Rămâi conectat

Sport

Dan Susa (DJST Alba): SCRISOARE DESCHISĂ adresată domnului Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Numele meu este Dan-Virgil Susa, un „om în vârstă” (52 de ani).  Sunt profesor de educaţie fizică şi sport, iar în perioada august 2004 – noiembrie 2009 (cu o „pauză” de trei luni) am îndeplinit atribuţiile funcţiei publice de conducere de director executiv al Direcţiei pentru Sport a Judeţului Alba. Apoi, sătul (ca să nu zic scârbit) de „ingineriile” politice  care aveau drept scop numirea în funcţii de conducere a „specialiştilor” de partid, am cerut mutarea pe funcţia publică de execuţie de consilier (responsabil programe sportive), funcţie pe care o îndeplinesc şi acum la actuala, dar „inutila”, Direcţie Judeţeană pentru Sport şi Tineret Alba.

Trebuie să ştiţi că în acest demers al meu n-am fost mânat de nimeni (a se înţelege partid politic; n-am fost şi nu sunt membru al vreunuia), ci de indignarea şi de revolta interioară pe care mi le-au stârnit afirmaţiile dumneavoastră în legătură cu descentralizarea.

De ce şi de unde atâta răutate faţă de nişte oameni pe care spuneţi că nu i-aţi „întâlnit niciodată”? Aţi avea curajul să vă uitaţi în ochii mei şi să-mi spuneţi că nu ne-am întâlnit niciodată, la nicio competiţie, activitate sau acţiune sportivă şi că nu v-am „cerut nici un parteneriat”, domnule preşedinte?! Nici măcar nu aştept vreun răspuns din partea dumneavoastră!…

Cum este posibil să vă arogaţi dreptul „de viaţă sau de moarte” asupra destinelor unor oameni pe care nu i-aţi „întâlnit niciodată” şi le „ştiţi” activitatea doar din auzite? Oare acei „oameni de bine” care au avut „grija” să vă informeze permanent despre activitatea direcţiei v-au spus (de exemplu) şi că Regulamentul concursului sportiv „Decatlonul dacic” din cadrul „Festivalului Cetăţilor Dacice”  a fost realizat de un colectiv al DSJ Alba format din regretatul Ovidiu Chelioglu, dl. Dorin Dad (acum la pensie) şi subsemnatul?… Aveţi dreptate: nu ne-am întâlnit niciodată!… Şi asta pentru că totul trebuie să fie marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba!

Apropo de proiecte! Pentru anul 2013 CJ Alba a alocat un buget de 124.000 lei pentru 14 activităţi sportive sau recreativ-sportive, adică o medie de 8.857 lei/activitate! Sunt tare curios care a fost natura cheltuielilor pentru fiecare dintre ele… Prin comparaţie, DJST Alba a primit din partea MTS pentru activitatea sportivă din anul 2013 un buget de 65.000 lei şi până la această dată a organizat 29 de competiţii sportive proprii sau în colaborare care au avut prevederi bugetare, cheltuind  în medie 1.896 lei/competiţie. Ultimele resurse financiare, 10.000 lei sunt destinate Galei Sportului din judeţul Alba pentru care, conform înţelegerii (nu parteneriatului…), CJ Alba va suporta cheltuielile de organizare şi va acorda premii în numerar, iar DJST Alba va achita contravaloarea trofeelor care vor fi înmânate sportivilor, antrenorilor şi conducătorilor de structuri sportive premiaţi. Aşadar, domnule preşedinte, fiţi vă rog fair-play şi nu mai faceţi comparaţie între un uriaş (CJ) şi un pitic (DJST) – mă refer la resursele financiare avute la dispoziţie, nicidecum la competenţele oamenilor care le gestionează! Să ştiţi că tot doi oameni, dar cu studii de specialitate de lungă durată (a se înţelege educaţie fizică şi sport), are şi DJST Alba, instituţia mult hulită de dumneavoastră!

Şi, dacă tot avem fiecare dintre noi dreptul la opinii, vreau să spun că alocarea unor sume impresionante din fonduri publice pentru susţinerea echipelor de baschet, handbal şi volei care activează în ligile superioare ale campionatelor naţionale mi se pare, dintr-un anumit punct de vedere, un lucru excepţional: promovează cu succes aceste ramuri de sport în judeţul nostru, iar sportivii acestora pot fi exemple, modele pentru copiii noştri care pot spera că vor ajunge şi ei cândva să joace în aceste echipe. Dar nu vă puteţi lăuda c-aţi construit ceva! Aţi cumpărat… o casă, plastic vorbind! O casă prea mare şi prea scumpă – aşa, ca să dea bine la imagine – şi aţi dotat-o cu mobilier foarte scump a cărui întreţinere este extrem de costisitoare şi, mai mult, trebuie schimbat din când în când. Nu aş vrea să se înţeleagă greşit! Am tot respectul pentru munca sportivilor şi antrenorilor acestor echipe, îi felicit pentru rezultatele obţinute şi le urez succes în continuare! Dar ce facem cu copiii şi tinerii noştri pe care ne chinuim să-i formăm şi să-i creştem în cluburile sportive şcolare, licee cu program sportiv sau cluburi sportive private? Cum îi sprijinim, ce şanse de promovare le acordăm după terminarea junioratului? Ce facem cu înotătorii, boxerii sau luptătorii? Mă gândesc că, fiind atât de bine informat, ştiţi în ce condiţii se pregătesc.

În altă ordine de idei, de unde ştiţi că „această instituţie (DJST Alba) nu a avut niciodată un conducător căruia să îi placă sportul”? Spre… ştiinţa dumneavoastră, vă informez că am practicat sport din copilărie: gimnastică până în clasa a II-a, apoi baschet la ŞSO (Şcoala Sportivă Oradea). Am continuat să joc baschet în echipa Liceului Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia (1976-1980), dar cele mai bune rezultate le-am obţinut la atletism, sport pe care l-am practicat până în anul 1983. Recordul judeţului Alba în proba de 200 m îmi aparţine din anul 1980 (21”9). În perioada 1992-2002 am fost ofiţer cu pregătirea fizică la liceul militar din Alba Iulia şi la CZSO Alba (Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare). Trebuie să menţionez că împreună cu dl. Barna Claudiu am elaborat metodologia testării aptitudinilor fizice ale candidaţilor pentru instituţiile militare de învăţământ, metodologie care este, cu mici modificări, încă în vigoare. În anul 2002 am trecut în rezervă şi am obţinut titularizarea în învăţământ.

În ceea ce priveşte dorinţa dumneavoastră ca funcţiile de conducere „să fie preluate de oameni competenţi, fără culoare politică”… domnule preşedinte, daţi-mi voie să zâmbesc amar. Afirmaţia dumneavoastră îmi aduce aminte de OUG nr. 37/2009 privind unele măsuri de îmbunătăţire a activităţii administraţiei publice, prin care dl. Boc a încercat să îndepărteze de la conducerea instituţiilor deconcentrate pe toţi cei care nu aveau culoarea potrivită… Şi pentru ca totul să fie şi mai „clar” guvernul Boc a emis şi OUG nr. 105/2009 privind unele măsuri în domeniul funcţiei publice, precum şi pentru întărirea capacităţii manageriale la nivelul serviciilor publice deconcentrate, ale… (bla, bla, bla)! Rămâne de văzut cum veţi acţiona dumneavoastră: care vor fi criteriile de evaluare a competenţelor şi cine va face evaluarea … De fapt, ce contează? La agricultură şi la sport se pricepe toată lumea, nu-i aşa? Ş-apoi, dacă nu trebuie să „dai cu sapa”, ci numai să împarţi nişte bani, poţi să pui şi un electronist ministru al agriculturii… Aş fi vrut să abordez şi alte probleme (ex. sala polivalentă pe care aţi promis în 2007 la Gala Sportului Transilvan c-o veţi face dacă veţi câştiga încă un mandat la conducerea CJ Alba), dar mă opresc aici, cu speranţa că ziarele locale vor găsi spaţiul necesar pentru a publica această scrisoare către dumneavoastră.

În încheiere, pentru că sărbătorile bat la uşă, vă urez s-aveţi parte de ceea ce ne doriţi dumneavoastră nouă, celor inutili… linişte, multă sănătate şi La mulţi ani!

P.S. Şi totuşi, ce veţi face cu oamenii în vârstă, domnule preşedinte? Vă propun ca, dacă tot trebuie să strângem mereu cureaua – bat-o vina de curea! – să le-o luaţi de la brâu şi să le-o puneţi la gât…Cu tot respectul, domnule preşedinte: nu uitaţi c-aveţi şi dumneavoastră nişte ani!…


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

FOTO: Înotătorii LPS Alba Iulia la Naționale: Andrea Zsebe – 3 medalii de argint, ștafetele combinate – două medalii de bronz

Dan HENEGAR

Publicat

în

Înotătorii LPS Alba Iulia la Campionatele Naționale de seniori, tineret și juniori: Andrea Zsebe – 3 medalii de argint, ștafetele combinate – două medalii de bronz La Campionatul Național de seniori, tineret și juniori, înotătorii de la LPS Alba Iulia au reușit rezultate de apreciat, fiind adjudecate 5 medalii, toate în probele juniorilor II. Astfel, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea