Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Cultură Educație

Aproape 6 milioane de români riscă amendă dacă nu îşi asigură casele în această săptămână

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Cine nu şi-a asigurat până acum casa sau apartamentul mai are la dispoziţie doar această săptămână pentru a cumpăra o poliţă, în caz contrar riscând să primească o amendă între 100 şi 500 de lei. Data limită este 15 iulie. Doar un sfert din cei opt milioane de proprietari din România sunt asiguraţi în acest moment printr-o poliţă obligatorie sau facultativă. Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), compania care emite poliţele de asigurare obligatorie, a încheiat până acum aproximativ 575.000 de poliţe de asigurare obligatorie, ceea ce înseamnă un grad de cuprindere de 7% din numărut total al locuinţelor din România. Primele brute subscrise de companie depăşesc 10 milioane de euro. La acestea se mai adaugă 1,6 milioane de locuinţe asigurate prin poliţe facultative.
„Sunt circa 575.000 de poliţe de asigurare obligatorie încheiate până în prezent şi estimez că vom atinge pragul de 600.000 de poliţe în câteva zile. Ritmul de subscriere a accelerat în ultima perioadă şi se vând câteva mii de poliţe în fiecare zi”, a declarat Marius Bulugea, directorul general al PAID. Numărul poliţelor emise zilnic a crescut în ultima lună şi jumătate de cinci ori faţă de ritmul de subscriere consemnat în primăvară. Astfel, dacă în martie-aprilie se emiteau mai puţin de 500 de poliţe în fiecare zi, de la jumătatea lunii mai şi până în prezent s-au vândut în medie circa 2.500 de poliţe pe zi. Numărul clienţilor noi a scăzut dramatic la începutul anului după ce Ministerul de Interne a amânat cu şase luni data la care asigurarea locuinţelor devine obligatorie, în caz contrar proprietarii urmând să fie sancţionaţi de către primării. Amenda este cuprinsă între 100 şi 500 de lei.
O poliţă obligatorie costă 10 sau 20 de euro, în funcţie de materialul din care este construită locuinţa şi acoperă daunele produse de cutremure, inundaţii sau alunecări de teren în limita a 10.000 şi respectiv 20.000 de euro. O poliţă facultativă este mai scumpă, ajungând în medie la 50 de euro, dar acoperă mai multe riscuri şi sumele asigurate sunt mai mari. Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor a fost modificată de către deputaţi la sfârşitul anului trecut astfel încât proprietarii care au încheiat o asigurare facultativă care acoperă riscurile de cutremur, inundaţie sau alunecare de teren să nu mai fie obligaţi să cumpere şi o poliţă obligatorie. PAID a intrat astfel în competiţie directă cu ceilalţi asigurători, iar unii asigurători – chiar şi dintre acţionarii organizaţiei – au venit deja pe piaţă cu produse similare. Gradul de cuprindere în asigurare ajunge acum la 27% din totalul locuinţelor din România. „Legea asigurărilor obligatorii a fost un motor de creştere şi pentru asigurările facultative de locuinţe”, spune Bulugea. PAID şi-a început activitatea în iulie anul trecut, iar până acum are o bază de date cu peste patru milioane de locuinţe. Primăriile trebuie să transmită către sistemul informatic al companiei listele proprietarilor de locuinţe, dar nu toate au aceste date în format electronic, ceea ce a încetinit procesul de centralizare a informaţiilor.
În schimb, toate primăriile au acces la baza de date cu poliţele încheiate de PAID. „Orice primărie poate să depisteze proprietarii care nu au asigurare. Primăriile au primit conturi cu nume de utilizator şi parolă şi pot verifica dacă locuinţele de pe raza comunei sau oraşului sunt asigurate sau nu”, a precizat Bulugea. PAID renegociază în prezent contractul de reasigurare, care va avea o capacitate de reasigurare de 200 mil. euro. Bulugea spune că deocamdată nu există însă discuţii pentru majorarea tarifelor, cu toate că preţurile actuale au fost calculate la un grad de asigurare de opt milioane de locuinţe. Compania a înregistrat până acum 40 de daune, 22 de dosare fiind soluţionate deja. PAID este deţinută de 13 asigurători, Astra, Groupama şi Platinum deţinând câte o participaţie de 15%. (Z.F.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea