Rămâi conectat

Actualitate

A intrat în vigoare Legea picnicului

Publicat

în

    Din momentul intrării în vigoare a noilor reglementări cuprinse în Legea picnicului, ieşirile în aer liber, la un grătar, se vor putea organiza doar în zone special amenajate, iar persoanele care aruncă gunoaie la întâmplare şi tulbură liniştea publică vor fi amendate. Legea picnicului a intrat în vigoare vineri, 30 martie. Potrivit acesteia, prin picnic se înţelege orice activitate de recreere pe domeniul public sau privat al statului, desfăşurată de una sau mai multe persoane, care presupune consumul de băuturi şi/sau alimente şi, după caz, aprinderea sau nu a focului. Picnicurile se vor organiza doar în locuri special amenajate, aflate în administrare publică sau privată. Administratorii acestor zone dedicate ieşirilor în aer liber le vor dota corespunzător, fără a permite defrişări, betonări sau asfaltări ale solului şi vor asigura curăţenia lor. Ei sunt obligaţi să amenajeze locuri speciale pentru aprinderea focului, dar şi să amplaseze containere destinate colectării selective a deşeurilor. Administratorii zonelor de picnic care nu respectă aceste obligaţii pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 10.000 şi 50.000 de lei. Totodată, potrivit actului normativ, cei care iau parte la picnicuri au obligaţia de a arunca gunoaiele în locuri special amenajate, altfel riscă să fie sancţionaţi cu o amendă cuprinsă între 200 şi 2.000 de lei. Focul va fi aprins doar în locurile special amenajate şi nu se va lăsa nesupravegheat. Amenda aplicată pentru nerespectarea acestor obligaţii este de minimum 2.000 de lei şi poate ajunge până la 5.000 de lei. O amendă cuprinsă între 300 şi 3.000 de lei vor primi şi cei care aruncă mucuri de ţigară sau chibrituri în alte locuri decât cele amenajate, precum şi cei care nu lasă locul de picnic curat. De asemenea, se va aplica o amendă de la 200 la 400 de lei celor care nu păstrează liniştea în locurile destinate picnicurilor, deranjând comunităţile locale sau alţi vizitatori. Totodată, este interzis ca obiectele folosite la picnic să fie spălate în apele din vecinătate, încălcarea acestei prevederi fiind sancţionată cu amendă de la 100 la 200 de lei. Amenzile vor fi aplicate de reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu, de autorităţile administraţiei publice locale, precum şi de personalul MAI. Aceştia vor avea dreptul să inspecteze zonele de picnic, să verifice datele cu caracter personal ale celor care participă la picnic, precum şi să evacueze zona respectivă. (A.D.T.)

Publicitate

Actualitate

BILANȚ PARȚIAL| 15.410 de cazuri noi de COVID-19 și 357 de decese, raportate în ultimele 24 de ore

Publicat

în

BILANȚ PARȚIAL| 15.410 de cazuri noi de COVID-19 și 357 de decese, raportate în ultimele 24 de ore

Vineri, 22 octombrie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității un prim bilanț pe scurt al pandemiei de COVID-19 în România

357 de decese și 15.410 cazuri noi de COVID au fost raportate în ultimele 24 de ore, potrivit datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică.

„Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 22 octombrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 15.410 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 357 decese dintre care 1 anterior. Vom detalia datele în buletinul informativ de la ora 13.00.”, a anunțat GCS.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Actualitate

OMS: Pandemia va continua și în 2022, deoarece ţările defavorizate nu primesc vaccinurile de care au nevoie

Publicat

în

OMS: Pandemia va continua și în 2022, deoarece ţările defavorizate nu primesc vaccinurile de care au nevoie

Pandemia de Covid va continua şi în 2022, deoarece ţările defavorizate nu primesc vaccinurile de care au nevoie, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Specialiştii au estimat extinderea cu încă un an a pandemiei deoarece nu toate ţările au ajuns la un număr suficient de mare al persoanelor vaccinate pentru a putea ţine sub control virusul. Mai puţin de 5% din populaţia Africii a fost vaccinată, comparativ cu 40% pe majoritatea celorlalte continente, relatează BBC.

Au fost livrate peste 10 milioane de vaccinuri în ţările africane care au făcut solicitări, din totalul promis de o sută. Marea majoritate a vaccinurilor anti Covid au fost distribuite şi utilizate în ţările cu venituri mari sau medii. Africa reprezintă doar 2,6% din dozele administrate la nivel global. Oficialii OMS fac apel către ţările dezvoltate să renunţe la locul lor pe lista de priorităţi a companiilor farmaceutice care distribuie vaccinul pentru a putea echilibra situaţia la nivel global.

Electrica Furnizare Discount

„Pot să vă spun că nu suntem pe drumul cel bun. Trebuie, într-adevăr, să grăbim ritmul vaccinări şi ştiţi de ce? Această pandemie va dura mai mult decât este necesar, din cauza lipsei posibilităţilor de imunizare a ţărilor în curs de dezvoltare şi nu numai”, a declarat Dr. Bruce Aylward, cercetător şi lider în cadrul OMS.

Citește mai mult

Actualitate

Salariul minim va fi MAJORAT, iar punctul de pensie, MĂRIT, începând cu anul 2022. Cu cât vor rămâne românii „în mână” și cât va crește pensia

Publicat

în

Salariul minim va fi MAJORAT, iar punctul de pensie, MĂRIT, începând cu anul 2022. Cu cât vor rămâne românii „în mână” și cât va crește pensia

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat luni, la Palatul Victoria, la finalul ședinței de Guvern, că s-a adoptat majorarea salariului minim.

Astfel, din 2022 „ca valoare bruta, salariul minim in plata va ajunge la 2.550 de lei pe luna in 2022”. „Este o crestere cu 10% in valoare neta”, a adăugat ministrul. Un angajat va primi în mână minim 1.524 de lei, cu peste 130 de lei mai mult decât în prezent.

„Este o majorare cu aproximatix 130 de lei net, impactul va fi asupra a 1.160.000 de oameni”, a declarat ministrul Muncii Raluca Turcan.

Electrica Furnizare Discount

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este 2.300 lei lunar. Acest lucru înseamnă că un salariat câștiga „în mână” 1.386 de lei.

De asemenea, Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor, a anunțat, luni, 4 octombrie, într-un interviu pentru Antena 3, cu cât ar putea creșterea punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022.

Întrebat dacă punctul de pensie ar putea ajunge în acest an la 1.875 de lei, ministrul Finanțelor a precizat că ”deocamdată nu ne putem permite”:

„E complicat. Avem o traiectorie convenită cu Comisia Europeană în legătură cu deficitul bugetar. Dacă ne facem probleme din punct de vedere al deficitului bugetar, atunci problemele o să fie și mai mari pentru că, de fapt, deficitul bugetar înseamnă că împrumuți tot mai mulți bani pentru a acoperi costul pe care îl avem cu pensiile.

Din punctul meu de vedere trebuie găsit un echilibru și vă dați seama că politic discutând îți dorești să crești pensiile cât mai mult pentru că asta înseamnă inclusiv un câștig electoral, dar este și o responsabilitate să le poți plăti.

Ne dorim ca aceea lege (n.r. Legea Pensiilor) să ajungă să fie respectată cât mai repede posibil, dar asta înseamnă și să ai banii respectivi. Deocamdată nu ne putem permite o asemenea creștere.”, a declarat Dan Vîlceanu.

Ministrul Finanțelor spune care sunt variantele luate în considerare pentru creșterea punctului de pensie și cu cât s-ar putea mări:

„Indexarea cu rata inflației și cu jumătate din salariul mediu brut pe economie. Ca procent, dacă luăm în considerare inflația din 2019, poate 6-7%, de la 1 ianuarie.”

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare