Ce înseamnă cuvântul ”Revelion” și cum se sărbătorea ANUL Nou, în trecut

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Ce înseamnă cuvântul ”Revelion” și cum se sărbătorea ANUL Nou, în trecut

„Revelion” este un termen care vine din limba franceză, réveillon, un derivat de la réveil. La început, acest cuvânt era folosit pentru masa care avea loc în noaptea de Crăciun. Cu timpul, cuvântul „revelion” a ajuns să fie folosit pentru orice masă luată noaptea târziu. În dicţionarul de neologisme al paharnicului Const. Stamati, apărut la Iaşi, în 1851, prin „revelion” se înţelegea „cina după bal, mai ales la anul nou”, deci nu numai la sfârşitul anului civil. Astăzi, cuvântul „revelion” desemnează petrecerea care are loc în noaptea de 31 decembrie.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Citește și: Mesaje de Anul Nou, Urari de Anul Nou, Felicitari de Anul Nou, Mesaje de Revelion

Revelionul – Îngropatul Anului Vechi

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Profesorul universitar Ion Ghinoiu susţine că Revelionul nu este altceva decât un ceremonial funerar al antichităţii geto-dace ocazionat de moartea şi renaşterea simbolică a primului zeu al omenirii, Anul. Astfel, stingerea luminilor în noaptea de Revelion ar semnifica întunericul şi haosul desăvârşit provocat de moartea divinităţii, iar aprinderea luminilor ar simboliza naşterea divinităţii. Începând cu 1 ianuarie am ajunge să vorbim de un an întinerit. Ion Ghoniu susţine că ideea înnoirii timpului supravieţuieşte şi în Calendarul popular unde Dragobete, Sangiorz, sunt tineri şi sărbătoriţi în prima parte a anului, în vreme ce la finele anului sunt sărbătoriţi bătrânii: Moş Nicolae, Moş Ajun, Moş Crăciun.

Te Deum la cumpăna anilor

De câţiva ani a devenit o tradiţie ca la trecerea dintre ani, în bisericile ortodoxe să se oficieze o slujba de mulţumire adresată lui Dumnezeu, slujbă ce poartă denumirea de „Te Deum”. Aceasta denumire vine de la imnul „Te Deum Laudamus…”, care înseamnă „Pe Tine, Dumnezeule, Te lăudam…”. În cadrul acestei slujbe se rostesc rugăciuni de mulţumire pentru anul care a trecut, dar şi de cerere pentru anul care urmează.

31 decembrie în trecut

Ţinând seama de faptul că în trecut oamenii plecau în dimineaţa zilei de 1 ianuarie spre biserica, pentru a prăznui Tăierea împrejur cea după trup a Domnului şi a-l sărbători pe Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, nu putem vorbi de o petrecere de toata noaptea.

Noaptea zilei de 31 decembrie era vreme de colindat, era seara Sfântului Vasile când se rosteau urări

În această noapte nu vă îndemn să mâncaţi şi să beţi peste măsura, căci „Anul iţi va merge bine, nu când tu vei zace beat în ziua cea dintâi a lui, ci când atât în ziua cea dintâi, cât şi în cea de pe urma, şi în fiecare zi tu vei face fapte plăcute lui Dumnezeu” după cum afirma Sfântul Ioan Gura de Aur.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei