Criza gunoaielor din Alba Iulia: Ce acțiuni a întreprins Poliția Locală în „domnia” noului operator. Amendă de 2500 de lei pentru RER Vest – RETIM
Criza gunoaielor din Alba Iulia: Ce acțiuni a întreprins Poliția Locală în „domnia” noului operator. Amendă de 2500 de lei pentru RER Vest – RETIM
Criza gunoaielor din Alba Iulia rămâne, încă, un subiect de actualitate. Cel mai mare tarif din Regiunea Centru a României, plătit către noul operator și firmelor de casă PNL de către cetățeni, pare să fie mai degrabă o donație decât un cost al unui serviciu prestat așa cum se cuvine, iar la pachet cu această stângăcie cetățenii primesc și o serie de scuze, atât din partea gunoierilor cât și din partea mai multor instituții.
Este imperios să reamintim cum noul operator, ce și-a preluat atribuțiile în data de 1 Decembrie, a „împodobit” Municipiul Alba Iulia, în preajma sărbătorilor de iarnă și a trecerii în noul an, cu munți de gunoaie necolectate, dar a beneficiat de clemență și multe voci din cadrul administrației publice locale, dar și a altor instituții, îndemnau către răbdare, cuvântul „încă” era pus la loc de cinste și încă este, el pare sinonim cu expresia „a trecut doar” a primarului Pleșa sub a cărui baghetă magică este de la 1 ianuarie 2022 Poliția Locală Alba Iulia, care s-a transformat în Serviciu al Primăriei.
CITEȘTE ȘI: Amendă de 40.000 de lei pentru RER VEST, firma de salubritate din Alba Iulia. Ce măsuri a luat Garda de Mediu
Garda de Mediu Alba nu a stat cu mâinile în sân și – în aceași perioadă a sărbătorilor de iarnă – a „premiat” operatorul cu o amendă de 40.000 de lei în baza OUG – ului 92 /2021, pentru amestecarea deșeurilor colectate, iar sabia lui „Sabia lui Damocles“ stă deasupra capului „noilor” gunoieri: dacă aceștia nu iau act de dispozițiile date de instituție până la sfârșitul lunii ianuarie 2022 au să fie „premiați” cu încă 100.000 de lei, urmând ca „miza jocului” să crească și este foarte probabil ca acest lucru să se întâmple pentru că dispozițiile date la momentul respectiv au fost următoarele:
Citește și: Dacă gunoierii nu vin, merg cetățenii la RER Vest – RETIM: Biroul de relații cu clienții este, din nou, „pubela” cetățenilor din Alba Iulia
„Deșeurile reciclabile se vor transporta separat față de deșeurile menajere. Abandonarea deșeurilor este interzisă. În acest sens, se vor colecta deșeurile voluminoase din punctele de colectare, conform Legii 101/2006 , art.4(5). Se vor lua măsuri în gestionarea eficientă a deșeurilor pentru a nu se pune în pericol sănătatea populației, conform OUG 92/2021, art.21, prin salubrizarea eficientă a locațiilor din punctele de colectare.”
Faptul că aceste dispoziții nu sunt „încă” respectate nu reprezintă o opinie ci o certitudine, incapacitatea noilor gunoieri este vizibilă din spațiu. Pentru neremedierea deficiențelor constatate și neîndeplinirea recomandărilor făcute de către inspectorii DSP Alba, operatorul RER-Vest S.A. Oradea – punct de lucru Alba Iulia a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 40.000 de lei, conform HG 857/2011 art. 3 lit c) alin 1, în aceași perioadă mai sus amintită, mai exact în data de 29 Decembrie.
Citește și: ÎNCĂ o AMENDĂ de 40.000 de lei pentru RER-Vest. Deficiențe în gestionarea, colectarea și îndepărtarea deșeurilor solide menajere din Alba Iulia, constatate de DSP
În aceași perioadă, dintre Crăciun și Revelion, am solicitat verbal Poliției Locale din Alba Iulia un raport al activităților ce au fost întreprinse de la prealuarea atribuțiilor și până la data solicitării, răspunsul a venit în această dimineață, 18 ianuarie 2022, dat de către reprezentanții Primăriei Alba Iulia, iar de menționat este că la baza solicitării a stat același OUG în baza căruia Garda de Mediu Alba i-a amendat pe noii gunoieri, dar un articol și aliniate diferite și anume 61, aliniatele (1), (2), (3):
Ordonanţa de urgenţă nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 820 din 26 august 2021
(1) Operatorii economici care efectuează operaţiuni de tratare a deşeurilor, precum şi cei care, cu titlu profesional, asigură colectarea sau transportul deşeurilor, comercianţii, brokerii şi producătorii de deşeuri periculoase fac obiectul unor controale periodice corespunzătoare efectuate de autorităţile competente.
(2) Controalele privind colectarea, reciclarea, valorificarea, tratarea, eliminarea şi transportul deşeurilor se efectuează de către reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu şi au în vedere, în mod deosebit, originea, natura, cantitatea exprimată în tone şi destinaţia acestora.
Citește și: Cu gunoiul sub nas și buni de plată: Cetățenii din Alba Iulia primesc facturi pentru un serviciu neprestat
(3) Controalele prevăzute la alin. (2) se efectuează şi de către ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, de ofiţeri şi subofiţeri din cadrul Jandarmeriei Române, dacă este cazul, precum şi de personalul poliţiei locale, în vederea îndeplinirii atribuţiilor stabilite prin normele juridice în vigoare.
De la schimbarea operatorului de salubritate și până acum, Poliția Locală Alba Iulia a întreprins următoarele acțiuni:
-verificarea ridicării deșeurilor menajere de către operatorul de servicii de salubritate, în conformitate cu graficele stabilite;
-verificarea respectării prevederilor legale privind condițiile de ridicare a deșeurilor menajere și industriale;
-verificarea periodică a amplasamentelor de depozitare necontrolată a deșeurilor;
-gestionarea sesizărilor primite de la cetățeni, cu privire la starea de disconfort generată de neridicarea deșeurilor menajere și reciclabile;
-relaționarea permanentă cu operatorul de salubritate astfel încât situațiile neconforme să fie înlăturate.
Măsuri luate de poliția locală:
S-au făcut monitorizări zilnice asupra punctelor de colectare, iar acolo unde au existat deficiențe s-au întocmit note de constatare prin care s-a dispus operatorului economic remedierea neregulilor constatate. În acest context s-a observat că, în mare parte, situațiile care au fost în dezacord cu regulamentul de bună gospodărire a municipiului Alba Iulia au fost soluționate favorabil, amiabil, într-un timp scurt.
Citește și: Control al ITM Alba la RER VEST & RETIM, în urma protestelor angajaților de la Tărtăria
Acolo unde deficientele nu au fost rezolvate pe cale amiabilă, au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, din care 4 avertismente și o amendă în valoare de 2500 lei.
Consecința acțiunilor de verificare și control realizate la nivelul municipiului Alba Iulia:
Procesul de colectare a deșeurilor s-a îmbunătățit considerabil, astfel încât, la momentul actual, apreciem că lucrurile încep să intre pe un făgaș normal.
Scăderea semnificativă a cazurilor de depunere necontrolată sau necorespunzătoare a deșeurilor.
Obiective:
Poliția locală va acționa în continuare pentru respectarea reglementărilor legale în domeniul bunei gospodăriri a municipiului Alba Iulia, prin acțiuni specifice de monitorizare, verificare, control și informare a cetățenilor, insistând cu asupra selectării corecte a deșeurilor reciclabile și a întreținerii curățeniei la punctele de colectare a deșeurilor menajere.
Dialogul cu asociațiile de proprietari, cu cetățenii, cu operatorul de salubritate va avea un rol decisiv întrucât prin adoptarea unor soluții constructive, neconformitățile vor putea fi înlăturate.”, au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Alba Iulia.
Citește și: Prefectul Nicolae Albu despre criza gunoaielor: „Instituțiile vor aplica legea, dar interesul comun este să intrăm într-o normalitate”
Prefectul județului Alba, Nicolae Albu, a primit asigurări din partea primarului Muncipiului Alba, Gabriel Pleșa
„Domnul primar Gabriel Pleșa mi-a spus că monitorizează toate punctele de colectare prin Poliția Locală, tocmai pentru a preveni și pentru a nu fi sincope și l-am rugat să ia în calcul, pentru că am avut un feedback pozitiv din partea cetățenilor, să mai amplaseze containere pentru materiale inerte, materiale de construcții, dar pentru persoanele fizice, nu pentru firme, tocmai pentru a preveni partea de depozitare necontrolată.”, a declarat în data de 29 decembrie 2022, într-un interviu pentru ZiarulUnirea.ro, Prefectul județului Alba, Nicolae Albu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan