Rămâi conectat

Sport

Alin Hancăș a intrat în Europa! Antrenorul din Blaj, prezent la trei seminarii internaționale organizate de UEFA și FRF

Dan HENEGAR

Publicat

în

Antrenorul Alin Hancăș (51 de ani), originar din Blaj, a devenit un nume consacrat la nivel național, activitatea sa din ultimul deceniu fiind una apreciată de Federația Română de Fotbal.

Extrem de bine văzut, conjudețeanul nostru a avut oportunitatea să reprezinte fotbalul autohton la trei seminarii internaționale organizate de UEFA în ultimele luni, înaintea declanșării pandemiei de coronavirus.

O premieră pentru meticulosul antrenor, aventura europeană a debutat în Croația (în octombrie 2019), a continuat la București (ianuarie 2020) și a ajuns în Belgia (februarie 2020), acumulându-se în dreptul antrenorului blăjean o experiență extraordinară, care se vrea aplicată în fotbalul din Alba. „Referitor la seminarile de scouting şi de pregătire fizică, în urma discuţiilor avute cu preşedintele AJF Alba, Cristian Petropulos, Comisia Tehnică a Asociației Județene de Fotbal va organiza pentru antrenorii din Alba, un Curs de Perfecţionare, unde se vor prezenta ideile principale ale seminariilor”, a declarat blăjeanul (stânga, în fotografia principală).

Referent zonal din partea FRF (responsabil pe cele 6 județe din Regiunea Centru), Alin Hancăș a cunoscut astfel, prin prezența la cele trei întâlniri de nivel european, desfășurate în numai câteva luni, aprofundări ale diverselor aspecte din “sportul rege”, plecând de la dezvoltarea educatorului de antrenori, trecând prin rolul procesului de scouting și încheind cu pregătirea fizică în fotbal. În cele ce urmează vă prezentăm impresiile acestuia legate de interacțiunea cu alte curente fotbalistice de pe “Bătrânul continent”, un moment special fiind întâlnirea cu selecționerul primei reprezentative a Belgiei, Roberto Martinez

*La Zagreb, dezvoltarea educatorului de antrenori

La Zagreb, în capitala Croației, UEFA a organizat seminarul “Dezvoltarea educatorului de antrenori”, cu șapte țări participante: Croaţia, România, Armenia, Georgia, Israel, Kosovo, Ungaria. Delegația FRF a fost alcătuită din Dan Aplozan (director FRF, originar din Alba), Răzvan Rotaru, Valentin Sinescu, Adrian Szabo și Alin Hancăș (lector al Școlii Federale de Antrenori).

SFA lucrează la toate licenţele în baza recomandărilor UEFA, aplicând principiul interactivităţii şi fără falsă modestie pot spune că raportat la modalitatea de lucru din ultimi ani, SFA poate rivaliza cu orice şcoală de antrenori din Europa. Această modalitate de lucru a fost abordată şi la nivelul Licenţei C-UEFA, organizate de AJF Alba în anul 2019”, a menționat Alin Hancăș. Fiecare delegație a avut de rezolvat o temă, respectiv o simulare: o probă practică constând în conducerea unui antrenament de un cursant (Răzvan Rotaru și Valentin Sinescu) și o parte de consiliere teoretică a lecției practice (aici fiind implicat Alin Hancăș, alături de Dan Apolzan și Adrian Szabo).

*La București, eficientizarea procesului de scouting

Seminarul de la București, o premieră pentru FRF, a fost organizat de Departamentul de Scouting al FRF (director Ioan Geolgău, Vlad Munteanu – team manager al loturilor naționale), participanți fiind membrii Departamentului Scouting al FRF, antrenorii Naţionalelor de Juniori, la conducerea cursului aflându-se Colin Chambers – director al International Professional Scouting Organization. La cursul de perfecționare pentru referenții zonali și selecționerii loturilor “tricolore” de juniori, au fost prezenți, printre alții, Mirel Rădoi, Mihai Stoichiță, Lucian Sânmărtean sau Dumitru Dumitriu.

Fără o echipă de scouting puternică este greu să mai vorbim în ziua de astăzi despre performanţă în fotbal, atât la nivel de echipe naţionale, cât şi la nivel de echipe de club. Conştientă de acest fapt, FRF a acordat o atenţie specială Departamentului de Scouting, care are în prezent o structură cu 8 Regiuni şi scouter pe fiecare judeţ în parte. Departamentul de Scouting, manageriat de fosta glorie a fotbalului, domnul Ioan Geolgău, organizează acţiuni periodice de scouting în ţară şi în străinătate, pentru depistarea talentelor, a jucătorilor cu potenţial pentru lotul naţional. Turneul Speranţelor (selecţionate judeţene U14), aflat la a treia ediţie, vine în sprijinul acestui demers, competiţia asigurând jucătorilor talentaţi din fiecare judeţ un mediu propice dezvoltării fotbalistice şi departamentului o imagine cât mai obiectivă a viitorului fotbalului românesc. Acest seminar de scouting vine în sprijinul perfecţionării celor implicaţi în selecţie, astfel încât acest proces să aibă eficienţă maximă, atât pentru echipele naţionale, cât şi pentru întreg fotbalul românesc”, a transmis Hancăș, referent zonal din partea FRF.

*Bruxelles și pregătirea fizică în fotbal

Al treilea seminar a fost la Bruxelles, în Belgia, organizat de UEFA, cu 7 delegații prezente: Belgia, România, Germania, Cehia, Liechtenstein, Ungaria, Muntenegru, invitat special fiind Roberto Martinez, selecționerul “diavolilor roșii”. Din partea României au participat Lucian Burchel, noul șef al Școlii Federale de Antrenori, Horațiu Baciu, preparator fizic la prima reprezentativă, Ciprian Urican și Alin Hancaș, referenți zonali, dar și Vlad Nicoară, preparator fizic la loturile de juniori ale României.

A fost un seminar dedicat pregătirii fizice în fotbal, desfăşurat la baza de pregătire a naţionalelor de fotbal ale Belgiei, condus de instructori UEFA, preparatori fizici cu practică îndelungată în campionatele puternice ale Europei. A fost prezentată  modalitatea de abordare a pregătirii fizice în fotbalul de performanţă, respectiv lucru foarte mult cu mingea, în condiţii de joc bilateral, cât mai aproape de realitatea din jocul oficial şi monitorizat de un sistem computerizat, denumit Catapult, care permite cunoaşterea cât mai obiectivă a efortului prestat de fiecare jucător în parte. Plecând de la aceste realităţi şi beneficiind de sistemul Catapult şi de echipe de juniori, puse la dispoziţia cursului de Federaţia Belgiană de Fotbal, fiecare delegaţie a avut de pregătit o lecţie practică, cu temă stabilită de organizatori, preparatorii fizici Horaţiu Baciu şi Vlad Nicoară, doi tineri cu mare potenţial, conducând lecţia impecabil şi atingând parametrii fizici ceruţi. Federaţia Belgiană de Fotbal ne-a prezentat şi modul cum realizează evaluarea jucătorilor după perioada de pauză competiţională, în acest caz a Naţionalei Feminine de Fotbal. În ultima zi am avut o întâlnire specială cu selecţionerul primei Naţionalei Belgiei, Roberto Martinez, un profesionist desăvârşit, un tip carismatic, care a dus Naţionala Belgiei pe locul 3 la Campionatul Mondial din Rusia”, a povestit Alin Hancăș.

Așadar, Alba dispune de un ambasador de seamă la un nivel înalt, Alin Hancăș luând primele contacte directe cu ce înseamnă organizarea și percepția fotbalului de talie europeană. Antrenorul plecat din “Mica Romă” a cules astfel roadele eforturilor sale din trecut (a se citi, de pildă, în 2018, organizarea în premieră națională, a primelor cursuri pentru Licența B, în afara Capitalei) și a ajuns practic la un alt “level” al activității sale, recunoscute atât din punct de vedere tehnic, cât și la capitolul aplecării spre sectorul juvenil.

Sursa foto: Federația Română de Fotbal


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

FOTO: LPS Alba Iulia, calificată la turneul semifinal de baschet feminin Under 14

Dan HENEGAR

Publicat

în

LPS Alba Iulia s-a calificat la turneul semifinal de baschet feminin Under 14, iar antrenorul Valentin Urian este în cursă și la Under 13 pentru accederea între primele formații din țară. LPS Alba Iulia s-a calificat la turneul semifinal Under 14 la baschet feminin, un rezultat notabil pentru micuțele baschetbaliste pregătite de antrenorul Valentin Urian, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea