Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

Centrele de tăiere şi abatoare de tăiere a mieilor pentru sărbătorile de Paşti

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba a dat publicităţii condiţiile sanitar-veterinare pe care trebuie să le îndeplinească spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor cu prilejul apropiatelor sărbători pascale din acest an, precum şi locaţiile propuse în acest scop. Astfel, spaţiile avizate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să dispună de următoarele facilităţi: separare fizică, astfel încât sacrificarea mieilor să nu producă disconfort cumpărătorilor; spaţii special amenajate pentru cazarea animalelor şi cu posibilităţi după caz de adăpare; sistem de alimentare cu apă potabilă; facilităţi de colectare şi stocare în vederea dirijării la unităţi de ecarisare a sângelui şi subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor; facilităţi de colectare a materialelor cu risc specific (splina şi ileonul de la ovinele de toate vârstele, craniul inclusiv creierul şi ochii, amigdalele şi măduva spinării de la ovinele în vârstă de peste 12 luni) şi de dirijare a acestora la unităţi de incinerare. Dirijarea subproduselor la unităţile de ecarisare sau la incineratoare intră în responsabilitatea primăriei sau administratorului locului de sacrificare, pentru care va prezenta medicului veterinar oficial confirmarea din partea unităţii de transformare. Aplicarea mărcii de sănătate pe carcasele de miel se va face numai după efectuarea examinării postmortem de către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară-veterinară a locului amenajat pentru sacrificarea mieilor. Pentru carnea de miel produsă în spaţiile amenajate temporar de către administraţiile pieţelor, DSVSA Alba va asigura mărci de sănătate, de formă rotundă, conform ordinului ANSVSA nr. 10/2008. Funcţionarea acestor locuri de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 2 – 14 aprilie. Este interzisă organizarea de locuri speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricţii pe motive de sănătate a animalelor.
În perioada sărbătorilor pascale, prin derogare de la prevederile Regulamentului (CE) nr. 853/2004, se pot sacrifica miei şi în abatoarele autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea de porcine sau bovine care nu dispun de echipamente şi facilităţi speciale pentru sacrificarea ovinelor cu respectarea bunăstării animalelor, facilităţi de colectare a materialelor cu risc specific (splina şi ileonul de la ovinele de toate vârstele, craniul inclusiv creierul şi ochii, amigdalele şi măduva spinării de la ovine în vârstă de peste 12 luni) şi de dirijare a acestora la unităţi de incinerare.
Pentru sărbătorile de Paşti din acest an, DSVSA Alba a propus funcţionarea termporară a următoarelor centre de tăiere: Alba Iulia – SC Marius Prod, Câmpeni – SC Alimpan şi Compil Moţul, Aiud, Blaj, Abrud, Sebeş, Teiuş, Ocna Mureş, Cugir – centrele de tăiere de pe lângă primării, precum şi abatoarele Montana Popa Blaj, Carmes Mesentea, Trans Euro Ighiu, Mercado Vinţu de Jos. În acest an, catolicii vor sărbători Paştele în data de 8 aprilie, iar ortodocşii, în 15 aprilie.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) se pregăteşte să lanseze o nouă măsură de finanţare cu fonduri europene pentru fermierii care vor să-şi cumpere utilaje noi. Sprijinul urmează să fie de maximum 400.000 de euro/fermă. Potrivit declaraţiei secretarului de stat în MADR, Sorin Moise, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea