Rămâi conectat

Actualitate

Cu cât se vor majora salariile polițiștilor în 2022: „Undeva la 1.000 de lei ar fi trebuit”. Modificarea legislativă, în dezbatere la Parlament

Publicat

în

Cu cât se vor majora salariile polițiștilor în 2022: „Undeva la 1.000 de lei ar fi trebuit”. Modificarea legislativă, în dezbatere la Parlament

Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, Vasile Zelca, a declarat, pentru Bugetul.ro, că salariile angajaților din familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională ar fi trebuit să se majoreze în acest an cu circa 1.000 de lei, conform Legii salarizării nr. 153/2017.

Însă, din cauza condițiilor economice actuale, salariile ar urma să crească, în medie, cu 250 de lei. Pentru această creștere însă, în Parlament se află acum în dezbatere o nouă modificare legislativă. Dezbaterea amendamentelor la Pl-x nr. 52/2022 privind adoptarea OUG nr. 130/2021 – prin care a fost stopată, pentru a doua oară, aplicarea grilelor de salarizare prevăzute în Legea-cadru nr. 153/2017 a fost amânată în această săptămână, după ce au mai fost depuse amendamente de către unele ministere/instituții, informează sindicaliștii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Salarii majorate pentru guvernanți. Premierul Ciucă și angajații unor instituții vor avea parte de lefuri mai mari

Creșterea salariilor 250-300 de lei nu este suficientă, după cum ne-a declarat Vasile Zelca. Mai ales că din luna iunie se va renunța la plata indemnizației de echipament: 253 de lei de polițist.

„Luăm cu o mână și dăm cu cealaltă”, a precizat, pentru Bugetul.ro, Vasile Zelca, recunoscând, pe de altă parte, că „măcar vom acoperi inflația, în parte”.

Calculele pe care le-a făcut președintele SNPPC:

„Este o majorare de 1/4 din cât trebuia să luăm. Media netului încasat este undeva la 250 de lei. Nu acoperă nici măcar inflația din ultimii doi ani.

Undeva la 1.000 de lei ar fi trebuit să crească (salariile – n.r.). Amendamentul este format din două puncte. 1/4 înseamnă undeva la media de 170 de lei și mai este un aliniat doi care spune să se actualizeze baza de calcul a salariului gradului funcției îndepline – salariul de grad. Noi avem pe Legea 153 un salariu de grad care este calculat prin raportare la salariul minim pe economie. În prezent, acel salariu de grad este raportat la salariul minim pe economie din 2018. Trebuie actualizat cu salariul minim din 2022. Diferența va fi undeva la 80 de lei de polițist, în medie. 170+80=250.

Vor fi polițiști care vor încasa doar 200 de lei net, vor fi polițiști cu funcții mai mari care vor încasa și 300-350 de lei net.

Dar, din ce calcule am făcut noi, media este undeva la 250-300 de lei. La rândul ei, această creștere va produce o creștere pe sporuri, dar vine undeva la 50 de lei în plus la salariu pe lună. Dar depinde dacă lucrezi în anumite condiții să primești acele sporuri.

Cei din Comisia Buget-Finanțe ne-au asigurat că vor trece acest amendament, că au Ok-ul Coaliției. Acum așteptăm să se concretizeze, pentru că mai sunt două praguri: Comisia de Muncă, după care va veni votul în plenul Camerei Deputaților. Din ce am înțeles, Coaliția de guvernare și-a dat Ok-ul ca acest amendament să treacă. Este nemulțumitor pentru noi, dar este un pas înainte. Măcar vom acoperi inflația în parte și mai echilibrăm un pic, mai ales că știți că din iunie se va renunța la plata indemnizației de echipament: 253 de lei de polițist. Adică luăm cu o mână și dăm cu cealaltă.

Citește și: Salariile în agricultură și industria alimentară CRESC la 3000 de lei brut minim: Decizie în Parlament

Suntem foarte atenți să nu cumva să fim victimele unui joc politic cu aceste amendamente depuse în ultima zi. Ei au prelungit acum cu două-trei săptămâni procedura”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Zelca.

„În ședința din 19 aprilie, Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților (for decizional) a amânat, pentru următoarea întâlnire, dezbaterea amendamentelor la Pl-x nr. 52/2022 privind adoptarea OUG nr. 130/2021 – prin care a fost stopată, pentru a doua oară, aplicarea grilelor de salarizare prevăzute în Legea-cadru nr. 153/2017. Motivația este aceea că, între timp, au mai fost depuse amendamente de către unele ministere/ instituții, acestea neavând avizul Guvernului. (…) Susținem în continuare că amendamentul depus de către Comisia de Apărare a Camerei – care vizează o aplicare parțială a prevederilor Anexelor VI și VIII din Legea-cadru nr. 153/2017, respectiv o majorare doar cu 1/4 din diferența rămasă și actualizarea cu valoarea soldei/salariului de grad -, nu este suficient, având în vedere rata cumulată a inflației din ultimii doi ani, de peste 15%, creșterea costului utilităților și a principalilor indici ai prețurilor de consum, dar și riscurile, incompatibilitățile și interdicțiile profesionale specifice familiei noastre ocupaționale.

Citește și: Salarii în turismul românesc: Cât câștigă un ghid, un recepționer sau un manager de hotel

În speranța că nu vom fi victima unui joc politic al Coaliției de guvernare, vom urmări cu atenție traseul legislativ al PL-x nr. 52/2022 în Parlament, inclusiv modul în care va fi tratat proiectul, pe viitor, mai ales în contextul militar de la Est de granița României și a Uniunii Europene, când familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională ar trebui să reprezinte o prioritate asumată de statul român!”, au transmis sindicaliștii.

sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

VIDEO| Trei polițiști au devenit eroi pentru un pisoi blocat în motorul unei mașini: Cum s-a sfârșit aventura bietului animal

Publicat

în

VIDEO| Trei polițiști au devenit eroi pentru un pisoi blocat în motorul unei mașini: Cum s-a sfârșit aventura bietului animal

Trei agenți de poliție din cadrul Secției 15 Poliție din București au devenit eroii unui motănel negru, blocat în motorul unei mașini. Aventura pisoiului a avut un final fericit, fiind adoptat de șoferița în mașina căreia se adăpostise.

„În această dimineață, Andrei, Alexandru și Adrian, din cadrul Secției 15 Poliție din București, se aflau în patrulare, când au observat pe mijlocul drumului o mașină oprită cu avariile pornite iar lângă aceasta o femeie. Colegii noștri au oprit lângă ea.

Elit - Gustul Desăvârșit

-Bună dimineața! Aveți nevoie de ajutor?
-Cred că este o pisică blocată la motor. Tocmai ce am plecat cu mașina și se tot aude un mieunat. Sigur e la motor!
-Intrați, vă rugăm, în mașină, dar nu porniți motorul! Luați de volan dreapta. Împingem noi mașina să o scoatem de pe partea carosabilă, apoi ne uităm să vedem ce e.

Colegii noștri au împins mașina într-o zonă sigură și au ridicat capota. Într-adevăr era un pui de pisică. Operațiunea a durat câteva momente, iar după cum se poate vedea în imagini, puiul a fost salvat! Un gest de normalitate, dar care a salvat o viață!” au scris reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne pe Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Guvernul vrea să ştie ce stocuri au producătorii şi comercianţii: Ce sancțiuni ar putea primi cei care refuză

Publicat

în

Guvernul vrea să ştie ce stocuri au producătorii şi comercianţii: Ce sancțiuni ar putea primi cei care refuză

O ordonanţă de urgenţă care obligă producătorii şi comercianţii din România să facă lunar rapoarte cu stocurile, ar urma să fie adoptată în perioada următoare.

Cei care nu vor declara stocurile – pot fi amendați cu sume între 500.000 și 1 milion de lei – iar cei care vor prezenta date incorecte sau incomplete riscă amenzi între 50.000 lei și 250.000 lei. Raportările trebui să ajungă la ministerul agriculturii pana pe data de 15 a fiecarei luni.

Trebuie trimise stocurile la produse precum legume, fructe, cereale, seminte, carne, lapte, conserve, apa, zahar sau miere.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cei care au cantitati mici de marfa sunt scutiţi de raportare. Spre exemplu, magazinele cu o suprafata de sub 400 de metri patrati, sau cei care au sub 10 tone de legume si fructe sau sub 25 de tone de cereale.

Măsura este propusă din rațiuni de securitate alimentară, având în vedere războiul dus de Rusia în Ucraina și efecte sale secundare în domeniul alimentar și în cel agricol.

Sursa: observatornews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vasile MARICA – președinte Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe: Economia la fondul de salarii nu înseamnă venituri în plus

Publicat

în

Vasile MARICA – președinte Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe: Economia la fondul de salarii nu înseamnă venituri în plus

Referitor la măsurile anunțate aseară de Guvern, printre care se numără și aceea de a ingheța angajările în sistemul bugetar, Federatia Natională a Sindicatelor din Finanțe atrage atenția asupra faptului că o astfel de măsură, aplicată general, fără o analiză sectorială, este departe de a aduce rezultatele dorite.

Economia la fondul de salarii nu înseamnă venituri în plus și în niciun caz o îmbunătățire a colectării veniturilor la bugetul statului!

În acest sens dorim să facem câteva precizări:

Elit - Gustul Desăvârșit
  • In sistemul Ministerului Finanțelor, care cuprinde Ministerul Finanțelor – aparat central, ANAF – aparat central și unități subordinate, nu s-au mai făcut angajări din anul 2016
  • De la aproximativ 28.000 de angajați, numărul s-a diminuat de la an la an, ajungând la 22.000
  • 10% din angajați au vârste până în 30 de ani, 10% între 30 și 40 ani, 40% între 40 și 55 de ani și 40% peste 55 de ani – rezultă o îmbătrânire accelerată a sistemului
  • In fiecare an se vacantează în medie 800 de posturi, atât prin pensionări, cât și prin plecări din sistem și, din păcate, tot mai multe decese, datorate mediului stresant în care se desfășoară activitatea.

Pe cale de consecință, pentru a funcționa și a performa, sistemul fiscal are nevoie urgentă de infuzie de personal tânăr și în niciun caz de o măsură de inghețare a angajărilor, care ar echivala cu un colaps.

Se vorbește de ani buni despre digitalizarea sistemului fiscal, dar acest proces este de durată și nu-și poate produce efectele imediat. In prezent sistemul funcționează la cota de avarie, cu personal insuficient, programe informatice greoaie, fără baze de date interconectate. Colectarea nu poate fi îmbunătățită prin măsuri care nu țin cont de realitatea instituției.

Prin urmare, solicităm Guvernului ca, la elaborarea actului normativ care va reglementa măsurile anunțate, să țină cont de particularitățile sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor și să nu ia decizii care pot avea efectul invers celor preconizate.

Vasile MARICA – președinte Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare