Rămâi conectat

Politică Administrație

Concurență acerbă pentru construirea Autostrăzii Sebeș – Turda. Peste 50 de firme înscrise la licitație

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Amânarea licitației pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție a autostrăzii Sebeș – Turda se datorează, potrivit vicepreședintelui Consiliului Județan Alba, Florin Roman, numărului foarte mare de clarificări cerute CNADNR de către societățile înscrise în cursa pentru obținerea celor peste 550 de milioane de euro.

Peste 50 de firme de proiectare și execuție s-au înscris până în prezent la licitație. Clarificarea tuturor neclarităților semnalate de societățile intrate în competiție este foarte importantă, în opinia lui Roman, tocmai pentru a se evita partea de contestații după desemnarea câștigătorilor, care ar prelungi termenul de începere efectivă a lucrărilor de construcție a autostrăzii.

“La Alba, știm că oriunde sapi găsești vestigii!”

Pe lângă precizări legate de aspecte tehnice, transmiterea ridicărilor topografice complete; transmiterea documentelor din care să poată fi identificați proprietarii terenurilor expropriate sau precizări privind durata de garanţie obligatorie care trebuie îndeplinită pentru activităţile și echipamentele ofertate, o altă problemă o presupune cercetarea arheologică preventivă.

Pe traseul autostrăzii au fost identificate nu mai puțin de 29 de situri arheologice unde au fost deja identificate artefacte datând din diferite perioade (neolitic, epoca fierului, perioada romana sau medievală).

Vicele CJ Alba a precizat însă că activitatea de cercetare și ridicare de sarcină arheologică nu va afecta începrea investiției, această muncă putând fi realizată în paralel cu construcția autostrăzii.

Pe loturi, sumele sunt împărţite astfel: lotul 1 (17 km – km 0+000 – km 17+000) – 57,028 milioane de lei, lotul 2 (24,25 km – km 17+000 – km 41+250) – 66,913 milioane de lei, lotul 3 (12,45 km – km 41+250 – km 53+700) – 48,372 milioane de lei şi lotul 4 (16,300 km – km 53+700 – km 70+000) – 53,248 milioane de lei.

Potrivit celui mai recent anunț al CNADR, deschiderea ofertelor se va face în data de 2 octombrie după ce, inițial termenul a fost amânat din 12 în 17 septembrie.

Contractul este finanţat din Fondul de Coeziune (85%), în cofinanţare cu bugetul de stat (15%). Pentru construirea un kilometru de autostradă se va plăti în medie 8 milioane de euro.

Procedura va fi tip licitaţie deschisă, iar criteriul de atribuire preţul cel mai scăzut.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă: Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR Corneliu Dan Olar, candidatul partidului AUR pentru președinția Consiliului Județean Alba, a plecat marți, 23 aprilie, prin inima Țării Moților dorind să poarte dialog cu moții și să împărtășească viziunea sa pentru un viitor mai bun. Încă din zorii zilei, Olar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea