Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Societate

Case în pericol din cauza unei alunecări de teren la Şpring

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

 Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, convocat în ziua de  30 ianuarie, la solicitarea prefectului Ştefan Bardan, a hotărât trimiterea unei adrese către Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Şpring, pentru a monitoriza fenomenul alunecării de teren raportat în urma controlului efectuat la faţa locului în 4 octombrie 2011.
Situaţia a fost expusă de reprezentantul Instituţiei Prefectului, Marius Jurcă.  El a făcut parte din comisia de evaluare care s-a deplasat în comuna Şpring, pentru a verifica starea casei de la nr. 112, unde locuieşte familia lui Ioan Cotârlea, formată din 3 persoane. În urma verificărilor a rezultat că pereţii locuinţei prezintă fisuri care s-au accentuat de la 1 – 3 cm la 5 – 7 cm, iar pe peretele estic şi cel sudic au apărut fisuri noi, de 1 cm, ca de altfel şi la zidurile bucătăriei de vară şi pivniţei, încăpere unde a fost afectată şi pardoseala. Crăpături în pereţi au apărut însă şi la celelalte case de pe aceeaşi stradă. Marius Jurcă a explicat că locuinţa familiei Cotârlea a fost construită acum 55 de ani, probabil fără proiect tehnic, iar primele fisuri au fost observate de către proprietar în anul 2007. Micile reparaţii făcute de către acesta nu au ţinut prea mult, iar din 2010 fisurile au început să se accentueze. Consiliul Local Şpring l-a sprijinit financiar pe Ioan Cotârlea cu suma de 1000 de lei, iar acesta a „consolidat” casa cu o centură betonată, dar aceasta a fost realizată fără o expertiză tehnică prealabilă şi nu a făcut priza necesară cu imobilul, astfel că lucrarea s-a desprins de restul clădirii, cu 5 cm.
Anul trecut, în luna octombrie, proprietarul a sesizat autorităţile locale, care au raportat cazul Instituţiei Prefectului. Comisia prezentă la faţa locului a cerut efectuarea unei expertize tehnice a clădiririi şi a unui studiu geotehnic la Dealul Bozului, montarea unor „martori” pentru a monitoriza evoluţia fisurilor, precum şi identificarea unui adăpost pentru evacuarea temporară a familiei, dacă situaţia o va impune (deşi familia susţine că nu doreşte să părăsească locuinţa respectivă).
La rândul său, directorul Direcţiei Tehnice a Consiliului Judeţean Alba, Dan Popescu, a confirmat existenţa alunecării de teren, despre care a spus că este un fenomen generalizat atât la Şpring, cât şi la Câlnic, fiind semnalate fisuri longitudinale în axul drumului judeţean. El a menţionat că au fost prelevate probe de asflat, urmând să fie efectuat un studiu geotehnic.
Prefectul Ştefan Bardan a subliniat importanţa luării rapide a unor măsuri pentru ca familia respectivă să nu fie pusă în pericol de alunecarea terenului.

Robert GHERGU

sursa foto: arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea