Campionatul Ligii a 3-a a fost îngheţat, echipele în pauză forțată! „Din toamnă, la acest nivel fotbalul va deveni unul amator”, a declarat Mihai Dăscălescu, oficialul Unirii Alba Iulia

Fotbalul din eșalonul terț a intrat într-o pauză prelungită, după ce activitatea a fost întreruptă în luna martie din pricina pandemiei de coronavirus a venit recenta decizie a Federației Române de Fotbal, prin care s-a înghețat actuala ediție a campionatului.

Astfel, nu va retrograda nicio formație din al treilea eșalon vestea fiind una îmbucurătoare pentru conjudețenele Unirea Alba Iulia și Industria Galda de Jos, ce au evitat astfel emoțiile luptei pentru evitarea retrogradării.

A fost cea mai corectă decizie, dorită de majoritatea cluburilor, întrucât extrem de puține echipe la acest nivel puteau îndeplini condițiile impuse de autorități”, a spus Mihai Dăscălescu, oficialul Unirii Alba Iulia, totodată și reprezentantul Ligii a 3-a în Comitetul Executiv al FRF.

*„Alb-negrii”, activitate suspendată până în iulie

Ținând cont de aceste aspecte, dar și de faptul că startul viitorului sezon este fixat în toamnă, oficialii divizionarei terțe din Cetatea Marii Uniri au stabilit ca activitatea clubului să fie suspendată până la 15 iulie, adică încă două luni, așteptându-se limpezirea situației atât din punct de vedere al modului cum se poate face pregătirea, cât și în privința calendarului competițional.

Nu avem ce să facem altceva, nu știm ce se întâmplă, ce înseamnă starea de alertă în privința sportului. Dacă se vor mai ridica din restricții, probabil că vor fi unul-două antrenamente pe săptămână”, a explicat Dăscălescu.

Pe perioada stării de urgență gruparea albaiuliană a aplicat pentru ajutoare sociale oferite de stat, prin AJPIS pentru a achita drepturile financiare ale jucătorilor (aceeași măsură de sprijin a fost utilizată și de Metalurgistul Cugir).

*Respectarea condițiilor, un balast financiar

Mihai Dăscălescu susține că pentru o echipă de Liga a 3-a era imposibil să respecte măsurile propuse de autorități (acel protocol emis de MTS și Ministerul Sănătății), ce ar fi însemnat un balast financiar greu de suportat. După calculele sale, cheltuielile ar fi ajuns, pentru două luni de zile, cu teste, cantonamente, mese etc, undeva la 180.000 de lei.

Nu aveam nicio șansă să îndeplinim criteriile. La Unirea Alba Iulia, unde în acest moment există o stabilitate financiară, nu ne permiteam, respectiva sumă reprezintă bugetul pe jumătate de an. Pe de altă parte se poate trage un semnal de alarmă în privința infrastructurii sportive din România, ne dăm seama cât de precară este, cât de puține cluburi au cantonamente proprii. În mod categoric, ultima echipă din Bundesliga are condiții superioare oricărei formații din Liga 1”, a mai punctat Dăscălescu.

Unirea Alba Iulia nu a jucat niciun joc oficial în 2020, neprezentându-se la primul meci din retur, acasă, cu Viitorul Șelimbăr. Amenințarea excluderii din campionat a fost îndepărtată după întreruperea returului, ulterior venind vestea extraordinară a banilor încasați din Arabia Saudită, peste 200.000 de dolari, în contul transferului lui Nicolae Stanciu la Al Hilal (procentul cuvenit din taxa pe solidaritate).

*La toamnă vine recesiunea

Cu toate că FRF a decis să majoreze din ediția viitoare numărul de echipe din Liga a 3-a, de la 80 la 90, trecându-se la serii de 18 echipe în loc de 16 câte activau până în prezent, oficialul unirist consideră că recesiunea va lovi în plin fotbalul autohton, începând din toamnă. „Va veni o criză financiară, multe echipe ce depind de autoritățile locale își vor reduce bugetele și implicit nivelul salarial. Noi, la Liga a 3-a eram semi-profesioniști, iar în noile condiții, la ce se prefigurează, vom deveni amatori“, este semnalul tras de Mihai Dăscălescu (43 de ani), ce a strâns ca fotbalist peste 150 de meciuri în Liga 1 (pentru Astra Ploiești, Rapid București, Petrolul Ploiești și FC Brașov), marcând 31 de goluri.

Dan HENEGAR