Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Societate

Cancerul: instrument de şantaj al monopolului corporatist asupra… statului român?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

În judeţul Alba, feed-back-ul războiului taxe contra profit nu afectează, încă, tratamentul bolnavilor de cancer

    Bolnavii de cancer, în fază terminală, din România sunt supuşi din nou unei încercări extreme după ce principalul producător de opioide oncologice, Mundipharma, a anunţat că îşi încetează activitatea în ţara noastră. Firma elveţiană Mundipharma avea o acoperire de 60% din cererea de medicamente oncologice (inclusiv morfină), iar acum portofoliul său va fi reprezentat de un producător local. Compania părăseşte România în mod special din cauza taxei clawback şi a prelungirii termenelor de încasare a banilor la peste 340-360 de zile.
„Decizia s-a bazat pe înăsprirea considerabilă a condiţiilor de desfăşurare a activităţii pe piaţa farmaceutică românească, pe creşterea considerabilă a expunerii la riscuri financiare, precum şi pe creşterea considerată insuportabilă a nivelului de taxare”, se arată într-un comunicat al companiei.
De asemenea, Mundipharma a mai fost deranjată de perioada foarte lungă în care listele de compensate şi gratuite nu au fost completate cu molecule noi, inovatoare, de preţurile impuse la nivel minim european şi de referenţierea preţurilor produselor originale la cele generice.
Aceste motive l-au determinat pe preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Lucian Duţă, să lanseze public, într-o emisiune televizată, acuzaţia că firma care deţinea monopolul tratamentului anti-durere pentru bolnavii de cancer a încercat să „şantajeze statul român” în momentul în care i s-au impus noi taxe. Duţă a explicat de asemenea că firma cu pricina a acceptat ca pentru timp de o lună să mai asigure furnizarea de medicamente pentru bolnavii de cancer. Până atunci, cel puţin teoretic, statul român ar trebui să se reorienteze rapid pe piaţă pentru a putea asigura continuitatea furnizării de medicamente pentru bolnavii de cancer.
Acum, în luna februarie 2012 şi probabil şi în luna martie, în judeţul Alba tratamentul bolnavilor de cancer se face pe stocul deja existent.
Ec. Gheorghe Ştef, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Alba, a declarat pentru Unirea că până în prezent nu a primit sesizări din judeţ cum că farmaciile nu ar putea onora prescripţiile pentru tratamentul în cazul cancerului. Mai mult, acesta deţine informaţii potrivit cărora şi la Spitalul Judeţean Alba mai există încă medicaţia necesară pentru tratamentul bolnavilor de cancer, cel puţin pentru două luni.
Dr. Răzvan Curcă, medic oncolog, Spitalul Judeţean de Urgenţe Alba ne-a spus că: „Problemele pentru pacienţii din judeţul Alba sunt legate mai ales de existenţa unei liste de aşteptare la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), datorată numărului mai mic de locuri decât cererea pentru un anumit tip de terapie. Dar aceasta este o problemă la nivel naţional, nu local. La nivel local nu avem probleme deosebite pentru pacienţii oncologici, toţi cei care au indicaţie şi aprobare pentru un anumit tip de terapie, inclusiv cei cu aprobarea CNAS, primesc medicaţia la timp şi fără probleme. Nu avem deocamdată probleme în derularea programului naţional de oncologie în judeţul Alba. Ce va fi in viitor, vom vedea.”
Guvernul, întrunit ieri în şedinţă extraordinară, a alocat din Fondul de rezervă, o sumă totală de 750.000 lei pentru achiziţionarea în regim de urgenţă a medicamentelor morfinice necesare tratamentului pacienţilor oncologici, pentru o lună.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

Martorii de bord – Care sunt cele mai importante semne din tabloul de bord al maşinii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Martorii de bord • Semnificația martorilor din bord • Cele mai importante semne din tabloul de bord al mașinii • Semnificația semnalelor sau indicatoarelor luminoase de la bordul mașinii. Pictogramele și becurile de pe panoul de bord al automobilelor sunt extrem de importante, deși din ce în ce mai complicate tehnic, pentru a ne ține […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea