Rămâi conectat

Economie

Costul produselor de bază care alcătuiesc un mic dejun a crescut cu 55% într-un singur an

Unirea Ziarul

Publicat

în

Costul produselor de bază care alcătuiesc un mic dejun a crescut cu 55% într-un singur an

Costul produselor de bază care alcătuiesc un mic dejun tipic s-a majorat cu 55% într-un singur an, în urma unor creşteri majore ale preţurilor la cacao şi carne de porc, conform celui mai recent indice al produselor de bază pentru micul dejun realizat de platforma de tranzacţionare şi investiţii eToro.

Rata de creştere a preţurilor la alimentele de bază pentru micul dejun a depăşit dramatic avansul de 5,9% al indicelui preţurilor de consum din România (IPC) sau creşterea de 2,07% a preţurilor la alimente pe parcursul aceleiaşi perioade, ceea ce indică faptul că în continuare consumatorii se vor confrunta probabil cu presiuni suplimentare asupra preţurilor.

„Preţurile alimentelor de bază au cunoscut o volatilitate imensă de la pandemie şi de la debutul războiului din Ucraina. Deşi unele dintre aceste presiuni asupra lanţului de aprovizionare s-au diminuat, vremea extremă şi bolile din sudul lumii au provocat o volatilitate sporită a preţurilor unor alimente cheie pentru micul dejun. Recoltele de cacao, portocale şi cafea au fost cel mai puternic afectate în ultimul an, mulţi producători funcţionând acum la capacitate redusă şi recurgând la stocuri de rezervă acolo unde se poate.

Citeștește și: Care sunt costurile creșterii unui copil în România: Părinții nu își permit un trai decent pentru micuți. STUDIU

Este posibil ca diferenţa masivă de preţ pe care o vedem în cazul produselor alimentare pentru micul dejun să înceapă să aibă un impact asupra comportamentului consumatorilor, pe măsură ce preţurile unor produse pentru micul dejun, cum ar fi grâul şi laptele, scad, iar cele pentru alte produse, cum ar fi sucul de portocale, cacaua şi cafeaua, ating niveluri record”, a explicat Ben Laidler, strategul pentru pieţele globale de la eToro, într-un comunicat, consultat de Agerpres.

Preţurile la cacao au înregistrat cea mai spectaculoasă creştere dintre toate produsele de bază legate de micul dejun, majorându-se cu 270% în ultimul an. Seceta severă din Africa de Vest, o regiune care produce 80% din cantitatea de cacao din lume, a contribuit în mod semnificativ la deficitul de aprovizionare şi la creşterea preţurilor, precizează sursa citată.

Sucul de portocale s-a confruntat cu presiuni similare asupra ofertei, cauzate de boli ale culturilor şi de fenomene meteorologice extreme în Statele Unite, sudul Europei şi Brazilia, înregistrând o creştere de 39% în ultimele 12 luni. În schimb, preţul grâului şi cel al laptelui au scăzut cu 14,4% şi respectiv 3,9% în ultimul an.

Datele au la bază un indice ponderat simplu al preţurilor de tip spot pentru 9 produse de bază utilizate în mod obişnuit pentru micul dejun şi sunt obţinute de la Refinitiv, la 22 aprilie 2024.

Produsele incluse sunt grâu, zahăr brut, cacao, ovăz, suc de portocale, lapte, cafea, carne de porc şi ceai.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Instituțiile Financiare Nebancare nu mai pot percepe dobânzi exorbitante: Noua lege se aplică și contractelor aflate în derulare

Bera Larisa

Publicat

în

Instituțiile Financiare Nebancare nu mai pot percepe dobânzi exorbitante: Noua lege se aplică și contractelor aflate în derulare O nouă lege care prevede plafonarea dobânzilor pentru împrumuturile de la instituții financiare nebancare (IFN) a trecut de Curtea Constituțională și urmează să fie promulgată. Citește și: Controale la IFN-urile din Alba și alte cinci județe. Protecția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea