Rămâi conectat

Actualitate

Autobuzul cu burduf

Publicat

în

Nu demult am fost până la Cluj Napoca, un oraş cu mult mai mare potenţă financiară decât municipiul Alba Iulia. M-a „târât” şi pe mine cineva la „shopping”, deşi nu-mi stă în obicei, din motive… obiective. Şi am avut o surpriză de proporţii. Am ajuns acolo într-o zi de caniculă nefirească pentru acest anotimp, nepregătit să mă expun la ultraviolete. Ei bine, nu am avut ce face. Mi-am cumpărat o pălărie, că în staţiile de autobuz sau de tramvai stai acolo sub cerul liber, în picioare. Imediat cum am ajuns mi s-a făcut dor de Alba Iulia, mai ales din punct de vedere al transportului public. Şi, fireşte, am făcut o comparaţie între modul în care se desfăşoară transportul public în ditamai centrul universitar şi modul în care se desfăşoară el la noi, în „provincie”. Acolo nu sunt tăbliţe şi nici indicatoare explicite pe care să figureze rutele, aşa că musai să-i întrebi pe localnici ce autobuz sau ce tramvai trebuie să iei ca să ajungi într-un anumit loc. Acolo, dacă vrei să ajungi la vreun mare complex comercial, cum sunt cele de la marginea oraşului, poţi aştepta cu ceasurile o legătură „înnădită” şi nu ai garanţia că te mai şi poţi întoarce de unde ai plecat. Aşa cum am păţit eu: am stat mai mult prin mall şi la plecare… nu am mai avut nicio legătură spre centru. Am mers pe jos până la o altă staţie, de tramvai, dar acolo la gheretă nu era nimeni, aşa că am urcat pe riscul meu, hotărât să plătesc amenda. Nu a venit niciun control, aşa că am răsuflat uşurat. Iar când am răsuflat s-a ridicat un praf de pe scaunele din jur, încât am crezut că sunt cel puţin pe fâşia Gaza. Praf care s-a aşezat „disciplinat” pe hainele celor din jur, care au tăcut politicoşi, că erau obişnuiţi… Am ajuns la o staţie de tranzit, de unde am luat spre autogară un autobuz cu burduf, din alea care circulau pe vremea lui Ceauşescu. Ce să vă mai spun? Oricum am întârziat la autogară, din pricina ambuteiajelor de pe parcurs, aşa că am revenit la Alba Iulia cu o maşină de ocazie…
Fireşte că pe tot parcursul periplului meu clujean, pe lângă „vorbele de bine” strivite printre dinţi am făcut un recurs la memorie şi mi-am amintit de mijloacele de transport în comun aşa cum erau ele înainte de 1989: autobuze cu burduf prin care trecea vântul, ploaia, praful sau viscolul, după anotimp, din interiorul cărora, ca să vezi ceva, trebuia să zgârii cu unghia gheaţa de pe fereastră iarna sau să ştergi praful cu mâneca, vara ori celebrele „Elena Gay” (parafrază a atomicei „Enola Gay”), autobuzele cu rezervor de gaz, incomode şi greoaie. Înghesuială, mirosuri, praf şi năduşeală. Asta mi-a oferit Clujul în mica mea excursie. Aşadar, când am revenit la Alba Iulia am realizat că trebuie să fim mândri de transportul public local. Pe mine mă interesează ca toţi cei care folosesc autobuzul să se bucure de cele mai bune condiţii. Mă interesează ca părinţii şi bunicii mei să se bucure că au gratuitate la transportul public, la fel cum îmi doresc ca toţi cei care folosesc autobuzul să fie mândri că Alba Iulia este un exemplu pentru alte oraşe din România. Iar asta înseamnă investiţie şi interes faţă de confortul public, faţă de confortul tuturor celor care merg constant sau ocazional cu autobuzul. De aceea le-am adresat o invitaţie prietenilor mei clujeni, de a veni la Alba Iulia la o tură de oraş… cu autobuzul. Ce poate fi mai frumos, decât un oraş mic care este invidiat de cei care vin dintr-un oraş mare, vezi-doamne… cu ştaif?

Dumitru STAN

Publicitate

Actualitate

Se va reveni la școală în format fizic? Raed Arafat: „Nu există nicio garanţie. La 10 zile vom vedea cum se mişcă situaţia”

Publicat

în

Se va reveni la școală în format fizic? Raed Arafat: „Nu există nicio garanţie. La 10 zile vom vedea cum se mişcă situaţia”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a anunţat, vineri seară, că nu există nicio garanţie că elevii vor relua cursurile şcolare cu prezenţă fizică, după cele două săptămâni de vacanţă. El a subliniat că, după zece zile, va fi făcută o evaluare a situaţiei şi se va face o nouă analiză.

„S-a preferat soluţia asta (vacanţă două săptămâni – n.r.) compensând ulterior zilele date pentru vacanţă, decât să fie online şi să fie o discrepanţă între accesul la online şi seriozitatea şi toate acestea. Au fost nişte discuţii care au fost stabilite mai ales de experţii de la Ministerul Educaţiei că asta ar fi soluţia mai bună”, a declarat Raed Arafat, la Digi24, vineri seară, întrebat de ce s-a ales vacanţă pentru toţi elevii şi nu cursuri online, potrivit news.ro.

Secretarul de stat a adăugat că nu poate garanta că elevii vor reveni la şcoală fizic, după cele două săptămâni de vacanţă.

Electrica Furnizare Discount

„Nu există nicio garanţie (că după două săptămâni cursurile vor reîncepe fizic – n.r.) pentru că nu ştim cum va evolua. Aşteptăm să vedem evoluţia şi discuţia asta a fost că la 10 zile vom evalua din nou. La 10 zile vom vedea cum se mişcă situaţia”, a declarat Arafat.

Raed Arafat a mai precizat că abia după 14 zile se vor vedea rezultatele restricţiilor impuse de luni.

Toţi elevii vor intra, începând de luni, în vacanţă pentru 14 zile, ordinul fiind deja semnat de ministrul Educaţiei.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Ce spune Arafat de minivacanța de 1 decembrie: „Nu ai certificat de vaccinat sau trecut prin boală, nu ai cum să te cazezi la hotel”

Publicat

în

Ce spune Arafat de minivacanța de 1 decembrie: „Nu ai certificat de vaccinat sau trecut prin boală, nu ai cum să te cazezi la hotel”

Secretarul de stat Raed Arafat le recomandă românilor să stea acasă. Doar persoanele vaccinate sau cele care au avut COVID-19 se mai pot caza la hotelurile din România, în următoarele 30 de zile, conform hotărârii aprobate vineri de CNSU.

Întrebat dacă românii își pot planifica o vacanță în zilele libere de Sfântul Andrei și 1 Decembrie, Arafat a răspuns: „Dacă îi primesc alte țări. Părerea mea este că cel mai bine acum e să stăm unde am fost”.

„Și la unitățile de cazare vor trebui să fie prezentate certificatele verzi, inclusiv la hoteluri. Nu ai certificat de vaccinat sau trecut prin boală, nu ai cum să te cazezi la hotel. Acest lucru cred că este aplicat în foarte multe țări din Europa. Nu suntem singurii care aplicăm aceste reguli la acest moment”, a spus Arafat.

Electrica Furnizare Discount

„Se propune ca accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile pentru care se propun măsurile din prezenta hotărâre, precum și accesul în cadrul centrelor comerciale, unităților de cazare, restaurantelor, cafenelelor sau altor unități de alimentație publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate, să fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală și care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”, se arată în hotărârea CNSU.

Sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

Restricții anti-Covid-19: Cine va fi exceptat de la obligativitatea purtării măștii de protecție

Publicat

în

Restricții anti-Covid-19: Cine va fi exceptat de la obligativitatea purtării măștii de protecție

În cursul zilei de vineri, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea numărul 91 privind stabilirea unor măsuri suplimentare în scopul gestionării riscului de sănătatea publică cauzat de numărul mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2, prin care se propune.

În hotărâre se propune „instituirea obligativității purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun”, începând de lunea viitoare.

Se exceptează de la această măsura următoarele categorii de persoane:

Electrica Furnizare Discount

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

b) persoanele care sunt singure în birou;

c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante

IMPORTANT: Persoanele vaccinate trebuie și ele să poarte mască de protecție.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare