Rămâi conectat

Cultură Educație

Aproape 6 milioane de români riscă amendă dacă nu îşi asigură casele în această săptămână

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cine nu şi-a asigurat până acum casa sau apartamentul mai are la dispoziţie doar această săptămână pentru a cumpăra o poliţă, în caz contrar riscând să primească o amendă între 100 şi 500 de lei. Data limită este 15 iulie. Doar un sfert din cei opt milioane de proprietari din România sunt asiguraţi în acest moment printr-o poliţă obligatorie sau facultativă. Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), compania care emite poliţele de asigurare obligatorie, a încheiat până acum aproximativ 575.000 de poliţe de asigurare obligatorie, ceea ce înseamnă un grad de cuprindere de 7% din numărut total al locuinţelor din România. Primele brute subscrise de companie depăşesc 10 milioane de euro. La acestea se mai adaugă 1,6 milioane de locuinţe asigurate prin poliţe facultative.
„Sunt circa 575.000 de poliţe de asigurare obligatorie încheiate până în prezent şi estimez că vom atinge pragul de 600.000 de poliţe în câteva zile. Ritmul de subscriere a accelerat în ultima perioadă şi se vând câteva mii de poliţe în fiecare zi”, a declarat Marius Bulugea, directorul general al PAID. Numărul poliţelor emise zilnic a crescut în ultima lună şi jumătate de cinci ori faţă de ritmul de subscriere consemnat în primăvară. Astfel, dacă în martie-aprilie se emiteau mai puţin de 500 de poliţe în fiecare zi, de la jumătatea lunii mai şi până în prezent s-au vândut în medie circa 2.500 de poliţe pe zi. Numărul clienţilor noi a scăzut dramatic la începutul anului după ce Ministerul de Interne a amânat cu şase luni data la care asigurarea locuinţelor devine obligatorie, în caz contrar proprietarii urmând să fie sancţionaţi de către primării. Amenda este cuprinsă între 100 şi 500 de lei.
O poliţă obligatorie costă 10 sau 20 de euro, în funcţie de materialul din care este construită locuinţa şi acoperă daunele produse de cutremure, inundaţii sau alunecări de teren în limita a 10.000 şi respectiv 20.000 de euro. O poliţă facultativă este mai scumpă, ajungând în medie la 50 de euro, dar acoperă mai multe riscuri şi sumele asigurate sunt mai mari. Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor a fost modificată de către deputaţi la sfârşitul anului trecut astfel încât proprietarii care au încheiat o asigurare facultativă care acoperă riscurile de cutremur, inundaţie sau alunecare de teren să nu mai fie obligaţi să cumpere şi o poliţă obligatorie. PAID a intrat astfel în competiţie directă cu ceilalţi asigurători, iar unii asigurători – chiar şi dintre acţionarii organizaţiei – au venit deja pe piaţă cu produse similare. Gradul de cuprindere în asigurare ajunge acum la 27% din totalul locuinţelor din România. „Legea asigurărilor obligatorii a fost un motor de creştere şi pentru asigurările facultative de locuinţe”, spune Bulugea. PAID şi-a început activitatea în iulie anul trecut, iar până acum are o bază de date cu peste patru milioane de locuinţe. Primăriile trebuie să transmită către sistemul informatic al companiei listele proprietarilor de locuinţe, dar nu toate au aceste date în format electronic, ceea ce a încetinit procesul de centralizare a informaţiilor.
În schimb, toate primăriile au acces la baza de date cu poliţele încheiate de PAID. „Orice primărie poate să depisteze proprietarii care nu au asigurare. Primăriile au primit conturi cu nume de utilizator şi parolă şi pot verifica dacă locuinţele de pe raza comunei sau oraşului sunt asigurate sau nu”, a precizat Bulugea. PAID renegociază în prezent contractul de reasigurare, care va avea o capacitate de reasigurare de 200 mil. euro. Bulugea spune că deocamdată nu există însă discuţii pentru majorarea tarifelor, cu toate că preţurile actuale au fost calculate la un grad de asigurare de opt milioane de locuinţe. Compania a înregistrat până acum 40 de daune, 22 de dosare fiind soluţionate deja. PAID este deţinută de 13 asigurători, Astra, Groupama şi Platinum deţinând câte o participaţie de 15%. (Z.F.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea