Rămâi conectat

Sport

„Alba Iulia este acea bucăţică din România ce merită arătată şi altora” *interviu cu celebra scrimeră Ana Maria Brânză

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ana Maria Branza Alba Iulia City Race3Ana Maria Brânză este un nume ce nu mai are nevoie de nicio prezentare şi, prezentă recent în „Cealaltă Capitală”, sportiva de legendă ne-a oferit un interviu tentant, în care laudă „Cetatea Alba Carolina”, dar pune şi degetul pe rana sportului autohton. Medaliată cu argint la Jocurile Olimpice de la Beijing în urmă cu 6 ani, scrimera reprezintă o valoare incontestabilă a sportului de pe mapamond, având în palmares numeroase medalii europene şi mondiale. Pe lângă rolul de ambasador al României, Ana Maria este o persoană tranşantă, naturală, cu mult şarm, modestă, care însă spune lucrurilor pe nume indiferent de subiect.

Ana, explică-ne cum ai ajuns imaginea „Alba Iulia City Race”, care au fost raţiunile ce au stat la baza implicării tale într-un asemenea eveniment?

– A fost prima dată când mi s-a propus aşa ceva şi nu puteam să refuz. Alergarea este ultima mea pasiune, descoperită anul trecut, alerg cât îmi permite timpul, iar propunerea a venit ca o provocare pentru mine. Nu ştiam ce am de făcut aici, dar am venit să mă bucur, deşi oarecum a fost inconfortabil având în vedere ce nume mari din alergare au fost prezente. Bineînţeles, pe lângă Marius Ionescu maratonistul nostru de succes şi Ionuţ Zinca au fost şi alte nume mari la startul „Alba Iulia City Race”. Probabil că asocierea dintre scrimă şi Alba Iulia li s-a părut interesantă organizatorilor. Oricare a fost ipostaza,  ca imagine a cursei şi ca simplu participant, m-am bucurat să fiu aici.

*”Alba Iulia este un loc ce merită să fie văzut”

– O să-ţi adresez două întrebări într-una singură. Ai mai fost la Alba Iulia şi, cum ţi se pare oraşul?

– Din câte îmi amintesc, în copilărie am mai trecut o zi prin Alba Iulia. Dar acum, când am ajuns aici, pur şi simplu am rămas fără cuvinte. Ana Maria Branza Alba Iulia City Race1Organizatorii îmi povestiseră ce o să mă aştepte la Alba Iulia, cum arată Cetatea Alba Carolina, cum arată totul, dar cumva credeam că exagerează puţin. N-au exagerat deloc, este minunat, este acea bucăţică din România care merită arătată şi altora. Mă bucur că am avut ocazia să văd ce se întâmplă aici, să cunosc oameni, locuitori din Alba Iulia, foarte primitori şi prietenoşi, exact cum mă aşteptam şi o să pot să merg să le spun şi altora cum este la Alba Iulia, un loc care merită să fie văzut.

*”Sportul românesc e demult în derivă”

– Hai să trecem şi la domeniul în care te-ai consacrat. Cum comentezi starea actuală a sportului din ţara noastră?

– Sportul românesc e în derivă de mult timp, însă astfel de evenimente precum cel din oraşul dumneavoastră au menirea de a atrage oamenii către mişcare. Până la urmă trebuie să ne întoarcem la origini, la sportul de masă, pentru că în ultimul timp nu s-a mai ocupat nimeni de aşa ceva, însă din ce în ce iau amploare asemenea evenimente precum «Alba Iulia City Race» şi cred că suntem pe drumul bun.

– De curând Gabriela Szabo, un alt nume mare ce a făcut faimă României în arenele mondiale a fost numită în funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului. Ce crezi despre această decizie?

– Cu siguranţă Gabriela Szabo este un nume în sportul mondial, cariera ei sportivă a fost în linie dreaptă şi cred că o să continue pe această cale. Eu îi doresc succes şi sper să ia cele mai bune decizii pentru lumea sportului, atât pentru noi ca performeri, dar şi pentru sportivii amatori.

*”Am pierdut foarte multe generaţii”

– De ce are nevoie sportul românesc pentru a-şi reveni, pentru a intra în normalitate, într-o matcă a firescului?

Ana Maria Branza Alba Iulia City Race2– Sunt foarte multe, foarte multe de discutat în această privinţă. Din punctul meu de vedere momentan ne trebuie o oarecare stabilitate, pentru că am pierdut generaţii şi nu vorbesc doar la scrimă, vorbesc în general. Este o prăpastie între ce se întâmplă acum, între cei care mai scot rezultate şi următoarele generaţii. Cumva trebuie să începem de la bază, să punem o bază solidă şi să construim. Binenţeles avem nevoie de timp, avem nevoie de resurse financiare. Este nevoie de mult, dar trebuie să ne dorim să facem pentru că resurse există. Eu sunt conştientă că există, ar să ştim noi cum să le atragem.

– O vom vedea pe Ana Maria Brânză cucerind o nouă o medalie olimpică în 2016 şi mă refer la contextul crizei financiare din sport?

– Ana Maria Brânză încearcă şi cred că mai sunt resurse. Pentru mine scrima a fost o menire, cel mai frumos dar pe care l-am primit la naştere şi cumva mă simt datoare, din ce am primit până acum să dau înapoi şi trebuie să găsesc aceste resurse de fiecare dată. Plus de asta încă mă motivează eşecul de la Londra, trebuie să merg la Rio, în Brazilia să-mi spăl păcatele. Dacă va fi medalie, toată lumea va fi fericită, dacă nu măcar voi avea conştiinţa împăcată că mi-am încercat şansa până la capăt.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Inter Unirea, Viitorul Sântimbru și Performanța Ighiu s-au calificat în semifinalele Cupei României

Dan HENEGAR

Publicat

în

Inter Unirea, Viitorul Sântimbru și Performanța Ighiu sunt primele 3 echipe calificate în semifinalele Cupei României, faza județeană. Ultima echipă va fi decisă luni, în urma disputei dintre Hidro Mecanica Șugag și CIL Blaj. Tragerea la sorți va avea loc marți, 30 aprilie, la sediul AJF Alba. În sferturile de finală partidele au fost echilibrate, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea