Conopida ajută la detoxifierea organismului. Proprietăţi
Conopida şi proprietăţile sale .
Conopida este considerată un bun aliment anticancerigen şi detoxifiant al organismului. Este o legumă ideală pentru cei care vor să slăbească deoarece nu are multe calorii şi grăsimi. 100 de grame de conopidă au 25 de kcal (cea fiartă are 75 kcal), nu are grăsimi, are 5.300 de carbohidraţi, proteine – 2 grame. De reţinut este şi faptul că, tot la 100 de grame de conopidă, găsim retinol, acid ascorbic – 46,400 mg, niacină – 0,500 mg, potasiu – 303 mg, fosfor – 44 mg şi sodiu – 30 mg. Consumul acestei legume de cel puţin trei ori pe săptămână previne anemia şi reglează tensiunea arterială.
- SCURT ISTORIC
Conopida sau “varza de Cipru”, cum a fost denumită la început, provine, după cum ne sugerează şi porecla, din Ciprul antic şi există încă de acum 2.500 de ani. Aceasta a fost cultivată în Persia antică şi în Egipt, Italia, iar în secolul al XVI-lea a ajuns şi pe continentul european.
Conopida şi proprietăţile sale
Conţine enzime, proteine şi vitamine, toate bune pentru a fi folosită în favoarea unui organism sănătos. Conopida are 21 de calorii, vitaminele C, A, B1, B6, B2, fosfor, zinc, calciu, magneziu, fier, mangan, caroten, cupru, nu are colesterol, nu conţine amidon şi poate fi consumată în curele de slăbire.
- UZ INTERN
Printre proprietăţile importante ale conopidei se numără prevenirea bolilor de inimă, a atacului cerebral, detoxifierea organismului, bun anticancerigen, antireumatic, energizant natural, analgezic, antianemic, oftalmologic, scade nivelul colesterolului şi sprijină sistemul imunitar. Datorita conţinutului de fosfor, conopida are un efect benefic asupra dentiţiei. Conopida poate fi folosită gătită sau murată. Dacă nu s-a folosit toată conopida la gătit, este indicat să se păstreze la rece împachetată în folie, însă nu pentru mult timp. Persoanelor care au probleme cu glanda tiroidă (hipertiroida) le este recomandat consumul moderat de conopidă, deoarece predispune la apariţia guşei endemice. Conopida este benefică şi în cazul bruxismului şi al altor ticuri nervoase.
- UZ EXTERN
Conopida este benefică şi în combaterea mătreţii. De asemenea, datorită lipsei de colesterol, a unui indice caloric şi glicemic mic şi a calităţii sale, această legumă poate fi inclusă în dieta persoanelor care vor să slăbească sănătos.
- Conopida este recomandată fumătorilor
Persoanele care fumează ar trebui să consume de câte ori au ocazia conopidă, dar şi brocoli, fiind două legume ce conţin substanţe anticancerigene.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Caniculă în România 2025: Sfaturi și reguli esențiale de care să ținem cont în zilele foarte calde
Caniculă în România 2025: Sfaturi și reguli esențiale de care să ținem cont în zilele foarte calde Este alertă meteo de caniculă în aceste zile în România, motiv pentru care specialiştii în sănătate publică din România recomandă populaţiei, mai ales persoanelor care suferă de inimă sau au afecţiuni respiratorii, renale sau metabolice, ca în perioadele […]
Cireșele, fructe dulci cu beneficii impresionante pentru sănătate: Pentru tratarea căror afecțiuni este recomandat consumul
Cireșele, fructe dulci cu beneficii impresionante pentru sănătate: Pentru tratarea căror afecțiuni este recomandat consumul Originile cireşului se pierd în preistorie, fiind un pom fructifer cu un areal imens, care porneşte de undeva din Japonia şi ajunge pe coastele Africii şi până în nordul Europei. În lume, există zeci de soiuri de cireşe, de la […]
Slănina, remediu pentru reducere colesterolului: Cu ce să o combini pentru a elimina toxinele din organism
Slănina, remediu pentru reducere colesterolului: Cu ce să o combini pentru a elimina toxinele din organism Slănina, un produs alimentar iubit de mulți români, s-a dovedit a fi benefică în reducerea colesterolului. Specialiștii recomandă anumite combinații pentru ca aceasta să aibă efecte maxime asupra organismului. Citește și: Zeama de varză murată sau moarea: Proprietăți și […]