Rămâi conectat

Cultură Educație

Bacalaureat 2013: 12-14 iunie, evaluarea competenţelor lingvistice la limba maternă. Vezi ce trebuie să ştii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În perioada 12-14 iunie va avea loc (proba B) a examenului de bacalaureat, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă. Se va verifica capacitatea de a înţelege un text la prima vedere, literar sau non-literar, de a exprima şi argumenta un punct de vedere, de a organiza discursul, de a se adapta la situaţia de comunicare şi de a utiliza limba maternă. Elevii trebuie să ateste că pot identifica şi prezenta elementele unei comunicări (emiţător, receptor, mesaj, cod, canal, context) şi funcţiile acestora, dar mai ales că pot vorbi onest, liber, pornind de la un text la prima vedere. În urma susţinerii acestei probe, absolvenţii nu vor primi note, ci un certificat care atestă capacitatea lor de a utiliza limba română: utilizator mediu, avansat sau experimentat.

Elevii vor avea la dispoziţie aproximativ 20 de minute pentru a pregăti subiectul, timp în care răspund colegii lor. După ce vor citi textul şi întrebările în faţa profesorilor examinatori aceştia trebuie să răspundă pe rând la fiecare din cele 4 cerinţe. La prima întrebare vor avea de identificat şi prezentat elementele unei comunicări (emiţător, receptor, mesaj, cod, canal, context). La a doua cerinţă trebuie să precizeze stilul textului  (ştiinţific, oficial, juridico-administrativ, publicistic, jurnalistic, beletristic, narativ, descriptiv sau argumentativ). A treia întrebare se referă la identificarea celor mai importante idei din text, argumente fapte sau opinii. La ultimul punct elevii trebuie să vorbească liber, să îşi spună părerea lor despre textul anterior citit şi motivele pentru care consideră că aparţine unui stil.

Pentru toate probele, accesul candidaţilor în sălile de examen se va face pe baza actului de identitate, cu cel puţin 30 de minute înainte de începerea probei. Elevii vor fi puşi câte unul în bancă.

Regulamentul de organizare al examenului prevede că elevii nu au voie să intre în sală cu niciun fel de lucrări, de la manuale până la dicţionare de care s-ar putea ajuta la examen.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă Părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare. Prima etapă de înscriere se va încheia pe data de 14 mai. Părinţii ai căror copii au frecventat grădinița şi care vor împlini 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligaţia de a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea