Cultură Educație
Comemorare a eroilor Horea, Cloşca şi Crişan la Albac
Marţi, 28 februarie, în comuna Albac s-au comemorat 227 de ani de la martiriul lui Horea şi Cloşca, marii eroi ai moţilor, conducători ai Răscoalei ţărăneşti din anul 1784 din Transilvania. Astfel, începând cu ora 14:00, în prezenţa a numeroşi albăceni preotul Gavril Trifa a săvârşit o slujbă „Te Deum” , respectiv un parastas de pomenire a lui Horea (Nicola Vasile Ursu), Cloşca (Ioan Oargă) şi Crişan (Marcu Giurgiu), precum şi a tuturor eroilor albăceni din timpul Răscoalei din 1784 Revoluţiei de la 1848-1849, Primului Război Mondial şi din al Doilea Război Mondial. În continuare au fost depuse coroane la Bustul lui Horea din centrul comunei de către: Primaria Albac, prin primarul TiberiuTodea şi viceprimarul Nicolae Costea; Secţia 10 de Poliţie Rurală Albac, prin şeful secţiei, inspector principal de poliţie Izidor Daniel Ciornei şi agenţii de poliţie Petru Ihuţ şi Gheorghe Paşca; Grupul Şcolar Agromontan “Ţara Moţilor” Albac, prin d-na director Mihaela Mirela Vîrciu; Ocolul Silvic “Horea Apuseni”, prin ing. Nicolae Petru Vîrciu şi brigadierul Gheorghe Scrob. Activităţile comemorative s-au derulat apoi în incinta Căminului cultural din localitate, unde primarul comunei, Tiberiu Todea şi alţi invitaţi au readus în memoria celor prezenţi marea însemnătate a Răscoalei de la 1784 în lupta românilor pentru libertate socială şi naţională, precum şi marea personalitate a conducătorului acesteia, nimeni altul decât moţul de cremene Horea, eroul local cu care toţi albăcenii se mândresc şi se vor mândri în vecii vecilor de aici înainte. Desigur nu au fost uitaţi nici tovarăşii de luptă şi de suferinţă ai Crăişorului, Cloşca şi Crişan, ajutoare de nădejde ale acestuia în organizarea şi desfăşurarea răscoalei. Tot aici a avut loc o prezentare PowerPoint „Horea – Patrimoniu Cultural Naţional” realizată de către profesorul de istorie Marinel Chiriţescu, precum şi o Sesiune de referate cu tema: “Horea, marele căpitan al Răscoalei din 1784” a elevilor Grupului Şcolar Agromontan “Ţara Moţilor” Albac, îndrumaţi de acelaşi profesor. Manifestarea comemorativă s-a încheiat prin prezentarea şi revederea de către toţi cei prezenţi a filmului HOREA.
La eveniment au participat elevii, cadrele didactice şi personalul auxiliar al Grupului Şcolar Agromontan “Ţara Moţilor” Albac, reprezentanţi ai instituţiilor locale şi numeroşi cetăţeni ai comunei Albac. Organizatorii mulţumesc şi pe această cale tuturor participanţilor şi celor care au sprijinit acţiunea.
Alexandra MATEŞ
Cultură Educație
Bursa de excelență KRONOSPAN – 2023: 15 elevi din Sebeș au primit peste 22.000 de lei, pentru rezultatele școlare obținute
Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn, prezent în 47 de locații din 25 de țări, recunoscut și apreciat la nivel internațional.
În România deține doua fabrici, una la Brașov, specializata în producție de plăci OSB și una la Sebeș, cu o tradiție îndelungată în prelucrarea lemnului.
Compania, în cadrul politicilor sale de responsabilitate socială, investește în performanță și susține, an de an, parcursul educațional al elevilor din orașul Sebeș, prin organizarea „Bursei de Excelență Kronospan” încă din 2012. In acești ani, compania a oferit burse de performanta unui număr de peste 100 de elevi din cadrul instituțiilor de invatamant de la Sebeș.
La ediția din acest an au fost analizate rezultatele a peste 80 de elevi, iar la final, în baza punctajului, Comisia a decis să acorde trei burse pentru elevii școlilor gimnaziale și încă cinci burse pentru elevii liceelor din Sebeș.
Pentru a răsplăti si încuraja eforturile tuturor celor înscriși, s-a decis suplimentarea cu încă cinci burse, în valoare de 3000 de lei în total, care vor reveni elevilor din ciclul gimnazial.
Valoarea financiară a burselor oferite in acest an a depășit suma de 22.000 lei.
Cei 15 elevi care au obținut „Bursa de Excelență Kronospan” învață la Colegiul Național Lucian Blaga Sebeș, Liceul German Sebeș, Școala Gimnazială Mihail Kogălniceanu Sebeș, Liceul Tehnologic Sebeș, Școala Gimnazială nr. 2 Sebeș și la Școala Gimnazială Petrești.
Kronospan felicita pe aceasta cale toti elevii inscrisi in program si, de asemenea, mulțumește cadrelor didactice implicate, asigurandu-i de întregul suport în ceea ce privește oportunitățile de practica in cadrul companiei sau dotarea bazei materiale a școlilor.
Cultură Educație
La LPS Alba Iulia, vineri, Târg școlar de Crăciun | Tombolă cu premii de la Feli Donose, Nicolae Stanciu și Andreea Fleșer
Vineri, 16 decembrie, între orele 12.00-18.00, la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, va avea loc Târgul şcolar de Crăciun, organizat de către elevii și profesorii instituției, pentru strângerea de fonduri în vederea realizării unui teren de sport acoperit.
Fiecare clasă de gimnaziu și liceu va avea un stand de prezentare a produselor realizate de elevi și expuse pentru vânzare, se va organiza și o tombolă și un concert de colinde. Se vor premia cel mai bine organizat stand, cea mai frumoasă clasă de ciclu primar și clasa cu cea mai bună vânzare. În cadrul tombolei printre premiile speciale sunt 3 cadouri de la cântăreața Feli Donose (din Sebeș), un tricou al echipei naționale de fotbal a României, purtat de căpitanul primei reprezentative Nicolae Stanciu, două maieuri de baschet de la Andreea Fleșer, ultimii doi foști elevi ai LPS Alba Iulia, plus alte 100 de cadouri speciale. Biletele pentru tombolă pot fi achiziționate între orele 12.00-13.00, iar extragerea câștigătorilor va fi la ora 14.00.
“Iubesc acest liceu, iubesc profesorii care mi-au predat și care m-au ajutat-modelat să pot ajunge un om educat în primul rând și pe urmă un sportiv de performanță disciplinat și cu un caracter puternic. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au lucrat în acest liceu și celor care încă activează acolo pentru profesionalismul de care dau dovadă, pentru căldura și modul în care tratează și lucrează cu elevii, pentru faptul că te ajută să îți urmezi visul și cel mai important pentru faptul că acest liceu a dat și dă în continuare sportivi de performață pentru orașul și țara noastră”, a transmis Nicolae Stanciu (China, Wuhan Three Towns), completat de baschetbalista Andreea Fleșer (FCC Baschet Arad): “Am fost elevă și sportivă la Liceul cu Program Sportiv Alba, liceul mi-a rămas drag în suflet, deoarece a fost locul ce m-a ajutat să devin ceea ce sunt astăzi și anume o sportivă de performanță, având o viață sănătoasă și bine organizată”.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
10 iunie| Ziua Parașutiștilor Militar: Cum a luat naștere prima Companie
-
Actualitateacum 19 ore
Alimentul îndrăgit de mulți, care crește riscul de anxietate și de depresie, potrivit unui nou studiu
-
Curier Județeanacum 22 de ore
FOTO| Fenomen SPECTACULOS pe cerul de la Sebeș: Curcubeu circular, în jurul soarelui. Ce este haloul solar și cum se formează
-
Curier Județeanacum 23 de ore
ELECTRICA: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 19 – 25 iunie 2023. Completare pentru 12 – 18 iunie
-
Actualitateacum 22 de ore
Românii își fac planuri, deja, pentru vacanța de Crăciun și Revelion. Care sunt destinațiile cele mai căutate