Ştirea Ta
Cum ne îmbrăcăm de Crăciun
Mai avem puţin şi vine Crăciunul, astfel că putem să începem să ne gândim la atmosfera magică a sărbătorilor şi la hainele pe care le vom purta.
Nicio nuanţă nu rezonează mai bine cu Crăciunul – în mentalul colectiv – decât roşul viu. În acest sezon, îl putem purta ca atare sau ca fundal pentru veselul model ecosez. O alta nuanţă în vogă – care ne poate duce cu gândul la cozonacii rumeni ai bunicii sau la Moşi Crăciunii de ciocolată – este maroul ciocolatiu. Cele mai interesante utilizări ale sale sunt în combinaţie cu negru, bej ori auriu, sau ton pe ton (caz în care se pune accent pe variaţiile de textură). De asemenea, putem miza şi în acest sezon pe puterea de a fascina a negrului – folosit simplu sau în combinaţii rafinate cu alb. Nu vom da greş nici dacă vom merge pe o variantă exclusivă de alb.
Dacă visăm la o rochie cu model pentru seara de Crăciun, putem merge pe varianta de imprimeuri geometrice mari, în stilul anilor ’60 sau putem opta pentru modele geometrice mai dense, de tip ecosez ori în carouri bicolore. Tot pentru amatoarele de rochii cu model, imprimeurile de tip animal print sunt o alegere inspirată. Marile case de modă propun imprimeuri animale pe numeroase tipuri de materiale (catifea, mătase, stofă) şi în diverse contraste cromatice (negru pe alb ori bej, ciocolatiu pe bej/ocru/portocaliu ars etc.)
De asemenea, broderiile (din mărgele, paiete, pietricele) şi imprimeurile viu colorate creează un model rafinat pe un fond neutru de alb, negru, verde închis, ciocolatiu sau gri. Spre exemplu, turcoazul alături de roşu şi/sau arămiu pe un fond negru ori ciocolatiu reprezintă una dintre cele mai de efect combinaţii.
În ceea ce priveşte texturile, putem opta cu încredere pentru rochiile bogate din catifea, stofă sau jerseu, precum şi pentru cele lejere din dantelă, voal, satin sau bumbac elastic. Împreună cu o pereche seducătoare de pantofi/botine şi câteva accesorii în ton cu stilul rochiei, ţinuta noastră de Crăciun este gata pentru a ne transforma în vedeta serii.
Ştirea Ta
Festivalul „Sus, sus, sus, la moți, la munte”, fără MOȚI: ”Foarte fain, dar din păcate fără nici un moț! Nici un specialist în folclor din zonă nu a fost invitat în juriu!”
Festivalul „Sus, sus, sus, la moți, la munte”, fără MOȚI: ”Foarte fain, dar din păcate fără nici un moț! Nici un specialist în folclor din zonă nu a fost invitat în juriu!”
Festivalul Național de Folclor „Sus, sus, sus, la moți, la munte”, ediția a XXXVI-a, se va desfășura în data de 1 octombrie 2023, de la ora 18:00, în piața „Avram Iancu” din Câmpeni. Deși chiar denumirea spune că evenimentul are loc în țara moților, se pare că nici un specialist în folclor din zonă nu va face parte din juriul concursului.
Maestrul Liviu Burz, tenor al Operei de Stat din Viena, originar din Câmpeni și cetățean de onoare al acestui oraș, a semnalat într-o postare pe pagina de socializare Facebook, faptul că nici un reprezentant al moților, specialist în folclor, nu va face parte din cei aleși să jurizeze concursul care se va desfășura duminică, 1 octombrie.
”Am văzut că pe data de întâi octombrie va avea loc la Câmpeni festivalul ”Sus, sus, sus, la moți, la munte”. Foarte fain, dar din păcate fără nici un moț! Din câte am înțeles, nici un specialist în folclor din zona noastră nu a fost invitat în juriu! Trist! Foarte trist!
Este festivalul orașului Câmpeni! (Totuși). Am văzut că o să vină cineva din Alba Iulia să organizeze acest eveniment! Foarte ciudat!”, a scris Liviu Burz.
Postarea maestrului din Câmpeni nu a rămas fără ecou, zeci de locuitori din zonă susținându-i punctul de vedere.
21 de concurenți din peste 10 județe ale țării vor concura pentru obținerea Marelui Premiu al Concursului național de interpretare ,,Sus, sus, sus, la moți, la munte”. Concursul va fi jurizat de personalități marcante ale României, care, prin activitatea susținută din ultimele decenii, au contribuit și contribuie substanțial la promovarea, valorificarea și conservarea elementelor de patrimoniu cultural imaterial:
ELISE STAN, etnomuzicolog, realizator și producător de emisiuni folclorice la Televiziunea Română, membru în juriul talent-show-ului ,,Vedeta populară” – TVR1.
ROXANA GIBESCU, doctor în muzică, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, etnomuzicolog, reprezentant al Casei de Discuri Electrecord.
În recital, Grupul tradițional de tulnicărese MOAȚELE DIN CÂMPENI, ANSAMBLUL FOLCLORIC AL JUDEȚULUI ALBA, dirijor Alexandru Pal, alături de soliștii vocali ROXANA RECHE, FLORICICA MOGA, DORINA NARIȚA, NICOLAE PLUTĂ, IOANA CIOREA, MIRELA MĂNESCU-FELEA și LEONTINA FĂRCAȘ.
Ştirea Ta
VIDEO ȘTIREA TA| La un pas de TRAGEDIE, în Alba Iulia: Un șofer „kamikaze” a ignorat semnul „cedează trecerea”, la o intersecție din municipiu
VIDEO ȘTIREA TA| La un pas de TRAGEDIE, în Alba Iulia: Un șofer „kamikaze” a ignorat semnul „cedează trecerea”, la o intersecție din municipiu
Un albaiulian s-a aflat la un pas de a accident, într-o intersecție din Alba Iulia, după ce un șofer a ignorat orice regulă a traficului și nu a oprit la semnul „Cedează trecerea”, pentru a-i oferi prioritate.
Incidentul s-a petrecut la intersecția dintre strada Vasile Alecsandri și strada Petru Maior.
Cetățeanul care s-a aflat la un pas de a fi lovit a surprins incidentul, cu ajutorul unei camere de bord, și l-a postat pe grupul INFO TRAFIC jud. Alba.
„Cedează trecerea” adică acel indicator care e cu vârful în jos…
La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să reducă viteza și să se asigure că pe drumul prioritar nu circulă autovehicule, și abia apoi poate să pătrundă în intersecție”, a transmis autorul postării.
Ştirea Ta
FOTO ȘTIREA TA| Pisici otrăvite cu antigel, în cartierul Lipoveni, din Alba Iulia: ”Într-o lună ne-au murit două animale”
FOTO ȘTIREA TA| Pisici otrăvite cu antigel, în cartierul Lipoveni, din Alba Iulia: ”Într-o lună ne-au murit două animale”
Mai multe pisici au murit în ultimele săptămâni în cartierul Lipoveni din Alba Iulia, cel mai probabil în urma otrăvirii intenționate cu antigel.
Cazul a fost semnalat de un cititor ziarulunirea.ro, care în mai puțin de o lună a pierdut două feline, ambele cu simptome de otrăvire cu antigel.
Micile animale aveau arsuri grave în cavitatea bucală, ca urmare a ceea ce pare a fi o acțiune de otrăvire concentrată.
Potrivit martorilor, ar fi vorba despre mai multe pisici otrăvite în zonă. Cel mai recent caz a ajuns în weekend la o clinică veterinară din Deva, în speranța că animalul mai poate fi salvat. Din nefericire, eforturile veterinarilor au fost în zadar, pisica nu a supraviețuit.
Nu se știe câte pisici otrăvite sunt în cartier, iar numărul felinelor să fie mult mai mare, ținând cont că în zonă trăiesc și animale fără stăpân, unele dintre ele refugiindu-se în zone greu accesibile, unde e posibil să fi murit.
Stăpânul pisicii otrăvite a declarat pentru ziarulunire.ro că în urma analizelor efectuate la clinica din județul Hunedoara a reieșit că felina a fost otrăvită într-adevăr cu antigel. În baza rezultatelor obținute, acesta urmează să depună și o plângere la Poliția Animalelor, în speranța că vor fi luate măsuri, iar vinovatul va fi tras la răspundere pentru faptele sale.
În România, uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, constituie infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Conform unor studii majoritatea cazurilor de otrăvire la animale este cauzat de consumul de antigel. Acesta poate să fie accidental, dar din păcate sunt destul de frecvente și cazurile de otrăvire voită, premeditată.
Majoritatea antigelurilor comercializate conțin etilenglicol, o substanță extrem de toxică pentru orice animal, inclusiv pentru om.
Odată ingerat cauzează insuficienţă renală ireversibilă care în cele mai multe cazuri duce la moarte în doar câteva zile.
În cazul intoxicației cu etilenglicol se pot delimita 3 faze:
-în primele ore (1-12 ore) animalul este letargic, dezorientat, amețit.
-la 12-24 de ore de la ingerare aparent își revine
-după o zi începe să mainfeste semnele insuficienței renale: consumă multă apă, urinează des și mult, vomită, devine foarte letargic. În final manifestă semne nervoase, tremură sau chiar are convulsii, după care intră într-o stare comatoasă și în final moare.
Ce este de făcut?
Dacă ați văzut animalul lingând antigel, adresați-vă imediat medicului veterinar! Primele ore sunt critice pentru salvarea animalului! Cât mai repede trebuie indusă voma pentru a elimina substanța toxică din stomac. Tratamentul cu antidot specific este eficient doar dacă este administrat în primele 3-5 ore. După trecerea acestui timp critic încep să se formeze cristalele tipice, care deteriorează ireversibil rinichii.
În cazul în care trece mai mult timp de la ingerarea “otrăvii” tratamentul este foarte dificil și în cele mai multe cazuri fără nici un rezultat, fără dializă practic nu au șanse de supraviețuire.
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
2 octombrie: Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian şi Sfânta Mucenică Iustina. Cum a fost adus un mare vrăjitor la credinţa creştină de către o fecioară
-
Ştirea zileiacum 14 ore
LIVE VIDEO| Începutul anului universitar 2023-2024, la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Sute de studenți fac primii pași spre învățământul superior
-
Sportacum 16 ore
Liga 4: CIL Blaj, 7 din 7, CS Zlatna – pierde la „masa verde” | Limbenii Limba, prima victorie! Viitorul Sântimbru – succes clar la Șugag
-
Curier Județeanacum 14 ore
Locuitorii de pe o stradă din Cistei, fără apă potabilă luni: Avarie la conducta de alimentare
-
Curier Județeanacum 11 ore
FOTO| Gest emoționant pentru seniorii din Alba Iulia: Două coafeze le-au oferit celor de la Căminul pentru persoane vârstnice o experiență ca la salon
-
Sportacum 15 ore
LPS Sebeș, dublă victorioasă cu ACS Tg. Mureș