Curier Județean
Când sunt Floriile, Paștele ortodox și cel catolic în anul 2022, potrivit calendarului creștin
Calendar creștin: Când cade Pastele 2023 ortodox și Paștele 2022 catolic. Florii 2022. Când pică Floriile 2022 • Paște 2023
În anul 2022, Paștele ortodox se va sărbători duminică, 24 aprilie, în vreme ce catolicii vor sărbătorii Învierea Domnului cu o săptămână mai devreme, duminică, 17 aprilie.
Citește și: Paște fericit • Mesaje de Paște • Urări de Paște • Felicitări de Paște care pot fi trimis prin SMS de Sfintele Paști
Când sunt Floriile ortodoxe în anul 2022
Sărbătoarea Floriilor este primită cu bucurie de toți credincioșii, dar cu înțelegerea faptului că săptămâna ce urmează, numită Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, este una a tristeții.
În ziua de Florii, în unele regiuni, în toate casele se coc atâtea pâini de grâu câți membri are familia. Pâinile variază ca formă și mărime conform vârstei celor din familie.
Alt obicei specific zilei de Florii este acela ca fetele să fiarbă, la miezul nopții spre Florii, apă cu bucuioc și să se spele cu ea pe cap a doua zi pentru a avea păr frumos și strălucitor.
În ziua de Florii unele gospodine scot hainele și veșmintele la aer în curte. Acestea se scutură de praf și, în plan simbolic, de rău și de urât.
Floriile ortodoxe, în anul 2022, vor avea loc duminică, 17 aprilie.
Citește și: Mesaje de Florii • Felicitări de Florii • Urări de Florii care pot fi trimis prin SMS
Când sunt Floriile catolice în anul 2022
Duminica Floriilor este ziua în care este prăznuită Intrarea Mântuitorului în Ierusalim.
Intrarea Domnului în Ierusalim inaugurează ultima săptămâna din viață Sa pământească. Astfel, din această zi începe Săptămâna Patimilor.
În această zi, preoții sfințesc ramuri înmugurite de salcie. Acestea sunt împărțite creștinilor în amintirea ramurilor de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Isus.
În anul 2022, Floriile catolice vor fi în ziua de duminică, 10 aprilie.
Citește și: Nume de flori sărbătorite de Florii
Ce este duminica Floriilor
Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti din cursul anului bisericesc.
Totodată Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de „Săptămâna Mare”, după cele 40 de zile de post.
De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.
Sărbătoarea Floriilor este una de bucurie pentru întreaga creştinătate, dar cu înţelegerea faptului că zilele ce urmează sunt unele ale tristeţii.
De asemenea, exista şi obiceiul ca părinţii îi lovească pe copii cu nuieluşa de salcie când veneau de la biserică, pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi.
Obiceiuri de Paște
Mersul la stropit este cel mai important obicei de Paște, fiind originar din Germania. Conform tradiției, apa este simbolul purificării încă din precreștinism, iar în multe sate a apărut obiceiul împodobitului cu ouă a fântânilor din satele populate cu nemți.
Copiii merg și ei la stropit de sărbători, dar pe lângă folosirea parfumului ei spun și o poezie pentru a fi recompensați cu ouă roșii și alte bunătăți de Paște.
Încondeierea și dăruirea ouălor roșii este o alte tradiție de Paște la Catolici. Această tradiție simbolizează momentul în care Maica Domnului își plânge Fiul crucificat.
Pe vremuri, băieții din satele transilvănene împodobeau brazii cu panglici colorate în Sâmbăta Patimilor, iar seara, tinerii mergeau în curțile fetelor cu crengi de brad înfășurate cu panglici.
Citește și: MESAJE DE PASTELE ORTODOX. URARI și FELICITARI frumoase care pot fi trimise prin SMS de Învierea Domnului
Când pică Paștele ortodox în următorii ani:
Paştele ortodox 2022 – duminică, 24 aprilie
Paştele ortodox 2023 – duminică, 16 aprilie
Paştele ortodox 2024 – duminică, 5 mai.
Când pică Paștele catolic în următorii ani:
Paştele catolic 2022 – duminică, 17 aprilie
Paştele catolic 2023 – duminică, 9 aprilie
Paştele catolic 2024 – duminică, 31 martie.
Floriile 2023 sunt în 11 aprilie la ortodocși, iar în urmatorii ani:
Floriile 2024 – 28 aprilie
Floriile 2025 – 13 aprilie

Curier Județean
19 mai| Distrugeri de muniție neexplodată în zona Tăbărâști, din localitatea Vinerea. Atenționări și restricții pentru cetățeni
19 mai| Distrugeri de muniție neexplodată în zona Tăbărâști, din localitatea Vinerea. Atenționări și restricții pentru cetățeni
Cetățenii sunt informați că joi, 19 mai 2022, se vor executa distrugeri cu exploziv în localitatea Vinerea, zona Tăbărâști, iar accesul populației este interzis pe drumurile din zonă.
În ziua de 19.05.2022, între orele 11.00 – 16.00, în Orașul Cugir, localitatea Vinerea, zona Tăbărâști se desfăşoară activitatea de distrugere a muniţiilor găsite neexplodate pe teritoriul judeţului Alba.
Cu această ocazie dorim să reamintim populaţiei principalele măsuri care se aplică la descoperirea elementelor de muniţii rămase neexplodate, după cum urmează:
• se interzice atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;
• se interzice lovirea sau mişcarea muniţiilor descoperite în pământ sau la suprafaţă;
• se interzice introducerea în foc a muniţiilor descoperite;
• se interzice demontarea focoaselor sau a altor părţi componente şi secţionarea acestora;
• se interzice jocul cu diferite muniţii neexplodate;
• se interzice ridicarea, transportul şi folosirea muniţiilor pentru diferite activităţi sau ornamente;
• cetăţenii care au descoperit sau au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate, au obligaţia anunţării autorităţilor administraţiei locale, poliţiei, inspectoratului pentru situaţii de urgenţă sau dispeceratul unic de urgenţă – 112.
Rugăm populaţia, ca în intervalul orar specificat să nu desfăşoare activităţi pe o rază mai mică de 1000 m faţă de locul desfăşurării acestor operaţiuni.
Curier Județean
VIDEO| 1 iunie. „Sărbătorile copilăriei” în Alba Iulia: Flashmob „Dansul copilăriei” și vânătoare de comori în Cetatea Marii Uniri. Programul evenimentului
VIDEO| 1 iunie. „Sărbătorile copilăriei” în Alba Iulia: Flashmob „Dansul copilăriei” și vânătoare de comori în Cetatea Marii Uniri. Programul evenimentului
Arhiepiscopia Alba Iuliei anunță evenimentul „Sărbătorile copilăriei” cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului – 1 Iunie. În acest an, organizatorii invită copiii din Alba Iulia și din împrejurimi să ia parte la acest eveniment special dedicat lor.
În vederea participării la „marea sărbătoare copilărească din Cetatea Marii Uniri”, copiii trebuie să fie familiarizați cu pașii de dans ai flashmob-ului realizat de voluntarii noștri, cu melodia și cu versurile cântecului copilăriei (atașament media). De asemenea, participanții vor purta un tricou de culoare albă.
Invitația organizatorilor este adresată tuturor copiilor ce pot veni individual la eveniment alături de părinții lor, dar și claselor de elevi și grupurilor parohiale ce vor fi însoțite de profesori coordonatori sau de preoți. Copiii participanți vor fi întâmpinați în incinta complexului Catedralei Încoronării de către voluntarii proiectului, care îi vor coordona pe parcursul derulării evenimentului.
Devenit deja o tradiție pentru municipiul Alba Iulia, acest eveniment dedicat copiilor este organizat de către Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. În acest an, organizația a implicat în activități și tinerii voluntari ai Departamentului de tineret al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, ai Asociației Emanoil și ai ASCOR Alba Iulia.
Programul evenimentului „Sărbătorile copilăriei”
9:30 – Întâmpinarea copiilor de către voluntari în curtea Catedralei Încoronării
10:00 – Rugăciune arhierească pentru copii la Catedrala Încoronării
10:30 – Defilarea copiilor în sunet de fanfară pe un traseu prestabilit
11:30-12:00 – Flashmob „Dansul copilăriei”, pe esplanada dintre Catedrala Romano-Catolică și Catedrala Ortodoxă
12:30 – Vânătoare de comori în Cetatea Marii Uniri, organizată de Departamentul de tineret al Arhiepiscopiei Alba Iuliei
15:00 – Tir cu arcul și alte activități recreative organizate de Asociația Emanoil, în Parcul de Aventură „Dynamis” din Alba Iulia
17:00 – Program de animație socio-educativă pentru copii, organizat de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) Alba Iulia
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Alba Iuliei
Curier Județean
Bărbat de 59 de ani, din Sebeș, reținut de polițiști: A provocat un accident în timp ce avea dreptul de a conduce suspendat
Bărbat de 59 de ani, din Sebeș, reținut de polițiști: A provocat un accident în timp ce avea dreptul de a conduce suspendat
Un bărbat din Sebeș a fost reținut de polițiști după ce a condus un autoturism având dreptul de a conduce autovehicule suspendat. Acesta nu se află la prima abatere.
La data 17 mai 2022, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față un bărbat, de 59 de ani, din Sebeș, care este cercetat pentru conducere fără permis.
În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, la data de 16 mai 2022, în jurul orei 23.00, cu toate că avea dreptul de a conduce autovehicule suspendat, a condus un autoturism pe DN 14B și a intrat în coliziune cu un autovehicul, rezultând doar pagube materiale.
Bărbatul nu se află la prima abatere de acest fel, în perioada aprilie – mai 2022, acesta a mai fost depistat de polițiști de trei ori, în timp ce conducea un autoturism având permisul de conducere suspendat.
În cursul zilei de azi, 18 mai, reținutul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.
-
Ştirea Taacum 14 ore
ȘTIREA TA| O mașină „tunată” scoate peri albi locuitorilor unei străzi din Alba Iulia: „Un derbedeu cu cotețul lui din o mie nouă sute toamna”
-
Actualitateacum 12 ore
Președintele Ungariei vine sâmbătă în Alba Iulia: Novák Katalin va fi prezentă la dezvelirea statuii principelui Gábor Bethlen
-
Curier Județeanacum 10 ore
VIDEO| 1 iunie. „Sărbătorile copilăriei” în Alba Iulia: Flashmob „Dansul copilăriei” și vânătoare de comori în Cetatea Marii Uniri. Programul evenimentului
-
Actualitateacum 16 ore
Viză pentru SUA 2022: Lista tarifelor pentru toate categoriile de vize acceptate
-
Actualitateacum 15 ore
Subprefectul Mureșan: PNRR reprezintă o șansă importantă pentru creșterea accesibilității și calității serviciilor medicale în județul Alba
-
Ştirea zileiacum 12 ore
PERCHEZIȚII la Alba Iulia: Un bărbat de 69 de ani, REȚINUT de polițiști. Ce au descoperit oamenii legii
-
Actualitateacum 12 ore
Percheziții în județul Alba: Prejudiciu de aproape 4,7 milioane de lei, în cazul unor firme care colectează și reciclează deșeuri
-
Curier Județeanacum 14 ore
19-20 mai| Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia organizează cea de-a XIV-a ediţie a Conferinței internaționale a Facultății de Științe Economice, ICMEA 2022
-
Actualitateacum 16 ore
Se apropie o criză alimentară? Bogdan Aurescu: „Este foarte important să o contracarăm”
-
Sportacum 8 ore
După tripla istorică din stagiunea 2021/2022, Volei Alba Blaj mizează, în linii mari, pe același lot și în ediția viitoare
-
Ştirea zileiacum 15 ore
AVERTIZARE METEO: COD GALBEN de vânt puternic în zona de sud a județului Alba, până miercuri noaptea
-
Curier Județeanacum 13 ore
19 mai. Președintele Academiei Regale de Limbă și Literatură Franceză din Belgia, scriitorul Yves Namur, lansează „Tristețea smochinului” la Biblioteca „Lucian Blaga” Alba. Program