Rămâi conectat

Politică Administrație

Consiliul Județean Alba va plăti firmei de transport Transgilyen 1,7 milioane de lei. Ion Dumtrel: Bani sunt, iar apoi parcurgem etapele pentru recuperarea lor de la cei care au greșit

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consilierii județeni din Alba au aprobat, joi, proiectul de hotărâre, cu privire la achitarea sumei de 1,7 milioane de lei firmei de transport Transgilyen, ”beneficiu nerealizat”, pentru neefectuarea serviciului de transport călători în perioada iulie 2008 – aprilie 2013.

Consiliul Județean Alba va face, apoi, o cercetare administrativă și se va îndrepta în vederea recuperării prejudiciului, împotriva funcționarilor publici care au greșit la data respectivă.

Proiectul a trecut, cu votul consilierilor liberali. Social-democrații nu au votat proiectul, iar Traian Ursaleș a propus un amendament prin care CJ să se angajeze că va recupera banii de la cei vinovați, însă acesta nu a trecut.

În cazul în care proiectul nu ar fi trecut, Consiliul Județean Alba ar fi fost executat silit. Banii trebuie virați până în 12 ianuarie.

Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a declarat, presei, la finalul ședinței, că bani sunt și vor fi achitați

”După care, așa cum ați văzut că au solicitat și consilierii județeni, și oricum făceam așa, va trebui să parcurgem etapele pentru recuperarea de la cei care au greșit”, a spus Dumitrel.

Consiliul Judeţean Alba a fost obligat de Curtea de Apel Cluj-Napoca să plătească suma de 1,7 milioane de lei către firma Transgilyen SRL, ”beneficiu nerealizat” pentru neefectuarea serviciului de transport călători în perioada iulie 2008 – aprilie 2013. Decizia definitivă a fost pronunțată în 20 decembrie 2017 și a menținut integral hotărârea anterioară a Tribunalului Cluj, fiind respinse recursurile formulate de cele două părți.

”Se aprobă punerea în executare a Sentinţei civile nr. 4287/2017 pronunţată de Tribunalul Cluj în dosarul nr. 9780/117/2013* în şedinţa publică din data 28 iulie 2017, rămasă definitivă prin Decizia nr. 6763/2017 pronunţată de Curtea de Apel Cluj în şedinţa din data de 20 decembrie 2017, prin plata către Societatea Transgilyen S.R.L. cu sediul în comuna Sînpaul, sat Sumurducu, judeţul Cluj, a sumei de 1.605.609,81 lei reprezentând contravaloare beneficiu nerealizat aferent perioadei 01.07.2008 – 30.04.2013, a sumei de 162.903,41 lei, reprezentând contravaloarea dobânzii legale, calculată potrivit prevederilor art. 628 alin. 2 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data înregistrării cererii de chemare în judecată – 06.09.2013 şi până la plata debitului – 11.01.2018 şi a sumei de 25.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată”, se arată în proiect.

În acţiunea civilă inițială, reprezentanţii Transgilyen SRL au solicitat suma totală de circa 3,1 milioane de lei, dar, în final, au renunţat la capătul de cerere privind actualizarea pretenţiilor financiare. Pe rolul instanţelor din Cluj mai sunt în derulare alte două procese prin care firmele Arion Trans SRL şi Man Tours SRL solicită daune mai multe milioane de lei în cause similare ca obiect. Cele trei societăți cu obiect de activitate în domeniul transportului de călători au contestat în instanța de judecată rezultatul procedurii de alocare a traseelor de călători din anul 2008. Prima sentință definitive a fost pronunțată în 2013, Consiliul Judeţean Alba fiind obligat să reia procedura de atribuire pentru traseele pentru care a depus oferte Man Tours SRL şi Arion Trans SRL. Pentru traseul vizat de Trangilyen SRL s-a recalculat vechimea neîntreruptă, cu consecinţa eliberării licenţei de traseu, desemnată direct câştigătoare. În 2013, Consiliul Judeţean a pus în aplicare hotărârea judecătorească numai în privinţa firmei Transgilyen SRL, care a primit traseul de transport călători Alba Iulia – Aiud.

Celelalte două societăţi au acţionat în judecată instituţia şi au obţinut despăgubiri financiare importante pentru neexecutarea hotârârii judecătoreşti. Mai întâi, în iunie 2015, Man Tours a câştigat despăgubiri de circa 75.000 de lei din partea Consiliului Judeţean şi de 120.000 de lei de la preşedintele instituţiei. În noiembrie 2016, Arion Trans a primit o decizie favorabilă prin care urma să încaseze tot suma de aproximativ 75.000 de lei de la administraţia judeţeană. Ulterior, reprezentanții celor trei societăți au intentat alte procese prin care au solicitat despăgubiri financiare pentru perioada în care nu au executat serviciul de transport călători. Procesul cu Arion Trans SRL se află în continuare la Tribunalul Cluj, în timp ce cauza cu Man Tours SRL a ajuns la Curtea de Apel, după ce Consiliul Judeţean a avut câştig de cauză la instanţa de fond. Procesele au ajuns să se judece la Cluj-Napoca după ce cauza inițială a fost strămutată, în 2009, la solicitarea reclamanților, de la Tribunalul Alba. Ulterior, reprezentanții firmelor au transferat sediile sociale în Cluj și, astfel, au putut să deschidă procesele civile în acest județ.

În martie 2017, Consiliul Judeţean Alba a câştigat definitiv un alt proces cu societatea Transgilyen SRL, care a solicitat anularea unei hotărâri din 2012 prin care s-a adoptat regulamentul şi caietul de sarcini aferente programului de transport călători pentru perioada 2013 – 2019. Decizia pronunţată la Curtea de Apel Cluj permite CJ Alba să înceapă demersurile privind organizarea unei noi licitații de atribuire a traseelor de transport public. Acest lucru nu s-a întâmplat încă pentru că actul normativ care reglementează procedura la nivel național a fost suspendat în justiție într-un process prin care se solicită anularea acestuia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea