Rămâi conectat

Cultură Educație

Azi, la Vingard – Şpring: bicentenarul naşterii cărturarului Gavriil Munteanu

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Şcoala Vingard va găzdui azi, de la ora 10.00, evocarea istorico-literară  “Gavriil Munteanu – istorie şi destin”, dedicată bicentenarului naşterii cărturarului şi traducătorului născut pe meleagurile transilvănene, manifestare organizată de Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba, Primăria comunei Şpring, Biblioteca Şpring şi Şcoala Vingard. Sunt aşteptaţi să participe istorici şi critici literari, cadre didactice, scriitori, oameni de cultură. Născut în anul 1812 în localitatea Vingard, Gavriil Munteanu a fost un susţinător fervent al înfiinţării în Transilvania a unor şcoli româneşti şi membru fondator al Societăţii Academice Române (22 aprilie 1866). A participat la Revoluţia de la 1848 din Ţara Românească, a fondat şi a colaborat la gazete româneşti precum “Vestitorul bisericesc” şi “Gazeta de Transilvania”. Autor de manuale şcolare, profesor, filolog şi traducător, Gavriil Munteanu a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Facultăţii de Teologie din Chişinău, a declarat Felicia Colda, bibliotecar la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”.
Tot azi se împlinesc 110 ani de la naşterea lui Anton Holban, cunoscut pentru volumele „O moarte care nu dovedeşte nimic”, „Jocurile Daniei” şi „Ioana”, scriitor care nu a putut să-şi demonstreze pe deplin talentul literar deoarece s-a stins din viaţă mult prea devreme, în  1937, la numai 34 de ani. (R.G.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă Părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare. Prima etapă de înscriere se va încheia pe data de 14 mai. Părinţii ai căror copii au frecventat grădinița şi care vor împlini 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligaţia de a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea