Rămâi conectat

Politică Administrație

Bani de la stat şi scutiri de impozit pentru firmele care angajează şomeri și absolvenți ai instituțiilor de învățământ

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Bani de la stat şi scutiri de impozit pentru firmele care angajează şomeri și absolvenți ai instituțiilor de învățământ

Firmele care angajează anumite categorii de persoane pot să primească bani de la stat sau au parte de scutiri de impozit, conform legislației în vigoare. Firmele pot cere ajutoare financiare de la stat dacă angajează șomeri și absolvenți ai instituțiilor de învățământ, potrivit Legii nr. 76/2002. Astfel, autoritățile urmăresc crearea de noi locuri de muncă și scăderea ratei șomajului.

portofel-cu-baniCheltuielile cu forța de muncă în cadrul unor programe de angajare temporară a șomerilor pentru activități de interes pentru comunitățile locale pot fi subvenționate de stat, sub forma unui ajutor de minimis. Se acordă o subvenție lunară pentru fiecare șomer angajat cu contract individual de muncă pe perioadă determinată de cel mult 12 luni. Suma aferentă fiecărei persoane este de 350 de lei pentru perioada 1 aprilie – 31 octombrie și de 500 de lei (plus contribuțiile de asigurări sociale datorate de angajatori) pentru perioada 1 noiembrie – 31 martie. În cazul șomerilor în vârstă de peste 45 de ani, statul acordă o sumă lunară de 900 de lei pentru fiecare șomer angajat pe perioadă nedeterminată (timp de cel puțin 18 luni) se acordă pentru persoanele care sunt în vârstă de peste 45 de ani.

Citește și: Județul Alba în cifre: Salariați, șomeri, câștigul mediu, distribuția pe localități

Totodată, regula este valabilă și la angajarea șomerilor părinți unici susținători de familie, șomerilor de lungă durată sau tinerilor cu vârsta între 16 și 24 de ani care n-au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională. Tot 900 de lei de persoană se acordă și pentru persoanele cu handicap încadrate în muncă. În ceea ce privește persoanele aflate aproape de pensionare, dacă angajatorii încheie contract de muncă cu șomeri care mai au cinci ani până la îndeplinirea condițiilor de pensionare anticipată parțială sau pentru limită de vârstă, firmele pot primi lunar 900 de lei până la îndeplinirea respectivelor condiții.

Totodată, la încadrarea în muncă a absolvenților instituțiilor de învățământ pe durată nedeterminată statul acordă, pentru fiecare persoană vizată, o sumă lunară de 900 de lei, timp de 12 luni. Dacă este vorba de absolvenți din rândul persoanelor cu handicap, suma respectivă se acordă timp de 18 luni. Angajatorii sunt obligați să păstreze acești salariați timp de cel puțin 18 luni, potrivit Legii 76/2002. Astfel, pentru maximum doi ani după trecerea celor 18 luni firmele pot primi anual și un ajutor financiar egal cu contribuțiile sociale datorate de acestea pentru absolvenți – contribuțiile la pensii, contribuția pentru accidente de muncă și boli profesionale, contribuția la sănătate și contribuția la șomaj.

Statul încurajează și încadrarea în muncă a tinerilor cu risc de marginalizare socială – cum sunt spre exemplu cei cu dizabilități sau cei care provin din sistemul de protecție a copiilor. Într-o astfel de situație, firma primește lunar, pentru fiecare tânăr, o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării persoanelor respective, dar nu mai mult de 1.000 de lei. Banii se acordă până când expiră contractul de solidaritate încheiat de tineri cu agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, ce poate avea o durată maximă de trei ani. O altă modalitate prin intermediul căreia se încurajează crearea de noi locuri de muncă este scutirea de plata impozitului pe veniturile salariale ale anumitor angajați, așa cum prevede Codul fiscal. Din moment ce companiile sunt cele obligate să calculeze, să rețină și să achite statului impozitul pe venit de 16% datorat de fiecare salariat, scutirile de la plata acestuia sunt menite să stimuleze angajarea anumitor persoane.

Citește și: Alba, Teleormanul Transilvaniei – județul cu cel mai mare procent de persoane care trăiesc din ajutorul social

Conform Codului fiscal, scutirea de la plata impozitului pe venit este valabilă pentru salariații care se ocupă de crearea de programe pentru calculator – cum sunt spre exemplu administratorii de baze de date, programatorii, inginerii de sistem software sau managerii de proiect informatic. De asemenea, scutirea de impozit se aplică și salariaților implicați în activități de cercetare-dezvoltare aplicativă și/sau de dezvoltare tehnologică.

O altă categorie de persoane scutite de impozitul pe venit, facilitate ce se va aplica din februarie 2017, este reprezentată de salariații angajați la firme cu activități sezoniere vizate de impozitul specific – hoteluri și alte facilități de cazare, campinguri și tabere sau restaurante și baruri. Codul fiscal prevede o scutire de impozit și pentru salariații cu handicap grav sau accentuat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

USR Mirăslău: Tünde-Renata Giurgiu, o viziune de succes pentru Primăria Mirăslău!

Unirea Ziarul

Publicat

în

USR Mirăslău: Tünde-Renata Giurgiu, o viziune de succes pentru Primăria Mirăslău! USR Mirăslău are plăcerea de a anunța candidatura, pentru funcția de primar al comunei Mirăslău, a președintei filialei USR, Tünde-Renata Giurgiu. Aleasă cu o majoritate covârșitoare de voturi, în cadrul Adunării Generale a filialei, Renata este candidatul ideal, având o viziune clară și inovatoare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea