Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Comunitatea locală salută decizia prim-ministrului Mihai Răzvan Ungureanu de a considera Roşia Montană o prioritate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Scrisoare deschisă – domnului prim-ministru, Mihai Răzvan Ungureanu

Stimate Domnule prim-ministru,
De proiectul minier de la Roşia Montană depinde viaţa şi viitorul copiilor noştri. De prea mulţi ani aşteptăm să ne fie hotărâtă soarta. Aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, când credeam că lucrurile se mişcă, apărea altceva: „Există întotdeauna o ezitare din partea unui funcţionar sau al altuia. Problema e în felul următor: Ce ne interesează, de fapt? Să arătăm că timp de 13 ani de zile un investitor străin, care vrea să aducă o investiţie şi, deci, pe consecinţa economică, de la taxe de exploatare, la redevenţe, cum vreţi să le spuneţi, un pic de prosperitate, îl pune să stea la poartă? Trebuie să ne hotărâm – vrem sau nu vrem? Iar răspunsul îl ia această guvernare.”
Astfel de declaraţii ne dau speranţa că, în scurt timp, se va lua în sfârşit cea mai bună decizie pentru oamenii din Roşia Montană, dar şi pentru comunităţile din jurul proiectului: aceea de a demara un proiect minier modern şi responsabil!
lMunţii Apuseni au nevoie de investiţii! România are nevoie de investitori!
Declaraţia dumneavoastră ne readuce speranţa că după atâta amar de aşteptare, vocea comunităţii din Roşia Montană a fost auzită. O comunitate care, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, trăieşte în sărăcie pe un munte de aur, la limita subzistenţei. Suntem obligaţi de situaţia în care ne aflăm să repetăm de fiecare dată: timp de 2000 de ani, minele au fost singura sursă de supravieţuire şi bunăstare pentru Munţii Apuseni! Existenţa miilor de oameni şi a familiilor lor au depins numai de cele patru mine de la Roşia Montană, Roşia Poieni, Baia de Arieş şi Zlatna. De când s-au închis minele, zona „moare în picioare”. Rata şomajului depăşeşte 80%, tinerii din zonă au plecat la muncă în străinătate, cei rămaşi trăiesc din mila statului. Ne vrem copiii înapoi acasă!
lProiectul minier modern propus la Roşia Montană ar putea crea mii de locuri de muncă, ar ecologiza zona şi ar pune în valoare patrimoniul cultural.
Nu vrem milă. Oamenii din Roşia Montană şi din comunităţile învecinate vor să muncească. Avem credinţa profundă că mineritul este singura şansă să supravieţuim în locurile unde am trăit şi muncit o viaţă. Însă reînceperea mineritului depinde de decizia dumneavoastră. Cu alte cuvinte, viaţa noastră este în mâinile dumneavoastră, stimaţi guvernanţi!
Nu vă lăsaţi amăgiţi de cei care se autointitulează salvatori ai Roşiei Montane, de aşa-zişii ecologişti care nu au mişcat un deget pentru comunitatea noastră, au venit aici la festivaluri şi au plecat lăsând în urmă mormane de gunoaie. Niciunii nu au făcut nimic concret pentru Roşia Montană. Şi-au făcut o meserie din a protesta, se leagă cu lanţuri, se târăsc pe jos şi pozează în victime. Sunt doar nişte actori bine plătiţi care îşi joacă rolul. Este uşor să faci pe ecologistul salvator când nici măcar nu ştii şi nici nu-ţi pasă cum trăiesc semenii tăi.
Adevăratele victime ale acestei situaţii suntem noi, cei din Roşia Montană şi din comunităţile învecinate. Noi suntem condamnaţi să trăim în sărăcie, să privim cum alţii sunt lăsaţi şi chiar încurajaţi să vorbească în numele nostru.
Aceste lucruri trebuie să înceteze. Oamenii din Roşia Montană au nevoie de o decizie clară şi cât mai urgentă. Avem nevoie de minerit, de locuri de muncă. Demaraţi investiţia în minerit de la Roşia Montană, pentru că doar astfel veţi arăta lumii întregi că vă pasă de soarta oamenilor şi a ţării.
Cu stimă şi respect,
dr. Andrei Jurcă, preşedinte al Asociaţiei „Pro Roşia Montană”
Marcu Blăjan, preşedinte
„Pro Dreptatea”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Când începe vacanța de vară 2024: Data la care elevii vor intra în vacanța mare, în funcție de clasă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când începe vacanța de vară 2024: Data la care elevii vor intra în vacanța mare, în funcție de clasă Vacanţa de Paşte s-a încheiat de câteva săptămâni, iar elevii au revenit în bănci, dar cei mai mulţi dintre ei se gândesc deja la vacanţa mare care nu mai începe la cunoscuta dată de 15 iunie. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea