Rămâi conectat

Cultură Educație

Controale mai dure din partea inspectorilor DSP Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La propunerea Ministerului Sănătăţii (MS), Guvernul României a aprobat Ordonanţa Guvernului pentru stabilirea măsurilor privind verificarea şi controlul unităţilor sanitare cu paturi de către Ministerul Sănătăţii şi instituţiile din subordinea acestuia. Noile măsuri prevăd ca, în situaţia în care ministrul Sănătăţii dispune efectuarea unui control la o unitate sanitară cu paturi, alta decât cele din subordinea Ministerului Sănătăţii sau unităţile sanitare private, comisiile de verificare să fie mixte, alcătuite din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi cei ai instituţiilor respective. „Ministerul Sănătăţii, ca autoritate centrală în domeniul asistenţei de sănătate publică, are obligaţia de a asigura garantarea dreptului la ocrotirea sănătăţii. Prin această măsură promovată urmărim păstrarea atribuţiei de control asupra unităţilor sanitare, indiferent de reţeaua din care fac parte, fie că aceasta este reţeaua publică sau privată, a declarat ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.
Practic, aşa cum ne-a precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, dr. Horea Timiş, nu e vorba că până acum inspectorii sanitari nu aveau acces în unităţile sanitare cu paturi, doar că domeniul de activitate al acestora era restrâns, iar anumite aspecte care alcătuiesc ansamblul acordării asistenţei medicale nu erau în aria de competenţă a acestora. Activitatea echipelor de control era de multe ori restricţionată de personalul medical sau nemedical, această restricţionare neputând fi sancţionată.
Totodată, există activităţi specifice în domeniul financiar, al resurselor umane, de normare, organizare şi salarizare ale spitalului public cărora nu le sunt stabilite sancţiuni în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase. Astfel, prin actul normativ, va fi permis controlul mixt, alcătuit din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi reprezentanţi ai ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, astfel încât să fie eficientizată activitatea de control. Activităţile specifice în domeniul financiar, în domeniul resurselor umane, normare, organizare şi salarizare ale spitalului public vor putea fi controlate şi vor exista modalităţi de îndrumare, de remediere a eventualelor nereguli constatate precum şi de sancţionare a acestora.
Aprobată de către Guvernul României a fost şi hotărârea privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii. „Era nevoie de prevederi noi în domeniul controlului din sistemul sanitar, deoarece, cu mici excepţii, Legea privind contravenţiile la normele de igienă şi sănătate publică nu a mai fost modificată din anul 1994. Practic, am aliniat legislaţia cerinţelor actuale. În noua formă, am dublat numărul faptelor considerate încălcări ale legii, de la 281 de fapte la 515”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau. Noul act normativ reglementează modalitatea de constatare a contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor cu privire la normele generale igienico-sanitare atât în unităţile care funcţionează în sistemul sanitar, cât şi pentru cele de folosinţă publică cum ar fi taberele şcolare, căminele, creşele. Hotărârea de Guvern reglementează sancţiunile aplicabile nerespectării normelor privind organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat şi a normelor igienico-sanitare pentru unităţile sanitare, precum şi pentru prevenirea şi combaterea bolilor transmisibile. „Nu mi se pare normal să ceri aplicarea unor sancţiuni atâta timp cât nu le oferi cadrelor medicale condiţii în care să desfăşoare actul medical. Nu avem medicaţie, nu avem aparatură, nu avem cursuri de specializare. Eu cred că medicii noştri ar trebui să primească diplome ţinând cont de condiţiile în care muncesc”, a precizat directorul DSP Alba, făcând referire la sancţionarea cadrelor medicale.
Noul act normativ stabileşte, în mod distinct, sancţiunile pentru persoanele juridice, respectiv pentru persoanele fizice, cuantumul sancţiunilor fiind variabil pentru cele două categorii, în funcţie de natura şi gravitatea faptei. Prin proiectul de HG s-au introdus contravenţii şi sancţiuni noi faţă de Legea nr. 98/1994, ca de exemplu: contravenţii la normele privind sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat, pentru necompletarea datelor privind paturile libere din cadrul unităţilor sanitare şi neasigurarea de către şefii de secţie a numărului de paturi pentru internarea în regim de urgenţă a pacienţilor proveniţi de la UPU; contravenţii privind folosirea de aditivi alimentari, a aromelor alimentare, a enzimelor alimentare nepermise în alimente; contravenţii privind comercializarea suplimentelor care nu respectă prevederile legale în vigoare. (L.I.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea