Rămâi conectat

Actualitate

Comunitatea locală salută decizia prim-ministrului Mihai Răzvan Ungureanu de a considera Roşia Montană o prioritate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Scrisoare deschisă – domnului prim-ministru, Mihai Răzvan Ungureanu

Stimate Domnule prim-ministru,
De proiectul minier de la Roşia Montană depinde viaţa şi viitorul copiilor noştri. De prea mulţi ani aşteptăm să ne fie hotărâtă soarta. Aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, când credeam că lucrurile se mişcă, apărea altceva: „Există întotdeauna o ezitare din partea unui funcţionar sau al altuia. Problema e în felul următor: Ce ne interesează, de fapt? Să arătăm că timp de 13 ani de zile un investitor străin, care vrea să aducă o investiţie şi, deci, pe consecinţa economică, de la taxe de exploatare, la redevenţe, cum vreţi să le spuneţi, un pic de prosperitate, îl pune să stea la poartă? Trebuie să ne hotărâm – vrem sau nu vrem? Iar răspunsul îl ia această guvernare.”
Astfel de declaraţii ne dau speranţa că, în scurt timp, se va lua în sfârşit cea mai bună decizie pentru oamenii din Roşia Montană, dar şi pentru comunităţile din jurul proiectului: aceea de a demara un proiect minier modern şi responsabil!
lMunţii Apuseni au nevoie de investiţii! România are nevoie de investitori!
Declaraţia dumneavoastră ne readuce speranţa că după atâta amar de aşteptare, vocea comunităţii din Roşia Montană a fost auzită. O comunitate care, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, trăieşte în sărăcie pe un munte de aur, la limita subzistenţei. Suntem obligaţi de situaţia în care ne aflăm să repetăm de fiecare dată: timp de 2000 de ani, minele au fost singura sursă de supravieţuire şi bunăstare pentru Munţii Apuseni! Existenţa miilor de oameni şi a familiilor lor au depins numai de cele patru mine de la Roşia Montană, Roşia Poieni, Baia de Arieş şi Zlatna. De când s-au închis minele, zona „moare în picioare”. Rata şomajului depăşeşte 80%, tinerii din zonă au plecat la muncă în străinătate, cei rămaşi trăiesc din mila statului. Ne vrem copiii înapoi acasă!
lProiectul minier modern propus la Roşia Montană ar putea crea mii de locuri de muncă, ar ecologiza zona şi ar pune în valoare patrimoniul cultural.
Nu vrem milă. Oamenii din Roşia Montană şi din comunităţile învecinate vor să muncească. Avem credinţa profundă că mineritul este singura şansă să supravieţuim în locurile unde am trăit şi muncit o viaţă. Însă reînceperea mineritului depinde de decizia dumneavoastră. Cu alte cuvinte, viaţa noastră este în mâinile dumneavoastră, stimaţi guvernanţi!
Nu vă lăsaţi amăgiţi de cei care se autointitulează salvatori ai Roşiei Montane, de aşa-zişii ecologişti care nu au mişcat un deget pentru comunitatea noastră, au venit aici la festivaluri şi au plecat lăsând în urmă mormane de gunoaie. Niciunii nu au făcut nimic concret pentru Roşia Montană. Şi-au făcut o meserie din a protesta, se leagă cu lanţuri, se târăsc pe jos şi pozează în victime. Sunt doar nişte actori bine plătiţi care îşi joacă rolul. Este uşor să faci pe ecologistul salvator când nici măcar nu ştii şi nici nu-ţi pasă cum trăiesc semenii tăi.
Adevăratele victime ale acestei situaţii suntem noi, cei din Roşia Montană şi din comunităţile învecinate. Noi suntem condamnaţi să trăim în sărăcie, să privim cum alţii sunt lăsaţi şi chiar încurajaţi să vorbească în numele nostru.
Aceste lucruri trebuie să înceteze. Oamenii din Roşia Montană au nevoie de o decizie clară şi cât mai urgentă. Avem nevoie de minerit, de locuri de muncă. Demaraţi investiţia în minerit de la Roşia Montană, pentru că doar astfel veţi arăta lumii întregi că vă pasă de soarta oamenilor şi a ţării.
Cu stimă şi respect,
dr. Andrei Jurcă, preşedinte al Asociaţiei „Pro Roşia Montană”
Marcu Blăjan, preşedinte
„Pro Dreptatea”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Val de aer POLAR peste România: Cât de mult scad temperaturile și unde sunt așteptate precipitații

Ziarul Unirea

Publicat

în

Val de aer POLAR peste România: Cât de mult scad temperaturile și unde sunt așteptate precipitații

Meteorologii ANM anunță un nou episod de frig în următoarele zile, semn că iarna este tot mai aproape. Un val de aer polar va ajunge în țara noastră, iar maximele nu vor depăși 15 grade Celsius.

„De luni vom avea un nou episod de răcire a vremii, unde așteptăm maxime doar de 10-15 grade și posibil ca în mare parte a săptămânii următoare să fie caracterizată de temperaturi normale sau chiar sub norma pentru partea de est a teritoriului”, a explicat Florinela Georgescu, director în cadrul ANM.

Elit - Gustul Desăvârșit

În vest, mai cald decât în mod obișnuit

Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), luni, 14 noiembrie, valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale în a doua decadă a lunii noiembrie, însă local în vestul țării ziua va fi mai cald decât în mod obișnuit. În zonele joase de relief, mai ales dimineața și noaptea, va fi nebulozitate stratiformă – mai persistentă în regiunile estice și sud-estice și pe alocuri se va semnala ceață, asociate cu totul izolat cu burniță, iar în rest cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab și moderat.

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 10 și 15 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între minus 4 și minus 3 grade Celsius în depresiunile intramontane și 9 grade Celsius pe litoral.

În Bucureşti, valorile termice se vor situa în jurul normelor climatologice specifice celei de-a doua decade a lunii noiembrie. În special la începutul zilei și noaptea, va fi nebulozitate joasă și condiții de ceață. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi cuprinsă între 12 și 14 grade Celsius, iar cea minimă se va situa între 3 și 5 grade Celsius.

Marți, maxime de 15 grade Celsius

Marți, 15 noiembrie, valorile termice, fără variații semnificative față de intervalul precedent în cea mai mare parte a țării, vor fi în general apropiate de cele specifice perioadei. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și pe arii restrânse ploi slabe în regiunile vestice și nord-vestice, dar local cu nebulozitate și pe spații mici cu ceață – în prima parte a zilei și noaptea – în zonele joase de relief. Vântul va sufla slab și moderat.

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 11 și 15 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între 0 și 8 grade Celsius.

În Bucureşti, mai ales în prima parte a zilei va fi nebulozitate joasă persistentă, apoi cerul va deveni variabil, dar spre sfârșitul intervalului vor fi condiții de ceață. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă va fi de 13 grade Celsius, iar cea minimă va avea valori cuprinse între 2 și 4 grade Celsius.

Ceață pe arii restrânse

Și miercuri, 16 noiembrie, valorile termice vor fi în general apropiate de mediile climatologice ale perioadei. Cerul va fi mai mult noros în vestul, centrul și nordul țării, unde temporar va ploua slab, iar în restul teritoriului vor fi înnorări temporare și doar izolat posibil ploi slabe. Vântul va sufla slab și moderat.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 10 și 15 grade Celsius, iar cele minime se vor situa între 1 și 10 grade Celsius. La începutul intervalului, în zonele joase de relief, pe arii restrânse va mai fi ceață.

În Bucureşti, valorile termice vor crește ușor față de intervalul anterior și se vor situa peste mediile specifice acestei date. Cerul va fi temporar noros, iar dimineața și noaptea probabilitatea de ceață va fi ridicată. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă va fi de 15 grade, iar cea minimă se va încadra între 4 și 6 grade Celsius.

De joi, meteorologii anunță că vremea se va răci treptat, iar scăderea valorilor termice va fi mai accentuată în estul, sudul și centrul țării. Temporar se vor semnala precipitații, pe arii mai extinse la începutul intervalului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Care sunt școlile din Alba unde elevii beneficiază de programul „Masa caldă”? Ligia Deca dublează numărul de școli din țară în program, din localități cu primari PSD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Care sunt școlile din Alba unde elevii beneficiază de programul „Masa caldă”? Ligia Deca dublează numărul de școli din țară în program, din localități cu primari PSD

Peste 90 de școli din localități conduse de primari PSD au fost adăugate în programul Masa caldă, potrivit unei analize Edupedu.ro, adică dublul numărului școlilor din localități cu primari PNL incluse pe listă în această toamnă. Ligia Deca „reglează” astfel ecuația politică din programul „masa caldă”, în perioada 2020-2022 numărul școlilor din localități cu primari PNL fiind dominant.

Concret, celor 300 de școli aprobate în program anul trecut școlar, le-au fost adăugate 150 de unități de învățământ altfel: 94 sunt în localități cu primari PSD, 45 în localități cu primari PNL, 5 în localități cu primari UDMR, iar restul de 6 în localități cu primari USR, independenți sau de la alte formațiuni politice.

Este vorba despre hotărârea de Guvern care a aprobat lista celor 450 de școli din programul pilot, listă în care la cea mai recentă revizie ministrul Sorin Cîmpeanu, vicepreședinte PNL, adăugase 63% școli din localități cu primari PNL, după cum am arătat într-o analiză similară la începutul anului școlar.

Elit - Gustul Desăvârșit

Lista unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale și a unităților-pilot din ALBA

Ca o justificare pentru creșterea numărului de școli din programul „Masa Caldă” pe considerente politice, Cîmpeanu a declarat în luna mai 2022 că premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, i-a cerut să găsească soluții pentru extinderea semnificativă a asigurării unei mese în școală.

Lista școlilor din programul Masa Caldă, a apartenenței politice a primarului localității și bugetele aferente primite, mai jos, în articol
Tot Ciucă, dar în septembrie 2022, când ministru încă era Sorin Cîmpeanu, a declarat public la începutul ședinței de Guvern, că cele 350 de școli ar trebui să fie alese „dintre cele care au cu adevărat nevoie”, lăsând de înțeles că „derapajul” produs de Cîmpeanu în alegerea școlilor din localități cu primari PNL ar trebui reglat: “Sunt convins că la nivelul Ministerului Educației vor fi luate măsuri, astfel încât aceste școli să fie alese dintre cele care au cu adevărat nevoie și să aibă o repartizare unitară și echilibrată la nivelul întregii țări, pentru fiecare județ în parte, în mod deosebit acolo unde este cu adevărat nevoie”.

Reamintim că și Monica Anisie, vicepreședinte PNL, alocase în mandatul de la Educație fonduri prioritar localităților cu primari din propriul partid, fiind vorba despre 60% dintre școlile noi în program, după cum am arătat la momentul respectiv.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ANAF a blocat peste 10 milioane de euro în contextul sancţiunilor internaţionale după începerea războiului

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANAF a blocat peste 10 milioane de euro în contextul sancţiunilor internaţionale după începerea războiului

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a verificat peste 2.400 de persoane fizice şi juridice în contextul sancţiunilor internaţionale după începerea războiului din Ucraina, a blocat 10,099 milioane de euro şi a confiscat alte 13,171 milioane de lei, a anunţat, vineri, preşedintele Agenţiei, Lucian Ovidiu Heiuş, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează Agerpres.

„După începerea războiului din Ucraina ştiţi că s-au dispus anumite sancţiuni internaţionale. Niciodată nu am discutat despre ele şi cred că este momentul să vă dau nişte cifre legat şi de activitatea ANAF în acest domeniu. Practic, începând cu data de 28 februarie anul acesta, la nivelul ANAF s-au efectuat verificări în vederea identificării persoanelor sau entităţilor care au fost supuse sancţiunilor internaţionale. Am verificat peste 2.400 de persoane fizice şi juridice, am emis 7 ordine de preşedinte ANAF la diverse societăţi şi vă spun câteva din ele: Aeroflot, TMK, TMK sunt vreo 4 societăţi care aparţin aceluiaşi grup, Metalloinvest Trading, MMK Metalurji, MMK Metalurji Sanayi. Deci în total 7 societăţi care au fost supuse acestor sancţiuni internaţionale şi la care ANAF a aplicat întru totul sancţiunile internaţionale”, a declarat Lucian Ovidiu Heiuş.

Elit - Gustul Desăvârșit

El a afirmat că s-a dispus blocarea sumei de 10,099 milioane de euro, au fost date amenzi contravenţionale celor care nu au respectat deciziile în urma sancţiunilor în valoare de 280.000 de lei şi au fost confiscate sume de 13,171 milioane de lei.

„În acelaşi timp, ca preşedinte ANAF, am emis şi 9 ordine de derogare de la aceste sancţiuni pentru că am considerat că nu este normal ca anumite companii unde lucrau foarte mulţi angajaţi şi care riscau să fie închise să nu-şi desfăşoare activitatea. Şi ştiţi că există o ordonanţă dată şi o directivă europeană care permite, în anumite condiţii, suspendarea acestor sancţiuni prin numirea unui administrator special care practic supervizează toate plăţile care se fac în cadrul companiei şi toată activitatea companiei pentru ca nicio resursă financiară nu ajungă la oligarhii ruşi de pe această listă, dar în acelaşi timp economia Românească şi angajaţii acestor societăţi să nu aibă de suferit”, a mai spus Lucian Ovidiu Heiuş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea