Rămâi conectat

Economie

A sosit pliabilul care lipsea: un laptop (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Ca și alte dispozitive cu aceste calități, și acesta are două fețe.
Până acum, în ultimii ani, am tot văzut telefoane mobile pliabile, dar acum a ieșit pe piață și un dispozitiv diferit. Un laptop! ASUS Zenbook 17 Fold OLED este un laptop care se bazează pe ideea de ecran pliabil pentru a aduce versatilitate computerelor. De fapt, este vorba de o tabletă Windows 11 pliabilă, de 17 inci, care poate fi atașată la o tastatură și transformată într-un laptop tradițional. Un produs foarte asemănător cu cel lansat de Lenovo, ThinkPad x1 Fold, dar cu dimensiuni mai mari și mai multă putere.

Să intrăm mai întâi înăuntru, partea mai puțin evidentă. Acest laptop Asus ZenBook este echipat cu un procesor Intel Core i7-1250U (nu este cel mai avansat, dar garantează o performanță bună). Ceea ce iese în evidență este partea grafică: un GPU integrat Intel Iris Xe, care este foarte bun având în vedere că avem de-a face cu un ecran care nu este doar pliabil, ci și sensibil la atingere și care ajunge la 17 inci atunci când este deschis. La acestea se adaugă o memorie RAM de 16 GB (minimul necesar) și o capacitate de stocare de 1 TB. Bateria promite o autonomie de până la 9,5 ore și o încărcare de 65W. Sunetul este foarte bun, bazat pe know-how-ul Harman Kardon, iar camera foto este destul de corectă: 5 MP, dar va fi folosită doar pentru videoconferințe, așa că este suficient.

La capitolul porturi începem să vedem primele probleme ale unui pliabil: are doar două porturi USB-C și un port pentru căști. Arhitectura, evident, nu permite mult mai mult.

Ajungem acum la design. Începând cu designul, este clar că acesta este un produs foarte premium. Are un finisaj din aluminiu pe spate și pe margini. Restul este acoperit de o piele foarte plăcută la atingere. În partea de jos, o parte din această piele alunecă pentru a deveni un suport pentru tabletă.

Este evident că acesta este un dispozitiv foarte versatil: poate fi folosit ca ecran, are funcții tactile, cântărește foarte puțin pentru dimensiunile sale (peste 17 inci și abia 1,3 kilograme) și se pliază pentru a ocupa un spațiu destul de mic (12,5 inci). Ecranul OLED este de foarte bună calitate, iar luminozitatea și culorile sale sunt mai mult decât adecvate pentru toate funcțiile. Cu toate acestea, din cauza calităților sale, ecranul nu poate fi utilizat la potențialul maxim, iar marginile sunt semnificative și destul de vizibile: 87% din ecran este utilizat. Iar dacă vom viziona conținut multimedia, utilizarea ecranului poate fi și mai redusă. Atunci când este desfășurat, are o grosime minimă (doar 12,9 milimetri), care devine 34,4 milimetri atunci când este pliat.

Balamaua, partea cheie a cadrului lui Asus Zenbook 17 Fold OLED, este garantată să rămână operațională pentru cel puțin 30.000 de operațiuni de pliere și deschidere, ceea ce echivalează cu 10 ori pe zi, timp de peste 8 ani. Balamaua poate rezista, dar ecranul, în special pliul central, ar putea fi afectat și ar putea deveni inconfortabil, mai ales că este un ecran pliabil și tactil. La set trebuie să adăugăm o tastatură cu touchpad care se atașează la ecran și funcționează printr-o conexiune Bluetooth, atunci când dorim să o folosim în dimensiunea sa minimă, de 12,5 inci.

Dar, în afară de putere și de ecran, ceea ce este cu adevărat interesant este modul în care Asus ZenBook 17 Fold OLED profită de capacitatea sa de pliere. Pentru a face acest lucru, Asus a inclus o funcție prin care, atunci când pliem sau desfășurăm tableta, vedem o mică fereastră care ne spune ce layout dorim pe ecran. De exemplu, putem plasa două ferestre pe o parte a ecranului și o a treia pe cealaltă parte. Dar există multe posibilități, iar pentru scenarii de productivitate este destul de util.

Pe de altă parte, și așa cum am menționat în timpul acestor impresii, tableta are o tastatură bluetooth care se atașează magnetic. Cu ajutorul acesteia putem folosi tableta în modul desktop, adică complet desfășurată și folosind separat tastatura. De asemenea, putem face același lucru, dar schimbând orientarea tabletei și pliind-o în jos, ceea ce Asus a numit modul extins. În cele din urmă, atașarea tastaturii ne aduce mai aproape de cea mai pură experiență tradițională a notebook-urilor.

sursa foto: emag.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Instituțiile Financiare Nebancare nu mai pot percepe dobânzi exorbitante: Noua lege se aplică și contractelor aflate în derulare

Bera Larisa

Publicat

în

Instituțiile Financiare Nebancare nu mai pot percepe dobânzi exorbitante: Noua lege se aplică și contractelor aflate în derulare O nouă lege care prevede plafonarea dobânzilor pentru împrumuturile de la instituții financiare nebancare (IFN) a trecut de Curtea Constituțională și urmează să fie promulgată. Citește și: Controale la IFN-urile din Alba și alte cinci județe. Protecția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea