Rămâi conectat
Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Ştirea zilei

21 octombrie 1754 se inaugurau primele scoli din Blaj: Orașul va deveni centrul învățământului românesc din Transilvania

Unirea Ziarul

Publicat

în

21 octombrie 1754 se inaugurau primele scoli din Blaj: Orașul va deveni centrul învățământului românesc din Transilvania

Pe 21 octombrie 1754 se inaugurau primele scoli din Blaj, nucleul viitorului seminar si gimnaziu. Din acest moment, Blajul va deveni centrul invatamantului romanesc din Transilvania.”  Blajul a devenit, începând din secolul al XVI-lea, centrul învăţământului românesc din Transilvania. În 1754 sunt inaugurate primele şcoli din Blaj: „Şcoala de Obşte”, cu predare în română, şi Gimnaziul din Blaj, cu predare în latină şi germană.

In anul 1754, prin eforturile episcopului Petru Pavel Aaron, la Blaj si-a deschis portile prima scoala publica cu limba de predare romana. Acest fapt l-a facut pe Ion Heliade Radulescu sa spuna: „aici a rasarit soarele romanilor”. O inscriptie cu acest citat este montata pe cladirea in care a functionat scoala de obste.

In anul 1790, populatia Blajului a ajuns la 1.000 de locuitori. La 1835, numarul de locuitori se ridica la 1.300. Dezvoltarea invatamantului si a comertului, precum si construirea caii ferate, au determinat o crestere substantiala a populatiei Blajului, care avea sa insumeze 2.338 locuitori la 1900 si 9.036 locuitori la 1941.
Interzicerea Bisericii Romane Unite cu Roma de catre autoritatile comuniste, in octombrie 1948, a insemnat o grea lovitura pentru Blaj, deoarece intreaga elita intelectuala concentrata in Blaj a fost arestata si dispersata.

Elit - Gustul Desăvârșit

Academia Teologica Greco-Catolica a fost inchisa, iar Biblioteca Centrala din Blaj a fost distrusa. O mare parte a cartilor a fost aruncata in raul Tarnava. Capelele institutelor de invatamant din Blaj au fost transformate in sali de sport. Corpul profesoral greco-catolic a fost imprastiat prin inchisorile comuniste. La recensamantul din 1956, în Blaj au fost consemnate 8.711 persoane, fapt explicabil prin deportari.

Primele scoli de un grad mai inalt in limba romana au fost infiintate la Iasi de Gheorghe Asachi si la Bucuresti de Gheorghe Lazar. La Blaj existau scoli cu limba de predare romana inca din anul 1754; la Arad se infiinteaza prima scoala pentru pregatirea invatatorilor (Preparandia) in 1812. In Moldova, Gheorghe Asachi a introdus limba romana in invatamantul de la Trei-Ierarhi, infiintand in 1814 un curs de inginerie, a carui prima promotie a absolvit scoala in 1818.

Tot Asachi reorganizeaza in 1828 Seminarul de la Scoala si infiinteaza Scoala Vasiliana de la Trei-Ierarhi cu un ciclu elementar de trei clase, unul normal de doi ani si altul gimnazial de patru ani, avand ca limba de predare la toate materiile limba romana. In 1835, prin stradania lui Gheorghe Asachi, ia fiinta Academia Mihaileana, numita astfel dupa numele lui Mihail Sturdza, domnul de atunci al Moldovei. Aceasta scoala avea toate gradele de invatamant, de la cel elementar pana la cel superior.

In Tara Romaneasca, sub conducerea carturarului Gheorghe Lazar, se deschide in martie 1818 Scoala romana de la „Sfantul Sava” prin transformarea Academiei domnesti. In Instiintarea catre „de toata cinstea vrednica tinerime”, din august 1818, dascalul transilvaniei arata ca poporul nostru, „care este asa de vechi, asa de vestit , proslavit si inzestrat cu toate darurile duhovnicesti„, are nevoie de „o scoala mai de treaba, o Academie, cu stiinta chiar in limba maicii sale„. Aceasta scoala a functionat cinci ani, cu o intrerupere in 1821. Lazar a murit tanar, in 1823, dar scoala infiintata de el a continuat sa functioneze pana in 1828, condusa de elevii sai: Ion Heliade Radulescu, Eufrosin Poteca etc.

Numarul scolilor in limba romana creste in Moldova si Tara Romaneasca. Dinicu Golescu infiinteaza pe mosia sa din Golesti, in 1826, o scoala unde puteau invata si fii de tarani.

In Transilvania se mentine traditia culturala a scolilor din Blaj. Noii organizatori ai invatamantului sunt Timotei Cipariu la Blaj si Gheorghe Baritiu la Brasov. In 1834 se infiinteaza la Brasov prima scoala comerciala. Printre profesorii acestei scoli s-a numarat si Gheorghe Baritiu, figura proeminenta a revolutiei de la 1848 din Transilvania.

Sursa:Sursa: imclain.ro, accesliber.wordpress.com și e-communio.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| SPECTACOL de reenactment militar înainte de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, la Alba Iulia: „Retragerea cu torțe”, în memoria eroilor neamului

Ziarul Unirea

Publicat

în

SPECTACOL de reenactment militar înainte de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, la Alba Iulia: „Retragerea cu torțe”, în memoria eroilor neamului

În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României 2022 și a 104 ani de la Marea Unire, miercuri, 30 noiembrie, în Alba Iulia , a avut loc un spectacol de reenactment militar, reconstrucție a unui eveniment istoric ori a istoriei în sine, ce a debutat din fața Monumentului Unirii, ca mai apoi să ajungă la Sala Unirii din municipiu.

Prin acestă festivitate inedită a fost onorată și comemorată amintirea întaintașilor noștri, eroilor neamului, ce au contribuit decisiv la ceea ce astăzi numim România, țara noastră, iar totodată aceasta a avut scopul de a le stârni curiozitatea celor mici cu privire la trecut patriei noastre.

Elit - Gustul Desăvârșit

CITEȘTE ȘI: 1 DECEMBRIE 2022, la Alba Iulia. PROGRAMUL FINAL al manifestărilor organizate de primărie și CJ, în Capitala Marii Uniri, de Ziua Națională a României

Evenimentul istoric vizează Garda Națională de la Alba Iulia, grupul de soldați care a activat în preajma Unirii de la 1 Decembrie 1918, având rolul esențial de a păzi orașul ce găzduia lucrările Marii Adunări Naționale.

Ordinea exemplară în ziua de 1 Decembrie a fost menţinută, în principal, de cei 3.000 de gardişti din judeţul Alba, concentraţi la Alba Iulia. Paza ”Porţii Carol” (Poarta a III-a) a Cetăţii a revenit celor 250 de gardişti şi 2 ofiţeri de la Abrud, ajunşi la Alba Iulia în data de 30 noiembrie. Gardiştilor din Alba li s-au alăturat şi detaşamente ale unităţilor militare din judeţele vecine: un batalion din Legiune Cluj, unul din Legiunea de la Sibiu şi o jumătate de batalion al Legiunii de Hunedoara, plus alte unităţi mai mici. În total, legiunea locală a avut 12 companii de asistenţă.

CITEȘTE ȘI: PARADA MILITARĂ din Alba Iulia, de 1 Decembrie 2022, ZIUA NAȚIONALĂ: Aproape 850 de militari și zeci de mijloace tehnice și autoutilitare vor participa la defilare

Potrivit documentelor vremii, în ceea ce priveşte armamentul, au existat numeroase puşti, peste 30 de mitraliere, patru tunuri şi mai multe camioane blindate. Pe lângă rolul principal de a apăra oraşul şi adunarea de eventuale atacuri din afară, acestor trupe le-a revenit şi misiunea de a asigura ordinea internă a adunării şi fluenţa participanţilor. S-au făcut apeluri repetate către populaţie şi în special către participanţii la eveniment pentru a se respecta normele de disciplină, cu referire la deplasarea grupată, la însoţirea delegaţiilor până la câmpul de instrucţie (Platoul Romanilor), destinat pentru aşezarea celor peste 100.000 de participanţi. Organizarea deplasărilor grupurilor a căzut în sarcina ”ofiţerilor aranjatori”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Imagini SPECTACULOASE cu Podul Minciunilor din Blaj iluminat în culorile tricolorului: Circulația, deschisă de 1 Decembrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Imagini SPECTACULOASE cu Podul Minciunilor din Blaj iluminat în culorile tricolorului: Circulația, deschisă de 1 Decembrie

Podul Minciunilor din Blaj, una dintre cele mai spectaculoase construcții din România, cu un aspect arhitectural modern și futurist, va fi deschis vineri, 1 decembrie, de Ziua Națională a României.

De asemenea, doamna Codruța, deputy project manager și doamna Laura au avut un rol esențial în cadrul proiectului. Două femei, din Transilvania care au făcut ce nu pot 20 de bărbați străini, „să muncească cu inima în țara lor!”. De asemenea, și domnii muncitori au jucat un rol extrem de important, fără de care nu ar fi fost înfăptuită lucrarea.

Elit - Gustul Desăvârșit

Podul este prevăzut cu cinci scenarii de iluminare, unul din ele fiind în culorile tricolorului, care va fi păstrat până după 1 decembrie.

În așteptarea deschiderii podul a fost iluminat feeric încă de astăzi, în culorile tricolorului. Inaugurarea oficială a Podului Minciunilor va avea loc luni, 5 decembrie, printr-un „Concert pe pod”, manifestare care, începând din acest an, va fi organizată în ajunul „Târgului Căciulilor”.

Un proiect complex din punct de vedere tehnic și cu o semnificație aparte pentru comunitate, Podul Minciunilor va avea 5 benzi de circulație rutieră și 2 benzi pentru circulația pietonală, fiind o investiție foarte importantă pentru Blaj, care va rezolva dificultățile create de traficul rutier din zonă.

Partea cea mai spectaculoasă a podului este portalul arhitectural impresionant ca dimensiuni și căruia modul de asamblare gândit îi dă o notă de eleganță și îl face să fie unic în România.

„Este o investiție realizată în timp record, de aproximativ 8 luni, în condițiile în care construcția unui pod la parametrii cei mai înalți (din punct de vedere tehnic și arhitectural) durează, în țara noastră, în medie 2 ani, iar lucrările la noul pod au fost complexe și au început cu demolarea vechii structuri. Este o investiție foarte importantă, în valoare de aproximativ 3 milioane de euro, obligatorie pentru Blaj, care rezolvă dificultățile create de traficul rutier din zonă. „, a transmis primarului municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar.

Lucrările de construcție au fost realizate în timp record, Podul Minciunilor fiind mai nou denumit de către blăjeni drept Podul lui Rotar, întrucât primarul Blajului și-a pus amprenta pe toata construcția acestui pod, începând de la inițiativă, finanțare, până la finalizarea acestuia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

„Dorel” de la Primăria Alba Iulia a lăsat fără internet și cablu o mare parte din oraș, în prag de 1 Decembrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Dorel” de la Primăria Alba Iulia a lăsat fără internet și cablu o mare parte din oraș, în prag de 1 Decembrie

Sute de oameni și firme, abonați la Vodafone, din mai multe zone ale municipiului Alba Iulia au rămas fără televiziune prin cablu și internet, timp de mai mult de 17 de ore, de marți seara până miercuri în jurul orei 15.00.

Defecțiunea a intervenit în cursul zilei de marți, 29 noiembrie și a fost reparată abia astăzi. Ziarulunirea.ro este singurul care a scris despre această problemă, numeroși cititori sesizându-ne că au rămas fără servicii de internet și cablu.

Echipele de depanare din toată țara au fost puse pe drum pentru repararea avariei, fără să știe că de fapt un „Dorel” din primăria Alba Iulia a tăiat și un cablu care conecta mai mulți utilizatori ai Vodafone.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cablurile au fost tăiate de un muncitor de la o firmă care se ocupă de iluminatul public în oraș, în încercarea de a estetiza zona dintre blocurile M6-M7.

„În încercarea de a elibera pereții blocurilor de cablurile nefolosite și inestetice, din greșeală a fost tăiată o fibră optică, care era utilizată. Ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate”, a declarat pentru ziarulunirea.ro Flaviu Buta, purtator de cuvant al Primăriei Alba Iulia.

Claudiu Nemeș, consilier al primarului Gabriel Pleșa, a declarat pentru ziarulunirea.rotoți operatorii au fost informați și au relocat cablurile prin subteran, inclusiv Vodafone. E posibil ca unul dintre cabluri să mai fi fost conectat la anumiți clienți. Astăzi acești clienți au fost preluați de cablul de fibră optică, care e tras prin canalizarea subterană.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea