Rămâi conectat

Economie

2011- un an fără boli majore la animale

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Veterinarii au depistat însă focare de rabie, „SIDA cailor” şi chiar scrapie

    În anul 2011, pe raza judeţului Alba au evoluat 5 focare rabie (2 la bovine, un focar rabie la vulpe, 2 focare rabie la carnasiere domestice), 147 de focare de anemie infecţioasă ecvină (AIE) şi chiar un focar de scrapie (o boală neurodegenerativă naturală, transmisibilă şi fatală a ovinelor şi caprinelor), rezultă din raportul anual al DSVSA Alba. De asemenea, s-au desfăşurat două campanii de recoltare probe de sânge la 8173 capete cabaline (în trimestrele II şi IV),fiind diagnosticaţi cu AIE, afecţiune cunoscută ca „SIDA cailor”, un număr de 156 de cabaline. Au fost eliminate prin abatorizare 149 exemplare ecvine, conform procedurii legale de despăgubire, alţi 4 cai au fost găsiţi morţi, iar unul ucis. Totodată, o cabalină a fost înstrăinată fără documente, proprietarul fiind sancţionat potrivit legii, iar un altul a fost amendat pentru că a refuzat eliminarea animalului. Nu s-au diagnosticat boli majore la animale (antrax, LEB, TBC, bruceloza, ESB, Bluetongue, PPC, influenţă aviară şi pseudopestă aviară).
În cadrul programului strategic de supraveghere pe anul 2011, au fost efectuate următoarele acţiuni sanitar-veterinare: tuberculinări – 46988 capete în gospodăriile populaţiei (GP) şi 5370 capete la societăţi comerciale (SC) vaccinări contra pseudopestei aviare – 780071 capete la GP şi 16.876.017 capete la SC, vaccinări antirabice la câini si pisici – 54000 capete; vaccinări contra antraxului la bovine – 48359 capete la GP şi 5492 capete la SC; vaccinări contra antraxului la cabaline – 6493 capete; vaccinări contra antraxului la ovine – 242.772 capete; recoltări probe de sânge la bovine – 37858 la GP şi 4307 la SC; recoltări probe de sânge la cabaline – 8173; recoltări probe de sânge la ovine – 18900; recoltări probe de sânge la porcine – 3371 GP şi 100 la SC. Au fost stabilite 32 de localităţi „ţintă” în jurul exploataţiilor comerciale de porcine şi târgurilor de animale, din care au fost recoltate 3568 probe de sânge pentru supravegherea pestei porcine clasice (PPC), din cele 3 exploataţii comerciale de porcine autorizate sanitar-veterinar au fost recoltate 87 de probe de sânge, iar din cele 4 exploataţii comerciale de tip A, 22 de probe de sânge, toate probele fiind negative. Au fost examinate în directia PPC 490 de probe serologice şi 597 de sternuri recoltate de la mistreţi vânaţi şi morţi în cursul anului 2011, neînregistrându-se nici un caz pozitiv. În cursul anului 2011, pe raza judeţului Alba au fost efectuate două campanii de vaccinare antirabică la vulpi, atât pe cale aeriană cât şi cu momeli la vizuină, fiind împuşcate pentru determinarea imunităţii postvaccinale 135 vulpi, în campania de primăvară.
Referitor la supravegherea exploataţiilor comerciale de păsări pe linia salmonelozelor zoonotice, în anul 2011 au fost recoltate şi examinate 139 de probe oficiale de fecale şi 238 probe fecale autocontrol, 330 probe sânge pentru supravegherea infuenţei aviare şi 551 de probe de sânge pentru supravegherea pseudopestei aviare, fiind efectuate 68 de controale oficiale în exploataţiile de păsări. În judeţul Alba sunt autorizate sanitar-veterinar 33 de exploataţii de vaci lapte, două exploataţii de bovine pentru carne, 3 exploataţii porcine, 19 exploataţii de păsări, un centru colectare bovine, un centru colectare ovine şi o fermă de caprine.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Românii înregistraţi pe platformele de criptoactive sunt de două-trei ori mai mulţi decât investitorii la bursă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Românii înregistraţi pe platformele de criptoactive sunt de două-trei ori mai mulţi decât investitorii la bursă Românii înregistraţi pe platformele de criptoactive sunt de două-trei ori mai mulţi decât cei 178.000 de investitori consemnaţi pe Bursa de Valori Bucureşti, a afirmat, miercuri, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, la cea de-a 7-a ediţie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea