Chiar dacă în România plătim și aerul respirat, într-o localitate din Alba, gunoiul menajer va fi colectat gratuit de la populație!

Într-o lume în care plătim inclusiv centimetrul cub de aer (și cu ceva oxigen, dacă se poate) pe care îl respirăm, la Zlatna se întâmplă, de la 1 aprilie (și fără glumă!) un lucru incredibil: gunoiul menajer va fi colectat gratuit de la populație. Este o situație unicat în județul Alba și, probabil, în țară.

Potrivit primarului orașului Zlatna, Silviu Ponoran, gunoiul va fi ridicat de firma Management Waste Recycling SRL București, care a preluat logistica primăriei și va plăti administrației o redevență. Gunoiul este ridicat din toate satele, neselectiv.

ELIT

Firma va face ulterior o selecție între umed și uscat, apoi deșeul uscat îl brichetează și îl transportă la fabricile de ciment, ca și combustibil cu putere calorică mare. ”Management Waste Recycling SRL aduce gunoiul în stația de sortare de la Valea Mică, proprietatea Primăriei Zlatna, pe care am concesionat-o până când se stabilește operatorul pentru noua haldă de gunoi de la Galda.

Acolo mai aduce o instalație cu care face o sortare. Mai mult de 50 la sută din gunoi îl brichetează și îl cară la Turda, la fabrica de ciment. Restul îl duce la gropi de gunoi autorizate. Firma actuală plătește și o redevență Primăriei Zlatna, un pic mai mare decât firma dinainte, căreia trebuia să-i plătim noi cam 120.000 de lei pe an. Actuala firmă îmi prestează și serviciile de salubritate către primărie, tot gratuit”, a explicat Ponoran.

Firma va presta servicii până la intrarea în funcțiune a noului operator de salubritate de la Galda. ”Dar asta nu înseamnă că nu va putea rămâne în așa condiții avantajoase pentru Zlatna. Colectează uscatul, îl brichetează, îl duce la Turda și numai ce rămâne duce la groapa de gunoi de la Galda. Când am făcut stația de sortare, m-am gândit la toți Apusenii. Dar, până în 2015, fiind în funcțiune groapa de la Pârâul Iovului, treceau pe lângă Zlatna cu gunoiul și îl aduceau la Alba Iulia. Până când s-a împuțit brânza și a trebuit să cărăm 300 de kilometri pe sens gunoaiele din județul Alba. Că așa s-a negociat la UE. La noi, aduc Roșia Montană, Almașu Mare, Meteș, îi putem ajuta pe toți. Pentru că una este să duci gunoiul din Alba la Oradea, la Câmpulung sau mai știu eu pe unde și alta este să-l aduci numai la Zlatna…”, a mai completat Ponoran.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

5 Comentarii

Dora 1 aprilie 2018 at 21:07

Faceti ceva ca-i tare murdara zona! Gunoaiele colcaie peste tot!

Dn 2 aprilie 2018 at 6:41

Și eu care eram sigur ca era la…. Ciugud.

Haules Baules 2 aprilie 2018 at 8:16

Acolo nici gunoi nu se produce! Lumea recicleaza in casa deseurile. Ce stiti voi…

may kasahara 2 aprilie 2018 at 13:00

Management Waste Recycling nu exista la Recom. despre ce firma este vorba?

Nicu 2 aprilie 2018 at 17:04

Am ramas cu,gunoiul la poarta,atat de seriosi este aceasta firma!!!????,ce facem d-m primar?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...