Rămâi conectat

Curier Județean

Când sunt Floriile, Paștele ortodox și cel catolic în anul 2022, potrivit calendarului creștin

Ziarul Unirea

Publicat

în

Calendar creștin: Când cade Pastele 2023 ortodox și Paștele 2022 catolic. Florii 2022. Când pică Floriile 2022 • Paște 2023

În anul 2022, Paștele ortodox se va sărbători duminică, 24 aprilie, în vreme ce catolicii vor sărbătorii Învierea Domnului cu o săptămână mai devreme, duminică, 17 aprilie.

Citește și: Paște fericit • Mesaje de Paște • Urări de Paște • Felicitări de Paște care pot fi trimis prin SMS de Sfintele Paști

Când sunt Floriile ortodoxe în anul 2022

Sărbătoarea Floriilor este primită cu bucurie de toți credincioșii, dar cu înțelegerea faptului că săptămâna ce urmează, numită Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, este una a tristeții.

În ziua de Florii, în unele regiuni, în toate casele se coc atâtea pâini de grâu câți membri are familia. Pâinile variază ca formă și mărime conform vârstei celor din familie.

Alt obicei specific zilei de Florii este acela ca fetele să fiarbă, la miezul nopții spre Florii, apă cu bucuioc și să se spele cu ea pe cap a doua zi pentru a avea păr frumos și strălucitor.

În ziua de Florii unele gospodine scot hainele și veșmintele la aer în curte. Acestea se scutură de praf și, în plan simbolic, de rău și de urât.

Floriile ortodoxe, în anul 2022, vor avea loc duminică, 17 aprilie.

Citește și: Mesaje de Florii • Felicitări de Florii • Urări de Florii care pot fi trimis prin SMS

Când sunt Floriile catolice în anul 2022

Duminica Floriilor este ziua în care este prăznuită Intrarea Mântuitorului în Ierusalim.

Intrarea Domnului în Ierusalim inaugurează ultima săptămâna din viață Sa pământească. Astfel, din această zi începe Săptămâna Patimilor.

În această zi, preoții sfințesc ramuri înmugurite de salcie. Acestea sunt împărțite creștinilor în amintirea ramurilor de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Isus.

În anul 2022, Floriile catolice vor fi în ziua de duminică, 10 aprilie.

Citește și: Nume de flori sărbătorite de Florii

Ce este duminica Floriilor

Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti din cursul anului bisericesc.

Totodată Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de „Săptămâna Mare”, după cele 40 de zile de post.

De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

Sărbătoarea Floriilor este una de bucurie pentru întreaga creştinătate, dar cu înţelegerea faptului că zilele ce urmează sunt unele ale tristeţii.

De asemenea, exista şi obiceiul ca părinţii îi lovească pe copii cu nuieluşa de salcie când veneau de la biserică, pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi.

Obiceiuri de Paște

Mersul la stropit este cel mai important obicei de Paște, fiind originar din Germania. Conform tradiției, apa este simbolul purificării încă din precreștinism, iar în multe sate a apărut obiceiul împodobitului cu ouă a fântânilor din satele populate cu nemți.

Copiii merg și ei la stropit de sărbători, dar pe lângă folosirea parfumului ei spun și o poezie pentru a fi recompensați cu ouă roșii și alte bunătăți de Paște.

Încondeierea și dăruirea ouălor roșii este o alte tradiție de Paște la Catolici. Această tradiție simbolizează momentul în care Maica Domnului își plânge Fiul crucificat.

Pe vremuri, băieții din satele transilvănene împodobeau brazii cu panglici colorate în Sâmbăta Patimilor, iar seara, tinerii mergeau în curțile fetelor cu crengi de brad înfășurate cu panglici.

Citește și: MESAJE DE PASTELE ORTODOX. URARI și FELICITARI frumoase care pot fi trimise prin SMS de Învierea Domnului

Când pică Paștele ortodox în următorii ani:

Paştele ortodox 2022 – duminică, 24 aprilie

Paştele ortodox 2023 – duminică, 16 aprilie

Paştele ortodox 2024 – duminică, 5 mai.

Când pică Paștele catolic în următorii ani:

Paştele catolic 2022 – duminică, 17 aprilie

Paştele catolic 2023 – duminică, 9 aprilie

Paştele catolic 2024 – duminică, 31 martie.

Floriile 2023 sunt în 11 aprilie la ortodocși, iar în urmatorii ani:

Floriile 2024 – 28 aprilie
Floriile 2025 – 13 aprilie


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU de vegetație uscată la Spătac: Intervin pompierii din Blaj

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată la Spătac: Intervin pompierii din Blaj Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit luni seara, în localitatea Spătac. Intervin pompierii din Blaj pentru stingerea flăcărilor. Garda de intervenție Blaj intervine cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Spătac. Din primele informații, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea