Rămâi conectat

Actualitate

Cele mai multe călătorii pentru vacanțe efectuate în semestrul I din 2017 au avut ca durată între una și trei înnoptări

Publicat

în

Conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS), cele mai multe călătorii pentru vacanțe efectuate în primul semestru al acestui an au avut ca durată una și trei înnoptări (72,9% din total), iar numărul călătoriilor turistice efectuate de către rezidenți a fost de 8.971.600, în creștere cu 16,4% față semestrul I 2016.

În perioada analizată ponderea călătoriilor pentru vacanțe în total călătorii a fost de 87%, în timp ce călătoriile pentru afaceri și motive profesionale au reprezentat 4,4%.

Ca și în anii anteriori, s-a menținut constantă preferința turiștilor români privind modalitatea de cazare în cadrul călătoriilor pentru vacanțe, 67,3% dintre aceștia preferând cazarea la rude și prieteni. În ierarhie, urmează cazarea în hoteluri și unități similare, în proporție de 13,5%.

Electrica Furnizare Discount

În călătoriile de afaceri și motive profesionale, turiștii români s-au cazat în proporție de 47,6% în hoteluri și unități similare. Alte două modalități de cazare au fost utilizate în proporție de 20,7% la rude și prieteni, respectiv 13,1% în alte tipuri de cazare fără plată.

Luna de vârf pentru călătoriile de vacanțe în țară a fost luna mai, cu o pondere de 22,4% pentru călătoriile interne și 23,2% pentru cele externe.

De asemenea, conform INS, în proporție de 97,8% călătoriile pentru vacanțe în străinătate realizate în semestrul I 2017 au avut ca destinație țări din Europa, țările Uniunii Europene reprezentând 94,4% din totalul acestor călătorii.

Numărul total de înnoptări aferente călătoriilor realizate în perioada ianuarie-iunie 2017 a fost de 30.913.000 (84,2% pentru călătoriile de vacanțe). Din totalul de 26.040.400 înnoptări înregistrate pentru vacanțe, 85,2% au fost realizate în România și 14,8% în străinătate, menținându-se aceeași tendință ca în semestrul I 2016.

În semestrul I 2017, rezidenții români au cheltuit aproximativ 4,573 miliarde lei pentru călătorii de vacanță și afaceri, din care 74,1% pentru cele care au vizat destinații interne. Totodată, din totalul cheltuielilor turistice pentru călătorii de vacanțe în semestrul I 2017, peste trei sferturi (77,4%) au reprezentat cheltuielile pentru călătoriile în țară, iar 22,6% pentru călătorii în străinătate.

Numărul excursiilor efectuate în semestrul I 2017 a fost de 17.352.400, din care 99,7% au avut ca destinație România. Principalul mijloc de transport preferat a fost autobuzul, microbuzul sau autocarul (37,1%), urmat ca pondere în total de excursiile cu mașina personală (34,6%).

Principalele scopuri ale efectuării excursiilor interne au fost vizitarea rudelor sau prietenilor (37,0%) și cumpărăturile (29,3%). La excursiile externe principalul scop al călătoriei au fost cumpărăturile (67,1%), urmat de călătoriile pentru petrecerea timpului liber (15,9%) din totalul excursiilor externe.

În primul semestru, rezidenții români au cheltuit pentru excursii peste 3,366 miliarde lei, din care 99,6% au fost pentru cele care au vizat destinații interne. Din totalul cheltuielilor efectuate de rezidenții români pentru excursii ponderea principală o constituie cheltuielile pentru cumpărarea de mâncare, băuturi, tutun (32,3%), urmată de cheltuielile pentru cumpărarea altor bunuri de larg consum (30%) și cheltuielile pentru transport (15,7%)

Sursa Agerpres.ro

Publicitate

Actualitate

O categorie de salariați români vor putea ieși la pensie cu 15 ani mai devreme: Legea, adoptată în Parlament

Publicat

în

O categorie de salariați români vor putea ieși la pensie cu 15 ani mai devreme: Legea, adoptată în Parlament

Proiectul de lege prevede care prevede reducerea cu 15 ani a vârstei de pensionare pentru avocații cu handicap grav a fost adoptat la a doua încercare. Documentul a fost primit votul final al Parlamentului. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie semnat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.

„Persoanele cu handicap grav care au realizat, în profesia de avocat, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare în condiţii de handicap grav beneficiază de reducerea cu 15 ani a vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr.1”, se precizează în forma adoptată la deputați a proiectului de lege, aflat pentru a doua oară în Parlament.

La prima formă adoptată, CCR a spus că e neconstituțională condiția preexistenței handicapului dobândirii calității de asigurat în baza Legii nr. 72/2016.

Electrica Furnizare Discount

Proiectul de lege ”corectat” vizează modificarea Legii nr. 72/2016, document ce stabilește, de acum cinci ani, cadrul legal al sistemului de pensii şi al altor drepturi de asigurări sociale pentru avocaţi.

Potrivit Legii 72/2016, pentru perioada septembrie 2021 – decembrie 2021, vârsta standard de pensionare a avocaților este, în cazul femeilor, de 61 de ani și opt luni, în timp ce, în cazul bărbaților, aceasta este de 65 de ani. Începând din ianuarie 2035, vârsta standard de pensionare va fi aceeași, respectiv 65 de ani, indiferent dacă vorbim despre femei sau bărbați.

Sursa: dcbusiness.ro

Citește mai mult

Actualitate

Directorul general CFR care îi sfătuia pe jurnaliști să caute ei soluții pentru oamenii blocați în câmp A DEMISIONAT

Publicat

în

Directorul general CFR care îi sfătuia pe jurnaliști să caute ei soluții pentru oamenii blocați în câmp A DEMISIONAT

Ovidiu Vizante și-a dat demisia din funcția de director general al CFR Călători pe 26 august, cu intrarea efectivă în vigoare în data de 1 octombrie 2021. Demisia i-a fost aprobată astăzi de Consiliul de Administrație al CFR Călători.

Mandatul șefului CFR Călători Ovidiu Vizante, cel care le spunea jurnaliștilor să caute soluții pentru oamenii blocați în câmp, a fost prelungit de consiliul de administrație al instituției la jumătatea lunii august.

Citește și: SFIDĂTOR : Tren blocat în câmp. Director CFR Călători : „De ce mă întrebați pe mine?”, „locomotiva nu poate sări peste pom”

Ovidiu Vizante a fost implicat într-un scandal la finalul lunii iulie atunci când un tren cu copii care plecase la ora 19 din Mangalia a ajuns abia a doua zi dimineață la ora opt și jumătate în Gara de Nord. Jurnaliștii Antena 3 au cerut atunci explicații, însă Ovidiu Vizante le-a cerut jurnaliștilor să găsească ei soluții.

Electrica Furnizare Discount

În urma incidentului, Florin Cîțu spunea că dacă ar fi ministru al Transporturilor l-ar concedia pe șeful CFR Călători.

Citește mai mult

Actualitate

După emoțiile începutului de drum în Colegiul Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, bobocii au intrat în febra primelor testări

Publicat

în

După emoțiile începutului de drum în Colegiul Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, bobocii au intrat în febra primelor testări

„Elevii claselor a IX-a susțin în această săptămână teste inițiale cu subiecte unice la disciplinele: limba și literatura română, matematică, fizică și limba engleză. Scopul acestor testări este de a vedea nivelul la care se află elevii la finalul studiilor gimnaziale și începutul celor liceale și de a-i ajuta pe profesori să stabilească traseul didactic pentru elevi.

„Prima săptămână de școală este alocată testelor inițiale pentru a vedea de unde prornim, având în vedere că perioadele în care școala s-a desfășurat față în față au alternat cu cele din online. Elevii de clasa a IX-a susțin aceste teste în așa fel încât noi să ne facem o imagine foarte reală a lucrurilor și să știm exact ce avem de făcut. În urma rezultatelor obținute la aceste teste inițiale vom aloca următoarele săptămâni pentru recapitulări și sistematizarea noțiunilor, iar mai apoi vom intra în programa școlară propriu-zisă”, a spus doamna profesoară Dorina Trifon, directorul adjunct al colegiului.

Bobocii spun că nu au avut mari emoții la teste, subiectele au fost accesibile, dar le-au tratat cu seriozitate, conștienți de cerințele școlare.

Electrica Furnizare Discount

„Până acum testele au fost accesibile, nu am avut emoții la limba română și la matematică pentru că m-am pregătit. Recunosc, am avut unele emoții la fizică, dar sper să obțin un rezultat bun”, a mărturisit eleva Alexandra Petruțiu. „Nu pot să spun că am avut emoții la teste, consider că subiectele au fost accesibile și mă aștept la rezultate bune. În urma acestora o să vedem care este nivelul clasei”, a spus elevul Andrei Mureșan.

Oricare ar fi rezultatele acestor teste și cerințele dascălilor, bobocii sunt încurajați să fie în continuare ambițioși și motivați, pentru că aceste trăsături i-au ajutat să ajungă până aici și îi vor ajuta să obțină performanțe și în continuare.

„Învățământul liceal nu mai seamănă cu învățământul de la gimnaziu, automat este un alt nivel, superior, fapt pentru care elevii trebuie să facă față altor cerințe și evident fiind o treaptă superioară, cerințele sunt mai multe. Suntem o instituție unde se învață și se face carte, dovada fiind clară, prin rezultatele pe care le obținem an de an la nivel național. Nu ai cum să ajungi la aceste rezultate fără muncă. Este de muncit, este de învățat, dar sunt copii care au demonstrat că pot. Au venit în colegiu în urma unei selecții duble, atât evaluare națională cât și testul susținut la limba și literatura română și matematică și pornim de la premisa că toți au aceleași șanse. Trebuie să rămână la fel de ambițioși și la fel de motivați și să nu dea înapoi dacă la un moment dat simt că este mai greu”, a adăugat doamna director adjunct, profesor Dorina Trifon.

Sperăm ca rezultatele testelor să fie pe măsura așteptărilor fiecăruia și le dorim bobocilor să treacă ușor și repede peste perioada de acomodare și să bifeze cât mai multe reușite școlare!”, transmit reprezentanții Colegiului Național Miliar „Mihai Viteazul” Alba Iulia în mediul de socializare.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare