Rămâi conectat

Actualitate

Avem nevoie de locuri de muncă să ne creştem copiii, nu de donaţii simbolice la televizor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Dragă doamnă Maia Morgenstern,
Niciodată n-aş fi crezut că o să ajung să vă scriu eu, localnică şi mamă din Roşia Montană, o scrisoare dumneavoastră, o actriţă atât de apreciată şi celebră.
Să mă iertaţi, dar aici nu mai e vorba de un film sau de o piesă, cel puţin nu pentru mine şi copiii mei, aşa că nu pot să rămân doar un privitor. E vorba de viaţa noastră, pe care poate nu o cunoaşteţi aşa cum e.
Aş vrea să vă întreb câteva lucruri, ca de la mamă la mamă, ca de la om la om:
Dumneavoastră ştiţi că  toată istoria acestui loc este legată numai şi numai de exploatarea aurului, din cele mai vechi timpuri? Şi că nu există alt „adevăr” despre Roşia Montană?
Dumneavoastră ştiţi că 90% dintre noi, cei care locuim aici şi ne zbatem în fiecare zi să avem ce pune pe masă copiilor, ne rugăm în fiecare seară să înceapă din nou mineritul la Roşia Montană, ca să avem un loc de muncă?
Dumneavoastră ştiţi că „salvatorii” Roşiei Montane, cu care v-aţi asociat, nu fac altceva decât festivaluri în care unii tineri derutaţi vin să se îmbete şi să se drogheze? Că vin şi ne cer găzduire şi apoi pleacă fără să plătească? Lor le-aş spune eu „Lăsaţi-ne în pace”.
V-au spus cei care au făcut filmul în care apăreţi că la final este o imagine cu cariera de cupru de la Roşia Poieni şi nicidecum cea de la Roşia Montană? Oare aşa se slujeşte adevărul?
Ştiţi că fata mea, care termină acum liceul şi învaţă bine, nu va putea să facă facultatea de medicină, aşa cum şi-ar dori, pentru că eu nu pot să o ţin în facultate? Am un salariu minim pe economie, primit de la Biserică, pentru că nu am nicio altă posibilitate să găsesc un loc de muncă aici în afara mineritului.
Ştiţi că băiatul meu de 14 ani a fost nevoit să plece de la seminarul teologic din Alba Iulia pentru că nu am mai avut bani să-l ţin la internat şi a trebuit să se mute la şcoală la Câmpeni, unde face zilnic naveta, fie iarnă, fie vară?
Doamnă Maia, eu ca şi toată ţara vă admir pentru ce faceţi în rolurile dumneavoastră. Nu am avut ocazia să vă văd pe scenă la teatru, dar v-am văzut la televizor şi în filme, iar de curând chiar în reclama aceea la cafea. Vă spun cu mâna pe inimă că acum speram să veniţi să ne cunoaşteţi, înainte să vorbiţi în numele nostru. Nu cred că aţi fost la Roşia şi cu siguranţă nu aţi vorbit cu nimeni dintre noi, pentru că pe la noi vorba umblă repede şi nu am auzit să fi ajuns pe aici.
Eu atâta vă rog: să nu vă lăsaţi manipulată de oameni care pretind că vor să ne salveze, că nu este aşa. Astea sunt vorbe mari, dar noi nu cu vorbe mari ne ducem zilele şi ne creştem copiii. Roşia Montană chiar ARE nevoie să fie salvată, dar e nevoie de mai mult decât de filmuleţe lacrimogene care spun minciuni şi festivaluri hipiote, iertaţi-mi îndrăzneala.
Eu, ca şi ceilalţi locuitori ai Roşiei Montane, nu am nevoie de donaţii simbolice la televizor, ci am nevoie de un loc de muncă. Să mi-l dea statul, dacă poate, să mi-l daţi dumneavoastră, dacă puteţi, să mi-l dea cei care se opun mineritului, dacă pot. Dar eu ştiu că nu pot, că dacă ar fi putut ar fi făcut ceva concret pentru noi până acum. Doar aşteptăm de 12 ani un răspuns de la mai marii ţării pentru acest proiect, iar de 6 ani, de când s-a închis mina, noi, cei de aici, ne chinuim să supravieţuim fără niciun venit.
În loc de asta, cei care se opun mineritului ne transformă în subiect de film sau de festival. Am ajuns de râsul unei ţări întregi şi nimeni nu pare să-şi dea măcar seama de asta, pentru că toţi sunt prea ocupaţi să ne tot salveze.
V-aş spune că îmi pare rău că v-aţi rănit la ureche în timp ce aţi filmat acest clip sau cum se numeşte. Dar chiar şi noi, oamenii din Apuseni, ştim că actorii nu se rănesc cu adevărat în filme.
Noi însă răbdăm de foame cu adevărat.
În final, să ştiţi că tare mi-ar plăcea să ne vedem faţă în faţă şi să vorbim ca oamenii, poate aşa o să vă pot explica mai bine punctul de vedere al nostru, al celor care trăim zi de zi în Roşia Montană. Vă aştept la Roşia Montană.
Vă mulţumesc că mi-aţi citit scrisoarea şi vă doresc noroc şi sănătate, dumneavoastră şi celor trei copii pe care îi aveţi.
Cu admiraţie şi amărăciune,
Sanda LUNGU, localnică şi mamă
din Roşia Montană


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Șoferi din Alba, prinși BEȚI la volan: Care este alcoolemia „record” din aceste zile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șoferi din Alba, prinși BEȚI la volan: Care este alcoolemia „record” din aceste zile

La data de 9 noiembrie 2022, în jurul orei 03,40, polițiștii rutieri din Alba Iulia au depistat un tânăr de 22 de ani, din comuna Lopadea Nouă, județul Alba, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Ardealului din Alba Iulia, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,59 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Elit - Gustul Desăvârșit

La data de 8 noiembrie 2022, în jurul orei 20,00, polițiștii rutieri din Sebeș au depistat un bărbat de 55 de ani, din Sebeș, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Augustin Bena din municipiu, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,38 mg/l în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemie.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Doi tineri din ALBA, identificați de polițiști, după ce ar fi făcut plăți cu un card găsit: Câte cumpărături au făcut

Ziarul Unirea

Publicat

în

Doi tineri din ALBA, identificați de polițiști, după ce ar fi făcut plăți cu un card găsit: Câte cumpărături au făcut

La data de 8 noiembrie 2022, polițiștii de investigații criminale din Alba Iulia au identificat doi tineri, de 17 și 18 ani, ambii din comuna Sântimbru, ca persoane bănuite de săvârșirea unor infracțiuni de însușirea bunului găsit și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Din cercetări a rezultat că cei doi ar fi găsit un card bancar, iar în noaptea de 17/18 septembrie 2022 l-ar fi folosit la efectuarea a 6 plăți contactless.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii activități infracționale a celor doi tineri.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Baza sportivă de pe strada Tipografilor din Sebeș va fi modernizată printr-o finanțare nerambursabilă: Valoarea investiției

Ziarul Unirea

Publicat

în

Baza sportivă de pe strada Tipografilor din Sebeș va fi modernizată printr-o finanțare nerambursabilă: Valoarea investiției

A fost semnat un nou contract de finanțare nerambursabilă în beneficiul Municipiului Sebeș: prin intermediul POR 2014-2020, Axa 9, va fi reabilitată bază sportivă situată pe strada Tipografilor, finanțarea fiind derulată prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Prin proiect se propune construirea unei baze sportive conectate cu Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș. Având în vedere concluziile expertizei tehnice, se propune demolarea construcției existente aflată în stare avansată de degradare și realizarea unui imobil cu funcțiunea principală de învățământ și spații anexe pentru suprafața de joc.

Noul imobil va avea un regim de înălțime de P+1, pe o suprafață construită la sol de 428,72 de metri pătrați. Parterul – care este separat printr-un gang de acces spre terenul de fotbal va avea destinația de vestiare pentru jucători, cu grupuri sanitare aferente, un spațiu de recepție, birou administrativ și spații tehnice, spații administrative și de depozitare și două vestiare destinate antrenorilor și arbitrilor. La etajul superior, cu o suprafața construită de 428,72 metri pătrați, se vor amenaja 3 săli de curs cu suprafața de 182,46 de metri pătrați, grupuri sanitare și o zonă pentru sala de mese de 42,19 metri pătrați.

Elit - Gustul Desăvârșit

Amenajarea exterioară propune construirea unui teren de fotbal sintetic cu infrastructura aferentă, împrejmuit cu gard metalic, amenajarea unei zone de tribune pe structură metalică, alee pietonală, spații verzi, zonă de parcare cu 28 de locuri dinspre strada Tipografilor. Suprafața de joc a terenului va fi sintetică având 5814 de metri pătrați, cu dimensiunile de 57 metri lățime și 102 metri lungime. Gazonul sintetic va avea înălțimea firului de 50 mm, monofilament și are certificarea FIFA Quality. Suprafața de joc se va ilumina cu proiectoare led. De asemenea, se propune și realizarea unui teren de baschet cu un singur coș, cu suprafața din beton elicopterizat trasat.

Valoarea totală a investiției este de 6.908.771,15 lei fără TVA, respectiv 8.185.214,05 lei cu TVA.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea