Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Casa Verde Fotovoltaice 2019: Înscriere gratuită la instalatori, nu la primărie. Două programe AFM, în desfășurare pentru instalarea sistemelor

Adela Spătar

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Înscrierea în Programul Casa Verde Fotovoltaice se face gratuit la instalatorii validați, nu la primărie. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), desfășoară două proiecte în acest sens: programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională și programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice.

Cei interesați să obțină bani de la stat pentru a-și instala panouri fotovoltaice și astfel să nu mai depindă de energia electrică furnizată prin rețeaua națională trebuie să parcurgă mai mulți pași, cel mai important dintre aceștia fiind depunerea unui dosar de înscriere. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) amintește, printr-un comunicat de presă, că înscrierea se face, contrar celor susținute de reprezentanții unei primării, gratuit la instalatorii validați în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice, nu la primărie.

În contextul în care, în spațiul public, au apărut informații potrivit cărora cei interesați de montarea de panouri fotovoltaice trebuie să se adreseze primăriei și să plătească și o taxă de înscriere, AFM face, prin intermediul unui comunicat de presă, o serie de precizări. Mai exact, AFM transmite că în cadrul programului “denumit generic Casa Verde Fotovoltaice, înscrierile se realizează, potrivit ghidului de finanțare, doar prin intermediul instalatorilor validați care au încheiat contracte de participare cu Administrația Fondului pentru Mediu.

 Așadar, persoanele fizice care se încadrează în prevederile ghidului, se adresează instalatorilor validați în vederea înscrierii, prezentând acestora din urmă documentele care dovedesc eligibilitatea”.

După cum am detaliat în acest articol, prin programul Casa Verde Fotovoltaice nu se acordă bani sau vouchere direct solicitantului, ci finanțarea se obține doar prin intermediul instalatorilor validați de autorități. În paralel cu programul Casa Verde Fotovoltaice se desfășoară un al doilea program ce permite obținerea de bani de la stat pentru instalarea de panouri fotovoltaice, dar acesta se adresează proprietarilor de gospodării izolate și neracordate la rețeaua electrică națională.

 Probabil că această confuzie a plecat de la faptul că, pentru înscrierea în cel de-al doilea program ce vizează instalarea de panouri fotovoltaice (cel destinat gospodăriilor izolate), cei interesați trebuie să se adreseze primăriei de care aparține gospodăria, aceasta urmând să depună o cerere de finanțare în numele beneficiarului final.

Totodată, AFM amintește că ghidul de finanțare al programului Casa Verde Fotovoltaice nu permite condiționarea înscrierii în program de plata unei taxe, accesul celor ce îndeplinesc condițiile de eligibilitate fiind gratuit. AFM a facut aceste precizări în contextul în care primăria orașului Sîngeorz-Băi (județul Bistrița-Năsăud) a postat un anunț pe Facebook prin care cei interesați de montarea de panouri fotovoltaice sunt invitați să se adreseze primăriei și anunțați că, la depunerea dosarului de înscriere, vor plăti o taxă de 150 de lei.

În momentul de față se desfășoară două programe ale AFM care vizează instalarea de panouri fotovoltaice, și anume Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională și Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice.

sursa:avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea