Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Alimentele care determină îmbătrânirea prematură. Ai grijă ce consumi!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

dulciuriSpecialiștii Academiei Americane de Dermatologie susțin ca dieta influențează major aspectul fizic. Un desert consumat din când în când nu își va pune amprenta peste noapte asupra chipului unei persoane, dar o alimentație bogata în dulciuri și alimente procesate va accelera procesul de îmbătrânire odată cu trecerea timpului.

Introduceți zilnic in meniu fructe si legume proaspete, care furnizează din plin zinc, seleniu, vitamina C si beta-caroten, nutrimente esențiali pentru producția de colagen (responsabil cu menținerea fermității pielii) si protecția împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi. Suplimentați si aportul de proteine, al căror deficit conduce la apariția liniilor fine si a ridurilor.

1. Dulciurile

Abuzul de zahar declanșează procesul numit glicare. Atunci când organismul primește mai mult zahar decât pot celulele sale sa proceseze, moleculele excedentare se combina cu proteinele, formând
„produse avansate finale de glicare”. Acestea din urma afectează in mod direct colagenul din piele, proteina care menține țesutul cutanat ferm si tânăr.

Deloc surprinzător, consumul de dulciuri nu este benefic nici pentru dantura. Zaharul se lipește de dinți si masele, încurajând acumularea bacteriilor, căderea dinților si decolorarea acestora. Imediat după ce consumați ceva dulce, clătiți-va cavitatea bucala cu apa din abundenta, pentru eliminarea depunerilor de zahar.

2. Carnea arsa

Orice carne preparata termic excesiv, care se alege cu o crusta arsa închisa la culoare, conține hidrocarburi ce cresc nivelul inflamațiilor in organism. Aceasta consecința se reflecta direct in descompunerea colagenului din piele, instalând-se prematur primele semne ale îmbătrânirii.

3. Alcoolul

Sănătatea ficatului se reflecta direct in aspectul pielii. Atunci când acest organ funcționează corespunzător, toxinele care ar putea afecta țesutul cutanat sunt eliminate in mod natural din corp. Însă când ficatul nu se mai poate detoxifica din pricina consumului exagerat de alcool, pielea începe sa fie afectata de paloare, acnee si riduri. In plus, alcoolismul poate declanșa si simptomele rozaceei.

Iar daca nu era suficient, alcoolul deshidratează organismul si influențează negativ capacitatea de odihna, doi factori asociați cu pierderea elasticității pielii si depigmentarea acesteia.

4. Alimentele foarte sărate

Chiar daca nu folosiți prea multa sare la gătit, majoritatea alimentelor la conserva conțin cantități foarte mari de sodiu. Excesul de sare din dieta cauzează retenția apei si apariția inesteticelor pungi de sub ochi, care conferă un aer îmbătrânit chipului.

Sare in exces conțin si alimentele procesate, semi-preparate si produsele de fast-food. Pe toate acestea este bine sa le evitați pe cat posibil in consumul zilnic.

5. Alimentele intens condimentate

Alimentele foarte condimentate agravează simptomele rozaceei atunci când exista o predispoziție la aceasta afecțiune cutanata, având si un efect potențial nociv in perioada menopauzei, când vasele de sânge sunt mai reactive.

De vreme ce condimentele cu aroma intensa dilata vasele sanguine, femeile aflate la finalul vietii reproductive care consuma alimente condimentate regulat pot observa cum pielea devine mai terna. Aceleasi produse alimentare pot agrava varicele si retenția de apa.

6. Mezelurile

Foarte populare pe mesele romanilor, mezelurile sunt dușmani de temut pentru sănătate si aspectul fizic. Multe dintre aceste produse au in compoziție sulfiți si alți conservanți, care produc sau agravează inflamații. Totodată, mezelurile sunt bogate si in sodiu, favorizând edemul si apariția pungilor de sub ochi.

Utilizați pentru Sandwich-uri carne de pui sau de curcan, preparata pe grătar sau fiarta. Daca nu puteți renunța definitiv la mezeluri, consumați-le in cantități cat mai mici, alături de porții generoase de legume proaspete.

7. Carnea roșie

Carnea grasa generează radicali liberi, molecule nocive care ataca celulele sănătoase pentru a le priva de electroni. Acest proces interferează cu capacitatea de regenerare si protectie a pielii. Efectul opus al cârnii roșii asupra aspectului fizic li au sursele alimentare de antioxidanți.

8. Băuturile energizante

Băuturile energizante pot avea efecte devastatoare asupra danturii. Un studiu efectuat de cercetătorii americani au descoperit ca aceste băuturi ataca smaltul dinților din cauza acidității lor crescute, crescând riscul apariției petelor dentare, a cariilor si a pierderii dinților.

9. Alimentele care conțin cofeina

Cofeina este un puternic diuretic, cauzând deshidratarea organismului, inclusiv a pielii. Cafeaua, ciocolata, unele ceaiuri sau sucuri carbogazoase conțin cantități mari de cofeina. Puteți contracara efectul de îmbătrânire prematura al acestei substanțe prin suplimentarea consumului zilnic de apa si sucuri proaspete din fructe si legume.

10. Alimentele cu grăsimi trans

Deși grăsimile trans sunt asociate de obicei cu un risc crescut de boli cardiace, ele mai prezinta un potențial pericol pentru sănătate. Acestea agravează procesele inflamatorii in corp, afectând producția de colagen. In plus, cresc sensibilitatea pielii in fata radiațiilor ultraviolete, cauza principala a îmbătrânirii precoce a pielii.

Printre principalele alimente cu grăsimi trans se numără:

– margarina;
– uleiul de palmier;
– cartofii prăjiți;
– uleiurile vegetale hidrogenate;
– produsele de patiserie;
– înghețata;
– prăjiturile de cofetărie;
– laptele vegetal.

Sursa Sfatulmedicului.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea