Analistul economic Adrian Negrescu, despre cele mai sigure investiții din România: ”Chiar și ideea de a cumpăra un apartament pentru a-l închiria își pierde din randament pe măsură ce costurile întreținerii vor crește”
Analistul economic Adrian Negrescu, despre cele mai sigure investiții din România: ”Chiar și ideea de a cumpăra un apartament pentru a-l închiria își pierde din randament pe măsură ce costurile întreținerii vor crește”
Analistul economic Adrian Negrescu a explicat recent într-o postare în mediul online care sunt cele mai sigure investiții din acest moment în România, în contextul în care economia globală este zguduită de amenințările lui Trump cu taxe vamale exorbitante și randamentele investițiilor sunt și ele afectate de incertitudine.
„Chiar dacă Trump a anunțat suspendarea tarifelor pentru 90 de zile, cu excepția celor pentru China, piețele financiare nu arată deloc bine. Incertitudinea a devenit cuvântul de ordine, în condițiile în care Trump este imprevizibil”, scrie analistul economic Adrian Negrescu pe Facebook.
În aceste condiții, în ce investim? În titlurile de stat, în ETF-uri, ținem banii în depozite, în aur, în imobiliare? Până la urmă totul ține de apetitul de risc al fiecăruia și ce își dorește – câștiguri pe termen scurt, mediu sau pe termen lung.
Citește și: Economistul Radu Georgescu: În România, Chanel N°5 costă 1.298 lei, în USA costă 258 lei. De ce americanii vor avea prețuri mult mai mici ca la noi, chiar și cu taxe vamale
În România, cele mai sigure investiții în momentul de față par, la prima vedere, titlurile de stat – dobândă bună, zero taxe, zero riscuri. Asta pe termen scurt.
Pentru cine își dorește un câștig pe termen mediu și lung, dincolo de clasicele depozite bancare, există și alte opțiuni, mai profitabile în ciuda turbulențelor din prezent.
Fondurile mutuale, ETF-urile în general, acțiunile la bursă își pot aduce un câștig mult mai mare decât orice investiție în titluri de stat.
Randamentele pe termen mediu (5-9 ani) îți pot aduce, de exemplu, câștiguri de 2-3 ori mai mari decât cele din depozite, titluri de stat și alte investiții.
Chiar și cele din imobiliare, acolo unde ideea de a cumpăra un apartament pentru a-l închiria își pierde din randament pe măsură ce costurile întreținerii vor crește – deja s-a ajuns la 1000 de lei întreținerea la un apartament de 2-3 camere.
Puneți și chiria și veți vedea că numărul clienților se îngustează pe zi ce trece, iar randamentul afacerii scade. S-ar putea ca și ideea de cumpăr acum, crește valoare și vând să devină tot mai lipsită de fezabilitate – cu cât valoarea caselor crește, cu atât va fi mai greu să găsești clienți – nu se încadrează la credit, n-au destule economii etc.
Ce vedem dincolo de iureșul titlurilor de stat lansate de aspiratorul financiar guvernamental – faptul că românii au în depozite bancare 76 mld euro.
Avem 86.000 de oameni care au depozite mai mari de 100.000 euro – în total aproape 18 mld.euro. Dacă banca dă faliment, vor fi despăgubiți în limita echivalentului a 100.000 de euro.
Și, atenție, vorbim de un sfert din depozitele bancare ale românilor.
Într-o lume atât de impredictibilă, plină de turbulențe, unde îți ții banii? Ideea mixului investițional este cea mai bună? Voi ce credeți?”, a explicat economistul Adrian Negrescu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
100 de milioane de lei alocați de Ministerul Educației pentru Săptămâna Verde în școli. Finanțarea va elibera, cât de cât, presiunea financiară asupra părinților, iar profesorii vor raporta activitățile
100 de milioane de lei alocați de Ministerul Educației pentru Săptămâna Verde în școli. Finanțarea va elibera, cât de cât, presiunea financiară asupra părinților, iar profesorii vor raporta activitățile Ministerul Educației alocă 100 de milioane de lei către școli astfel încât acestea să poată finanța măcar parțial activitățile din Săptămâna Verde, pentru a reduce cât […]
Profesorul Cristian Păun, despre urmările deficitului uriaș al României: Anul viitor ne vom lua definitiv adio de la adoptarea monedei Euro. Vom sta deoparte, într-un cerc periferic UE, vulnerabili și săraci
Profesorul Cristian Păun, despre urmările deficitului uriaș al României: Anul viitor ne vom lua definitiv adio de la adoptarea monedei Euro. Vom sta deoparte, într-un cerc periferic UE, vulnerabili și săraci Profesorul de economie Cristian Păun, originar din județul Alba, scrie într-o postare în mediul online despre ce urmări poate avea deficitul uriaș al României, […]
Decizie halucinantă: Un judecător a decis să aducă „turul 2 înapoi”: Reacția BEC după suspendarea anulării alegerilor de către CCR
Decizie halucinantă: Un judecător a decis să aducă „turul 2 înapoi”: Reacția BEC după suspendarea anulării alegerilor de către CCR Curtea de Apel Ploiești a suspendat joi, 24 aprilie 2025, executarea hotărârii prin care Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale din decembrie 2024. Ulterior, Biroul Electoral Central a transmis că această decizie „nu […]