Amenzile pentru evaziunea fiscală și munca la negru, majorate substanțial de către Guvern

Amenzile pentru munca la negru şi evaziunea fiscală vor fi majorate substanțial de către Guvern, potrivit propunerilor făcute în Planul Anual de Lucru al Guvernului.

Pe lista propunerilor de acte normative regăsite în Planul Anual de Lucru al Guvernului pentru 2019 se regăseşte o astfel de iniţiativă la capitolul fiscalitate: „Proiect de Lege privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. (…) Capitolul politici macroeconomice. Fiscalitate. Buget – Majorarea drastică a amenzilor/penalităţilor pentru evaziune şi muncă la negru”.

Nu este detaliat însă ce majorări presupune acest proiect.

Amenzile pentru munca la negru sunt, în prezent, destul de mici, comparativ cu taxele pe care trebuie să le plătească un angajator către stat pentru un salariat.

Codul Muncii arată că prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei.

În schimb, pentru un contract de muncă încheiat pe salariul minim de 2.080 de lei, angajatul primeşte „în mână” 1.263, în timp ce angajatorul plăteşte către stat taxe în valoare totală de 864 lei, atât în numele său, cât şi al angajatului.

Sursa: adevarul.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Suciu Vasile 12 martie 2019 at 8:15

Buna ziua,
Va aduc la cunostinta ca articolul publicat contine o informatie eronata, preluata ca atare din ziarul Adevarul, in sensul ca amenda pentru munca la negru este relativ mica, intre 500 si 1000 lei.
Conform prevederilor art. 260 (1), lit. e, din Legea 53/2003 – Codul muncii “primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, potrivit art. 16 alin. (1), se sanctioneaza cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei”.
Sanctiunea la care faceti referire este prevazuta ila art. 260 (1), lit. f din Legea 53/2006 -Codul Muncii si stabileste santiunea care se aplica persoanei in cauza, respectiv cea care cu buna stiinta desfasoara activitate la un angajator fara a avea intocmite forme legale de angajare “f) prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei”.

Cu stima
ing. Vasile Suciu
Inspector sef ITM Alba

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...