Rămâi conectat

Actualitate

Avem nevoie de locuri de muncă să ne creştem copiii, nu de donaţii simbolice la televizor

Publicat

în

Dragă doamnă Maia Morgenstern,
Niciodată n-aş fi crezut că o să ajung să vă scriu eu, localnică şi mamă din Roşia Montană, o scrisoare dumneavoastră, o actriţă atât de apreciată şi celebră.
Să mă iertaţi, dar aici nu mai e vorba de un film sau de o piesă, cel puţin nu pentru mine şi copiii mei, aşa că nu pot să rămân doar un privitor. E vorba de viaţa noastră, pe care poate nu o cunoaşteţi aşa cum e.
Aş vrea să vă întreb câteva lucruri, ca de la mamă la mamă, ca de la om la om:
Dumneavoastră ştiţi că  toată istoria acestui loc este legată numai şi numai de exploatarea aurului, din cele mai vechi timpuri? Şi că nu există alt „adevăr” despre Roşia Montană?
Dumneavoastră ştiţi că 90% dintre noi, cei care locuim aici şi ne zbatem în fiecare zi să avem ce pune pe masă copiilor, ne rugăm în fiecare seară să înceapă din nou mineritul la Roşia Montană, ca să avem un loc de muncă?
Dumneavoastră ştiţi că „salvatorii” Roşiei Montane, cu care v-aţi asociat, nu fac altceva decât festivaluri în care unii tineri derutaţi vin să se îmbete şi să se drogheze? Că vin şi ne cer găzduire şi apoi pleacă fără să plătească? Lor le-aş spune eu „Lăsaţi-ne în pace”.
V-au spus cei care au făcut filmul în care apăreţi că la final este o imagine cu cariera de cupru de la Roşia Poieni şi nicidecum cea de la Roşia Montană? Oare aşa se slujeşte adevărul?
Ştiţi că fata mea, care termină acum liceul şi învaţă bine, nu va putea să facă facultatea de medicină, aşa cum şi-ar dori, pentru că eu nu pot să o ţin în facultate? Am un salariu minim pe economie, primit de la Biserică, pentru că nu am nicio altă posibilitate să găsesc un loc de muncă aici în afara mineritului.
Ştiţi că băiatul meu de 14 ani a fost nevoit să plece de la seminarul teologic din Alba Iulia pentru că nu am mai avut bani să-l ţin la internat şi a trebuit să se mute la şcoală la Câmpeni, unde face zilnic naveta, fie iarnă, fie vară?
Doamnă Maia, eu ca şi toată ţara vă admir pentru ce faceţi în rolurile dumneavoastră. Nu am avut ocazia să vă văd pe scenă la teatru, dar v-am văzut la televizor şi în filme, iar de curând chiar în reclama aceea la cafea. Vă spun cu mâna pe inimă că acum speram să veniţi să ne cunoaşteţi, înainte să vorbiţi în numele nostru. Nu cred că aţi fost la Roşia şi cu siguranţă nu aţi vorbit cu nimeni dintre noi, pentru că pe la noi vorba umblă repede şi nu am auzit să fi ajuns pe aici.
Eu atâta vă rog: să nu vă lăsaţi manipulată de oameni care pretind că vor să ne salveze, că nu este aşa. Astea sunt vorbe mari, dar noi nu cu vorbe mari ne ducem zilele şi ne creştem copiii. Roşia Montană chiar ARE nevoie să fie salvată, dar e nevoie de mai mult decât de filmuleţe lacrimogene care spun minciuni şi festivaluri hipiote, iertaţi-mi îndrăzneala.
Eu, ca şi ceilalţi locuitori ai Roşiei Montane, nu am nevoie de donaţii simbolice la televizor, ci am nevoie de un loc de muncă. Să mi-l dea statul, dacă poate, să mi-l daţi dumneavoastră, dacă puteţi, să mi-l dea cei care se opun mineritului, dacă pot. Dar eu ştiu că nu pot, că dacă ar fi putut ar fi făcut ceva concret pentru noi până acum. Doar aşteptăm de 12 ani un răspuns de la mai marii ţării pentru acest proiect, iar de 6 ani, de când s-a închis mina, noi, cei de aici, ne chinuim să supravieţuim fără niciun venit.
În loc de asta, cei care se opun mineritului ne transformă în subiect de film sau de festival. Am ajuns de râsul unei ţări întregi şi nimeni nu pare să-şi dea măcar seama de asta, pentru că toţi sunt prea ocupaţi să ne tot salveze.
V-aş spune că îmi pare rău că v-aţi rănit la ureche în timp ce aţi filmat acest clip sau cum se numeşte. Dar chiar şi noi, oamenii din Apuseni, ştim că actorii nu se rănesc cu adevărat în filme.
Noi însă răbdăm de foame cu adevărat.
În final, să ştiţi că tare mi-ar plăcea să ne vedem faţă în faţă şi să vorbim ca oamenii, poate aşa o să vă pot explica mai bine punctul de vedere al nostru, al celor care trăim zi de zi în Roşia Montană. Vă aştept la Roşia Montană.
Vă mulţumesc că mi-aţi citit scrisoarea şi vă doresc noroc şi sănătate, dumneavoastră şi celor trei copii pe care îi aveţi.
Cu admiraţie şi amărăciune,
Sanda LUNGU, localnică şi mamă
din Roşia Montană

Publicitate

Actualitate

Record de vaccinări în ultimele 24 de ore: A fost depășit pragul de 6.000.000 de persoane vaccinate cu schemă completă

Publicat

în

Record de vaccinări în ultimele 24 de ore: A fost depășit pragul de 6.000.000 de persoane vaccinate cu schemă completă

Peste 150.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, conform statisticii realizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Dintre acestea,110.033 au fost imunizate cu prima doză.

150.639 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore. În total 6.621.326 de persoane au fost imunizate de la începutul campaniei cu o doză, iar 6.041.920 dintre acestea au schema completă de vaccinare. De asemenea, 759.661 de persoane au făcut și doza a treia.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunță că, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor, marți, la ora 17.00, numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 (începând cu data de 27 decembrie 2020) a ajuns la 12.129.295.

Electrica Furnizare Discount

Au fost utilizate 9.184.514 de doze Pfizer BioNTech, 799.298 de doze Moderna, 851.868 de doze AstraZeneca și 1.293.615 de doze Johnson&Johnson.

Citește mai mult

Actualitate

Asigurările auto au ajuns să fie plătite și în rate: Tarifele, de 3 ori mai mari la unele companii

Publicat

în

Asigurările auto au ajuns să fie plătite și în rate: Tarifele, de 3 ori mai mari la unele companii

Asigurările obligatorii auto s-au scumpit atât de mult încât unele firme de asigurări oferă posibilitatea ca acestea să fie plătite în rate. Tarifele s-au dublat și chiar s-au triplat în unele cazuri după ce un jucător important de pe piață a intrat în faliment.

Există patru companii care încheie polițe RCA cu posibilitatea de plată în rate.

Strategia a apărut după ce City Insurance, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața asigurărilor, a dat faliment, iar celelalte societăți au crescut prețurile simțitor.

Electrica Furnizare Discount

Oferta de plată în rate este valabilă însă doar pentru cei care își fac contract pe o perioadă de un an.

Concret, o societate de asigurări își ia un avans din acea primă anuală și după 4 luni își încasează și restul.

Există și companii care iau și la 6 luni această sumă.

După scumpirea RCA, borkerii le recomandă celor care își fac polițe de asigurare să facă polițe cu decontare directă.

Asta înseamnă că, dacă aveți daună, spre exemplu, cu un alt asigurat la City Insurance, nu mai sunteți nevoiți să așteptați să vă recuperați banii de la acea firmă, ci puteți să îi recuperați de la firma cu care ați încheiat noul contract.

O poliță RCA cu decontare directă costă acum cu 200 de lei mai mult, dar acum există posibilitatea plății de la 4 până la 6 rate.

Sursa: dcbusiness.ro

Citește mai mult

Actualitate

Când recuperează elevii vacanța de două săptămâni. Anunțul ministrului Educației

Publicat

în

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a declarat că elevi vor recupera cele două săptămâni de vacanţă, cel mai probabil, în luna ianuarie. ”Cele două săptămâni de vacanţă suplimentară sunt convins că se vor transforma în două săptămâni de şcoală cu prezenţă fizică între 3 şi 14 ianuarie, pentru gimnaziu şi liceu, respectiv într-o săptămână cu prezenţă fizică, între 10 şi 14 ianuarie, pentru ciclul primar”, anunţă ministrul, informează News.ro.

Sorin Cîmpeanu a declarat că elevii de gimnaziu şi liceu din şcolile publice vor avea acces la şcoală cu prezenţă fizică de pe 3 ianuarie, iar cei din ciclul primar şi preşcolarii se vor afla în bănci de pe 10 ianuarie.

”Nu se pierde nicio zi de şcoală nici din semestrul 1, nici din semestrul 2. Cele două săptămâni sunt maximul ce poate fi recuperat in aşa fel încât datele de examene să fie cele cunoscute, fără a se pierde nicio zi de cursuri. Acest lucru va face obiectul unui ordin de ministru semnat în 5 noiembrie, pentru modificarea structurii anului şcolar, aşa cum se precizează în Hotărârea CNSU nr. 91 şi aşa cum am anunţat deja public”, a declarat ministrul.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit acestuia, data de 5 noiembrie e data la care vom avea o situaţie certă din punct de vedere epidemiologic şi nu supoziţii.

”Cele două săptămâni de vacanţă suplimentară sunt convins că se vor transforma în două săptămâni de şcoală cu prezenţă fizică între 3 şi 14 ianuarie, pentru gimnaziu şi liceu, respectiv într-o săptămână cu prezenţă fizică, între 10 şi 14 ianuarie, pentru ciclul primar”, a mai declarat ministrul.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare