Rămâi conectat

Actualitate

Ai datorii la Fisc? Iată cum poţi EVITA popririle

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Persoanele fizice şi juridice au câteva pârghii legale prin care pot evita blocarea conturilor până la achitarea restanţelor către ANAF, au informat consultanţii fiscali, precizând că cea mai simplă modalitate de a scăpa de poprire este plata datoriei.

Iată cum stau lucrurile din punct de vedere procedural: ANAF trimite contribuabililor o singură dată notificarea prin care anunţă care este cuantumul datoriei şi ce reprezintă. Notificarea este trimisă acasă sau la sediul firmei. De la primirea notificării, contribuabilii au 15 zile la dispoziţie pentru a face plata.

În cazul în care titularul nu este găsit la domiciliu, ANAF trece şi numele acestuia în lista datornicilor publicată pe site-ul său. Majoritatea cetăţenilor nu ştiu însă că au datorii către ANAF şi nicidecum nu se gândesc să consulte periodic lista datornicilor pentru a vedea dacă sunt şi ei menţionaţi. Ca atare, Fiscul trece la emiterea unui titlu executoriu.

Pentru a evita blocarea conturilor, debitorul trebuie să iniţieze mai multe acţiuni în instanţă Acest titlu executoriu poate fi contestat în instanţă, dar executarea silită nu este suspendată pe perioada în care judecătorii analizează contestaţia.

„Pentru a nu i se bloca conturile, debitorul trebuie să iniţieze mai multe acţiuni simultane în instanţă: să conteste somaţia de plată şi titlul executoriu şi să ceară şi stoparea executării silite”, au explicat consultanţii ANAF.

O altă modalitate de a scăpa de popririle Fiscului este aceea de a discuta cu reprezentanţii Fiscali şi de a cere eşalonarea plăţilor.

„După ce au primit somaţia de plată, contribuabilii pot merge la sediul ANAF de care aparţin cu domiciliul sau sediul firmei să depună o cerere de eşalonare a datoriilor, dar numai dacă acestea sunt de până în 5.000 lei în cazul persoanelor fizice şi de până în 20.000 lei pentru persoane juridice”, au spus specialiştii.

Potrivit legii, în cazul în care contul a fost poprit, autorităţile fiscale au obligaţia de a ridica poprirea „de îndată” ce plata datoriei a fost făcută. Executarea silită poate fi suspendată şi dacă firma care a fost notificată ştie că are de primit bani de la ANAF, cum ar fi restituirea de TVA, şi depune imediat o cerere de rambursare.

„Această modalitate de evitare a blocării conturilor nu poate fi făcută decât dacă datoria firmei către ANAF este mai mică decât rambursarea de TVA pe care aceasta ar trebui să o primească”, au explicat consultanţii.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea