Ziarul Unirea

Consiliul Judeţean Alba promovează Aria Naturală „Frumoasa” printr-un proiect european în valoare de 3 milioane de euro

    Despre turism şi necesitatea dezvoltării lui, despre proiecte europene s-a făcut multă vorbire. Când cele două se întâlnesc în cadrul unui proiect ce urmăreşte punerea în valoare a celei mai sălbatice şi poate mai frumoase zone din judeţul Alba, vestea nu poate fi decât una care să-i bucure pe iubitorii naturii. Consiliul Judeţean Alba a depus şi câştigat finanţare europeană pentru punerea în valoare a Ariei Naturale Protejate „Frumoasa” în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, Axa 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii”. Contractul de finanţare pentru proiectul „Managementul Integrat al siturilor ROSCI 0085 «Frumoasa» şi ROSPA 0043 «Frumoasa»” cu o valoare totală de aproximativ 3 milioane de euro va fi semnat în curând. În cadrul proiectului se vor derula mai multe activităţi ce includ elaborarea planului, strategiei şi măsurilor de management al ariei protejate, investiţii în infrastructura pentru uz public orientată spre protecţia şi gestionarea mediului, activităţi de conştientizare şi informare dar şi activităţi de instruire a personalului care va gestiona Aria Naturală Protejată „Frumoasa”.
Consiliul judeţean Alba a demarat deja activităţile pregătitoare pentru începerea în acest an a construirii Centrului de Vizitare „Frumoasa”. Acesta va fi amplasat pe un teren proprietate a Consiliului Judeţean Alba de la Poarta Raiului, în zona unde va fi staţiunea montană. Centrul de vizitare va avea o suprafaţă de 350 de metri pătraţi şi va fi construit din materiale şi cu o arhitectură specifică zonei montane. Centrul de vizitare va avea şi o sală de conferinţe pentru evenimente dedicate naturii şi va fi dotat cu tehnică de ultimă oră în domeniu. El va oferi turiştilor posibilitatea de a cunoaşte zona „Frumoasa” atât prin machete, diorame, alte materiale şi activităţi informative cu privire la piesaj şi speciile din zonă, dar va funcţiona şi ca centru administrativ pentru aria protejată aici urmând a fi şi sediul rangerilor, aflăm de la Dan Popescu, directorul Direcţiei Tehnice a Consiliului Judeţean Alba.
Aria Naturală Protejată „Frumoasa” are o suprafaţă de 137.000 de hectare şi se întinde în judeţele Alba, Hunedoara, Sibiu şi Vâlcea, iar pe cuprinsul său se află mai multe specii de faună şi floră protejate de lege. Aria Naturală Protejată „Frumoasa” este inclusă în Reţeaua Ecologică Europeană Natura 2000.

Anca DINICĂ

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

7 Comentarii

laura 24 februarie 2012 at 16:40

Acum hotarati-va, sunt trei milioane de lei ori trei milioane de euro? Si cum blocarea fondurilor cum ramane?

florea 24 februarie 2012 at 18:08

Problema e simpla. ia dan popescu si ai lui toti banii indiferent ca sunt lei sau euro. nespalatul ala ex vagabond ex rocker va duce consiliul judetean de rapa, din pacate cu tot cu dumitrel

Claudiu 24 februarie 2012 at 18:41

Nu am auzit pana acuma de Dan Popescu. Cine este si de ce vorbiti asa de el?

Asta-i buna 24 februarie 2012 at 19:53

In termeni simplii, Popescu e papusarul iar Dumitrel marioneta. Nu se intampla nimic in consiliul ala fara abrobarea lui Popescu. Dumitrel e de fatada.

Claudiu 24 februarie 2012 at 22:34

De ce l-ar lasa Dumitrel pe Popescu sa-l conduca? Poate e mana lui dreapta si atunci e normal sa-si dea cu parerea. Poate e capabil. Sau poate nu, dar doua propozitii nu m-au lamurit despre ce/cine e vorba. Sau aruncam cu noroi doar asa de dragul de a mai ciufuli pe cineva?!

Florea 24 februarie 2012 at 19:55

Mda. Ceva de genu. popescu il cam manipuleaza

Ariana 25 februarie 2012 at 20:25

Bai fratilor in consiliul ala daca nu esti papagal nu esti bun de nimic asa ca hai sa o lasam naibi si sa facem ceva sa se schimbe

Comentariile sunt oprite