Curier Județean
Când sunt Paștele ortodox și Paștele catolic în anul 2022. De ce sunt sărbătorite la date diferite?
Când sunt Paștele ortodox și Paștele catolic în anul 2022. De ce sunt sărbătorite la date diferite?
Paștele Ortodox 2022 și Paștele Catolic 2022, spre deosebire de Crăciun, pică la date diferite în fiecare an, având în vedere că momentul Învierii Domnului este calculat în funcție de echinocțiul de primăvară și prima lună plină care urmează. Paștele catolic 2022 este în 17 aprilie, iar Paștele ortodox 2022 pică dumincă, 24 aprilie.
Paștele sau sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos este considerată cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, motiv pentru care credincioșii se pregătesc în fiecare an așa cum se cuvine pentru acest moment.
Paștele Ortodox pică în fiecare an la o dată diferită, având o modalitate mai specială de calcul. Cu toate acestea, un singur aspect se păstrează de la an la an și anume ziua în care cade Paștele, aceasta fiind întotdeauna duminica.
Paștele Ortodox va pica destul de devreme în anul 2022. Dacă în alți ani credincioși au sărbătorit Învierea Domnului Iisus Hristos în luna mai, în 2022, Paștele Ortodox pică pe 24 aprilie, iar Floriile 2022 se sărbătoresc cu o săptămână mai devreme.
În anul 2022, Paștele Catolic pică mai devreme decât Paștele Ortodox, mai exact pe data de 17 aprilie.
Cum se calculează data la care este sărbătorit Paștele?
Că Paștele Ortodox și cel Catolic pică în fiecare an la o dată diferită nu mai este un secret pentru nimeni, însă sunt destul de puțini cei care știu cum se calculează data la care este sărbătorită Învierea Mântuitorului.
Citește și: Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști
Practic, există un algoritm de calcul care a fost stabilit în primul conciliu de la Niceea. Acest algoritm de calcul spune că Paștele trebuie să pice în prima duminică după prima lună plină sau după echinocțiul de primăvară. Astfel, în funcție de aceste lucruri este calculată data la care credincioșii sărbătoresc Paștele.
De ce catolicii și ortodocșii sărbătoresc Paștele la date diferite?
Foarte rar se întâmplă ca Paștele Catolic și cel Ortodox să pice în aceeași zi, iar explicația este cât se poate de simplă. Chiar dacă însemnătatea sărbătorii este aceeași pentru credincioșii celor două biserici, data Paștelui este diferită pentru că Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă se ghidază după două calendare diferite.
Citește și: Mesaje de Florii. Felicitări de Florii. Urări de Florii care pot fi transmise prin SMS de Florii
Biserica Catolică ia în calcul calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă se ghidează după calendarul iulian. Automat, echinocțiul de primăvară cade în date diferite și de aici diferențele apărute între data la care este sărbătorit Paștele Catolic și cel Ortodox.
Când pică Paștele Ortodox în următorii ani?
Paște Ortodox 2023:16 aprilie
Paște Ortodox 2024: 5 mai
Paște Ortodox 2025: 20 aprilie
Paște Ortodox 2026: 12 aprilie
Paște Ortodox 2027: 2 mai
Paște Ortodox 2028: 16 aprilie
Când pică Paștele Catolic în următorii ani?
Paște Catolic 2023: 9 aprilie
Paște Catolic 2024: 31 martie
Paște Catolic 2025: 20 aprilie
Paște Catolic 2026: 12 aprilie
Paște Catolic 2027: 2 mai
Paște Catolic 2028: 16 aprilie
Pe lângă obiceiurile de Paște, păstrate din vechime, în lumea modernă, de sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos se transmit felicitări de Paște familiei, rudelor, persoanelor apropiate.
Curier Județean
Peste 230.000 de lei pentru dotari la noul centru de zi pentru persoanele vârstnice din Abrud: Licitația, lansată în SEAP
Peste 230.000 de lei pentru dotari la noul centru de zi pentru persoanele vârstnice din Abrud: Licitația, lansată în SEAP
Primăria orașului Abrud a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru achiziția de dotări în cadrul proiectului: „Reabilitare, modernizarea și dotare clădire existentă prin înființarea unui centru de zi pentru persoane vârstnice, unitați de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârtsnice și centre de preparare și distribuire a hranei pentru persoane cu risc de sărăcie în orașul Abrud”.
Valoarea totală estimată a proiectului este de 236.456 lei, fără TVA.
Creearea unui centru social modern, dotat cu aparatură de ultimă generație presupune reabilitarea, modernizarea și dotarea imobilului propus pentru înființarea centrului de zi pentru persoane vârstnice. Centrul va fi dispus pe două niveluri de înălțime, parter și etaj, având o suprafață desfășurată de 1726 mp. În cadrul imobilului vizat pentru înființarea centrului de zi, se propun diferite compartimentari, cum ar fi : asistență socială, asistență juridică, sală gimnastică medicală, sala diverse activități, etc.
În cadrul imobilul propus se vor regăsi compartimentări dotate cu aparatură de ultima generație, necesare desfășurării activitatiilor propuse în bune practici. Spre exemplu:
– sală masaj (dotată cu mese masaj, scaun masaj etc)
– cabinet fizioterapie ( dotat cu aparatură necesară )
– săli activități diverse ( dotate cu echipamente IT, mese, scaune ,etc)
Tot prin înființarea centrului social de zi se dorește și înființarea unor unități sociale adiacente: unitate de preparare și distribuire a hranei ( cantină socială) și o unitate de îngrijire la domiciliu
DOTĂRI ce urmează a fi achiziționate
Mobilier
- Banchetă sală așteptare buc 4
- Birou medic buc 4
- Scaun medic cu spatar buc 4
- Dulap instrumentar buc 3
- Paravan buc 2
- Birou buc 14
- Scaun birou buc 14
- Vestiar metalic buc 8
- Scaun sala mese buc 90
- Scaun vizitator buc 45
- Masă buc 24
Echipamente medicale
- Aparat electrostimulare buc 1
- Aparat drenaj limfatic buc 1
- Aparat fizioterapie curent galvanic buc 1
- Aparat presoterapie buc 1
- Aparat ultasunete buc 1
- Aparat fizioterapie articulatii buc 1
- Elcctrostimulator buc 1
- Masa masaj buc 3
- Scaun masaj buc 2
Electrocasnice
- Mașina de spalat rufe buc 2
- Aragaz buc 2
- Mașina de spalat vase buc 2
- Frigider buc 2
- Combina figorifica buc 2
- Robot bucătărie buc 2
- Expresor cafea buc 1
- Blender buc 2
Echipamente IT, TV si audio-vizuale
- Sistem desktop PC – all¬in-on buc 10
- Laptop buc 2
- Videoproiector buc 1
- Televizor buc 4
- Multifuncționala buc 2
- Sistem audio buc 2
- Ecran protecție buc 1
Echipament de fitness
- Banda de alergat buc 5
- Bicicleta fitness orizontala buc 5
- Bicicleta mecanica buc 5
- Stepper buc 3
Echipament protectie PSI
- Pichet PSI complet echipat buc 1
- Stingator P6 buc 9
- Stingator clasa incendiu F buc 2
Curier Județean
Drumul sătesc care leagă Ceru Băcăinți de Dumbrăviţa va fi modernizat: 4.5 milioane finanțare prin Programul ”Anghel Saligny”
Drumul sătesc care leagă Ceru Băcăinți de Dumbrăviţa va fi modernizat: 4.5 milioane finanțare prin Programul ”Anghel Saligny”
44 de noi investiții în infrastructură primesc finanțare de la Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, ca urmare a semnării, la sediul MDLPA, a contractelor de către ministrul Adrian-Ioan Veștea și beneficiarii proiectelor.
Contractele, în valoare totală de 467.470.704,25 de lei, urmăresc modernizarea și reabilitarea drumurilor de interes local, precum și înființarea sau extinderea rețelelor de alimentare cu apă și a celor de canalizare.
Printre acestea se numără și proiectul “Modernizare drum de interes local Dumbrăviţa (DS 5, DS 25, DS 3)” în valoare de 4.500.000 lei.
În prezent, drumul este nemodernizat şi prezintă o stare de degradare continuă a suprafeţelor de rulare acumulate în decursul timpului, care în pofida lucrărilor de întreţinere executate de administratorul drumului nu satisfac condiţiile minime de confort şi siguranţa circulaţiei impuse de normele naţionale în vigoare.
Investiţia ce urmează a fi realizată se află pe teritoriul extravilan al localității Dumbrăviţa şi ocupă o suprafață de aproximativ 12.950 mp, aparținând domeniului public al comunei Ceru Băcăinţi.
Drumul asigură legătura rutieră directă/indirectă cu drumul judeţean DJ 107U (107U: DJ 107A – Băcăinţi – Ceru-Băcăinţi – Comuna Ceru-Băcăinţi – Cucuta – Bolovăneşti – Valea Mare – Bulbuc (DC 60), respectiv drumul judeţean DJ 107A: (Alba Iulia – Pârâu lui Mihai – Vurpăr – Câmpu Goblii – Dealu Ferului – Mereteu – Blandiana – Sărăcsău – lim. judeţ Hunedoara).
Drumul Dumbrăvița are punctul de plecare punctul final al sectorului asfaltat al drumului sătesc DS 5, proiect realizat prin FEADR, prin programul PNDR – GAL – Măsura 19.2 ”Infrastructura rutieră de interes local”.
Lăţimea proiectată a platformei drumului în aliniament este de 4 metri şi cuprinde: 3 metri – parte carosabilă, urmând ca în curbe să se realizeze supralărgirea căii în funcţie de viteza de proiectare, raza de racordare, dar şi de situaţia existentă în teren, cu îmbunătăţiri maxime posibile; respectiv 2 x 0,50 metri – acostamente, având acelaşi sistem rutier ca şi partea carosabilă. Pantele transversale în aliniament vor fi de 2,50% corespunzătoare suprafeţei carosabile şi acostamentelor consolidate.
Curier Județean
Investiție de peste 12 milioane de lei la Șpring: Rețea de canalizare menajeră și stație de epurare în satul Drașov
Investiție de peste 12 milioane de lei la Șpring: Rețea de canalizare menajeră și stație de epurare în satul Drașov
56 de noi contracte, în valoare totală de 666.756.305,43 de lei, au primit finanțare prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.
Contractele, semnate împreună cu o parte dintre beneficiarii proiectelor, vizează modernizarea străzilor și a drumurilor de interes local, înființarea sau extinderea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, a rețelelor de canalizare menajeră și a stațiilor de epurare, construirea sau refacerea unor poduri, precum și înființarea unor rețele de distribuție a gazelor naturale.
Printre acestea se numără și proiectul „Înființare rețea canalizare menajeră și stație de epurare în satul Drașov, comuna Șpring”, în valoare de 12.345.196.58 lei.
Prin investiția propusă se urmărește preluarea centralizată a apelor uzate de la punctele de evacuare, transportul acestor ape uzate și evacuarea acestora la stația de epurare. Realizarea acestui obiectiv prin care se realizează colectarea, evacuarea centralizată a apelor uzate este de o importanță deosebită prin reducerea considerabilă a impactului asupra tuturor factorilor de mediu afectați de evacuările necontrolate de ape uzate încărnate cu poluanți ale căror valori prezintă depășiri semnificative a concentrațiilor maxime admisibile.
Astfel, proiectul își propune soluționarea acestor probleme, prin colectarea, transportul și evacuarea apelor uzate menajere la stația de epurare, unde în urma procesului de epurare, apele convențional curate se vor încadra în normele NTPA 001/2002.
Principalele obiective ale realizării investiției sunt:
-realizarea rețelelor de canalizare pentru reducerea poluării solului, aerului și apei;
-asigurarea evacuării apelor uzate menajere în stația de epurare propusa;
-realizarea unei stații de epurare
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Luna Octombrie, Brumărel – O lună plină de tradiție și sărbătoare creștină
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
1 octombrie, zi de sărbătoare: Creștinii prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului
-
Ştirea zileiacum 19 ore
FOTO-VIDEO | Marea inaugurare a Sălii Polivalente din Blaj! Toate biletele au fost vândute într-o singură zi, evenimentul se desfășoară cu „casa închisă”
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
1 octombrie: Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoare cu cruce roşie pentru creştini
-
Opinii - Comentariiacum 17 minute
Obiceiuri și superstiții în luna OCTOMBRIE. De ce 1 octombrie e sărbătoarea femeilor şi cum atragi norocul în dragoste
-
Sportacum 14 ore
FOTO: Campioana Volei Alba Blaj a cucerit, acasă, Supercupa României! Inaugurare de poveste pentru Sala Polivalentă din Blaj!!