plecat în 2016 o mâna de oameni, iar acum suntem prezenți în toată țara, avem primari care guvernează local și o fac foarte bine. Primarii USR au de guvernat local pentru aproximativ 1,7 milioane de români și au datoria de a face o comunitate mai bună pentru aceștia. Putem vorbi de rezultate vizibile în aceste administrații, primăriile sunt deschise cetățenilor, banul public este cheltuit responsabil și transparent, se urmăresc investițiile pentru îmbunătățirea vieții cetățeanului și nu pentru firmele de partid.

În 2020 am reușit să ne dublăm numărul de parlamentari USR și acest lucru ne obligă să sesizăm derapajele coaliției sărăciei formate din PNL și PSD. Totodată, avem datoria de a lupta ca pensiile speciale să fie eliminate, chiar dacă PSD și PNL se opun acestui lucru.

În 2024, USR va fi o adevarată forță politică liberală, reformatoare și proeuropeană!

USR va continua lupta!”, declară deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare