Rămâi conectat

Actualitate

Codul Muncii 2022: Ce modificări au apărut și ce noi drepturi au salariații

Ziarul Unirea

Publicat

în

Codul Muncii 2022: Ce modificări au apărut și ce noi drepturi au salariații

Legea 283/2022, actul normativ care a modificat Codul muncii, a intrat în vigoare la sfârșitul lunii octombrie și a adus multe beneficii pentru salariați.

Este vorba atât despre noi tipuri de zile libere, până la noi prevederi privind contractul individual de muncă. Cu ajutorul publicației Avocatnet prezentăm o sinteză a tuturor noutăților.

1. Dreptul de a fi alături de familie pentru situații neprevăzute. Salariații vor avea dreptul la zece zile plătite de absențe pentru urgențele familiale, pe care le vor recupera ulterior, de comun acord cu angajatorul. Acest drept nu afectează numărul total de zile de concediu de odihnă.

Elit - Gustul Desăvârșit

2. Dreptul de a cere concediu pentru a îngriji o persoană apropiată care suferă de o boală gravă. Este vorba despre așa-numitul concediu de îngrijitor, care însă nu poate fi încă solicitat, deoarece nu au fost oficializate normele de aplicare, ce indică documentele necesare. Acest concediu are o durată limitată la cinci zile lucrătoare pe an.

3. Dreptul de primi mai multe informații înainte de a lua o decizie privind angajarea sau schimbarea postului. Informarea pe care trebuie să îl primească un viitor salariat sau salariatul al cărui contract de muncă se modifică, trebuie să cuprindă, mai nou, mai multe detalii față de CIM-ul pe care urmează să îl semneze, respectiv indicarea contractului colectiv de muncă ce reglementează condițiile de muncă ale salariatului, procedurile privind semnăturii electronice, precum și dreptul și condițiile privind formarea profesională oferită de angajator.

4. Dreptul de a avea mai multe detalii privind activitatea sa în CIM. Prevederile din conținutul contractului de muncă au fost completate de Legea 283 cu noi prevederi:

– dacă munca este fără loc fix și se desfășoară în mai multe locuri, trebuie precizat dacă deplasarea este asigurată sau decontată de angajator;

– metoda de plată a salariului;

– condițiile de efectuare și de compensare/plată a orelor suplimentare și, dacă e cazul, cum e organizată munca în schimburi;

– condițiile perioadei de probă, nu doar durata acesteia (dacă există, desigur);

– precizarea avantajelor acordate pe lângă salariu (asigurări medicale private, contribuții la pensia facultativă/ocupațională, vouchere etc.);

– dacă activitatea urmează să se desfășoare în străinătate, va trebui indicată și țara (sau țările), pe lângă durata perioadei de muncă.

5. Dreptul de a nu fi supus unei noi perioade de probă, dacă semnează un contract de muncă asemănător cu anteriorul în cadrul aceluiași angajator.

6. Dreptul de a primi, în scris, detalii despre beneficiile extrasalariale pe care le primește pe lângă salariu.

7. Dreptul de a cere trecerea pe un post vacant mai favorabil este un nou drept al salariaților introdus de Legea 283. Având în vedere că actul normativ nu definește ce înseamnă aceste condiții favorabile, noțiunea este subiectivă și rămâne la latitudinea salariatului ce înseamnă pentru el aceste condiții mai favorabile.

8. Dreptul de a cere un program de muncă individualizat, ce poate înseamna de la telemuncă la reducerea programului de lucru. Acest drept va putea fi exercitat și de cei care cer concediul de îngrijitor. Totuși, la fel ca în cazul trecerii pe un post cu condiții mai favorabile, obligația angajatorului nu este de a accepta, ci de a-și motiva refuzul.

9. Dreptul de a nu fi concediat pentru cererea drepturilor nou-introduse în Codul muncii.

10. Dreptul de a fi informat despre politica de formare profesională a angajatorului, obligativitate ce oferă posibilitatea tuturor salariaților, actuali sau noi, de a lua cunoștință despre aceste planurile de formare ale firmei.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

O religie a EXPLODAT în România, ca număr de adepți: Creștere impresionantă în doar 10 ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

O religie a EXPLODAT în România, ca număr de adepți: Creștere impresionantă în doar 10 ani

România a pierdut peste un milion de locuitori de la ultimul recensământ, adică peste 5% din populație, potrivit datelor provizorii anunțate de INS. Iar odată cu scăderea populației, a scăzut și numărul credincioșilor din țară.

Populația rezidentă este de puțin peste 19,53 milioane de persoane în 2022. Dintre aceștia, doar 16 milioane şi-au declarat religia. 85,3% dintre persoane sunt de religie ortodoxă, 4,5% romano-catolici, 3,0% de religie reformată și 2,5% penticostali.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cea mai mare scădere s-a înregistrat în numărul ortodocșilor. De la peste 16,3 milioane în 2011, acum sub 14 milioane de persoane au declarat că sunt de religie ortodoxă – cu 2,3 milioane mai puțin, în 10 ani.

În România a scăzut și numărul romano-catolicilor, de la peste 870.000 în 2011, la aproximativ 741.000 în 2022. A scăzut și numărul reformaților cu peste 100.000 în ultimii 10 ani, de la 600.932, la 495.380.

Cea mai mare scădere a numărului de persoane care și-au declarat religia, la recensământul din 2022 față de cel din 2011, este în cazul ortodocșilor, numărul acestora fiind 13.989.584, în scădere cu peste 2,3 milioane față de acum 10 ani, când erau 16.307.004.

Scăderi în jur de o sută de mii se constată și în cazul persoanelor care s-au declarat romano-catolici sau reformați. La recensământul anterior, 870.774 de români s-au declarat romano-catolici, iar acum 741276. În cazul reformaților, aceștia erau, în 2011, 600.932, iar acum 495.380.

Pe de altă parte, există și o religie care și-a câștigat numeroși adepți de la ultimul recensământ. Penticostalii sunt cu 42.000 mai mulți. Dacă în 2021 362.000 de rezidenți se declarau penticostali, acum numărul a crescut la peste 404.000.

Cei mai mulți dintre aceștia sunt români, aproape 296.000 și romi, aproape 96.000.

La recensământul desfășurat anul acesta, doar 57.000 de oameni s-au declarat atei, și 71.000 au spus că sunt fără religie. Iar agnostici sunt 25.000.

În comparație, cu 10 ani în urmă doar 20.000 de rezidenți au spus că sunt atei și aproape 19.000 – fără religie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Lecție de administrație publică: Un primar a scăzut salariile din primărie, inclusiv pe al lui, ca să aibă bani de proiecte

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lecție de administrație publică: Un primar a scăzut salariile din primărie, inclusiv pe al lui, ca să aibă bani de proiecte

Primarul unei comune din Bacău a decis să scadă salariile, inclusiv pe al său, pentru a avea fonduri pentru cofinanțarea proiectelor cu bani europeni.

Astfel, angajații Primăriei comunei Gura Văii, județul Bacău, vor avea salarii diminuate, după ce Consiliul Local a a aprobat o inițiativă a primarului localității, conform Ziarul de Bacău.

Elit - Gustul Desăvârșit

Primarul Silviu Tinei și-a diminuat indemnizația, cu 20%, la fel ca viceprimarul.

“Conștient fiind de investițiile pe care le avem de cofinanțat din bugetul anului 2023 și de responsabilitatea derulării unui număr impresionant de obiective , impreună cu Domnul Viceprimar, am decis să renunțăm în mod voluntar la 20% din drepturile salariale lunare cuvenite, respectiv anularea sporului pentru gestionarea de fonduri europene, proiecte aprobate prin PNRR”, a transmis edilul pe Facebook.

El a mai scris că toți funcționarii publici din cadrul Primăriei vor avea salariile diminuate , între 10 %- 20% , prin stabilirea valorii coeficientului la nivelul anului 2019, respectiv 2.080 de lei și nu cea aferentă anului 2023, respectiv 3.000 de lei.

Edilul a informat că și consilierilor locali ai comunei Gura Văii li se vor reduce indemnizațiile pentru participarea la lucrările Consiliului Local.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO VIDEO| Cum s-a petrecut ACCIDENTUL de la Piatra Craivii: Un tânăr practicant de motocross a ajuns la spital

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum s-a petrecut ACCIDENTUL de la Piatra Craivii: Un tânăr practicant de motocross a ajuns la spital

În această după-amiază, la orele 14:43, Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Alba a fost alertat prin Dispeceratul 112 despre faptul că la Piatra Craivii s-a produs un accident a cărui victimă era un tânăr practicant de motocross.

Acesta se afla împreună cu un grup de prieteni, de asemenea practicanți de enduro.

CITEȘTE ȘI: ACCIDENT RUTIER la Piatra Craivii: Un motociclist, RĂNIT, după ce s-a răsturnat pe un teren accidentat

Două echipaje de salvatori montani au intervenit pentru evacuarea victimei. Aceasta a suferit multiple traumatisme la nas, picior și coloana vertebrala, în urma căzăturii cu motocicleta de teren.

Elit - Gustul Desăvârșit

După acordarea primului ajutor medical la fata locului, persoana a fost transportată până la echipajul ambulantei S.A.J., care l-a transportat la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Județean Alba pentru investigații amănunțite și îngrijiri medicale.

În aceasta perioadă, în condiții de temperaturi neobișnuit de mari și în lipsa zăpezii, multe persoane preferă să iasă în natură. Cu biciclete, motociclete, pe jos sau cu ATV-uri, experimentați sau cu mai puțină experientă, celor care aleg aceste mijloace de agrement le recomandam să manifeste prudență.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea