Rămâi conectat

Actualitate

10.000 de EURO/lună, costul unui parlamentar din România: Cum ne „răsfățăm” aleșii față de alte țări din UE

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

România își tratează parlamentarii la același nivel cu țările cele mai înstărite, deși este a doua cea mai săracă țară din UE, .Un parlamentar în România dispune de circa 10.000 de euro, sub formă de indemnizație și sume forfetare.

Miercuri, președintele Iohannis a promulgat legea care elimină pensiile speciale pentru parlamentari, după ce Legislativul, controlat de PNL-USR PLUS a decis pe 17 februarie să elimine pensiile speciale ale parlamentarilor. Acestea reprezintă însă numai 1,38% din sumele plătite pentru pensiile speciale în plată. Adică circa 1 milion de euro lunar față de 1,6 miliarde de euro pe lună, total pensii speciale.

Peste 800 de parlamentari au încasat până acum pensii speciale fără ca aceatea să se bazeze pe contributivitate, iar valoarea lor era de 53 de milioane de lei anual. Pensiile parlamentarilor variază în funcție de numărul de mandate și de funcția deținută, cea mai mare fiind în jurul a 12.000 de lei, circa 5000 lei, în medie.
De câți bani dispune un parlamentar român

Deputatul USR Iulian Bulai a detaliat pentru Europa Liberă care sunt sumele de care beneficiază un parlamentar pe lângă indemnizația lunară (parlamentarii nu pot primi salariu datorită faptului că, potrivit principiilor constituționale, ei nu pot fi salariați, nu pot fi considerați subordonații nimănui, cu excepția alegătorilor pe care îi reprezintă).

„Un parlamentar primește în mână la sfârșitul lunii 10.500 de lei (circa 2000 euro n.r.). Cei care sunt în Biroul Permanent sau conduc comisii parlamentare permanente mai primesc în plus 1.000 de lei în plus față de suma de bază. La salariul net de bază de 10.500 de lei se adaugă suma forfetară sau diurna pentru ședere în București pe zi de 260 de lei pentru zilele de lucru în Parlament. Apoi se mai adaugă o sumă forfetară pentru cazarea în București dacă nu ai o proprietate a ta, aici. Dacă nu ești proprietarul unei locuințe, casă, apartament primești 4.400 de lei pentru chirie. La acestea se adaugă o sumă forfetară pentru deplasarea lunară în circumscripția electorală de 1.400 de lei. Pentru fiecare drum din București în circumscripție se acoperă transportul în trei formate diferite: ori cu autoturismul și se acoperă numărul de kilometri, fie printr-un un carnețel de tren pentru CFR care-ți permite călătoria în circumscripție și în țară, fie un transport dus-întors o dată pe săptămână cu avionul la cel mai apropiat aeroport de circumscripția în care ai fost ales. Mai există suma dată la dispoziție pentru cabinetul parlamentar de 25.000 de lei, din care se plătesc absolut toate cheltuielile cabinetului: personal, chirii, contracte de colaborare, consumabile, tot ce înseamnă facturi. Toți acești bani se folosesc în chestiunea strictă de organizare, amenajare și funcționare a cabinetului parlamentar ca instituție, nu ca spațiu fizic, că poți să ai și două și a angajaților care lucrează acolo”, spune deputatul USR.

Așadar, circa 46.200 de lei pe lună, fără a pune la socoteală diurna pentru zilele de lucru în comisii și decontarea transportului cu trenul /autoturismul/avionul în raport de distanță și de pachetul de transport ales. Totalul: în jur de 10.000 de euro. Sau mai mult pentru că indemnizația lunară depinde de cât de înaltă este funcția deținută. Astfel un președinte de Cameră are o indemnizație brută de 23.920 lei, iar vicepreședinții câte 22. 256 lei, potrivit site-ului Camerei Deputaților. Secretarii și chestorii au o indemnizație brută de 21.840 de lei, liderii de grup 20.800, șefii de comisi permanente 20.176, vicepreședinții de comisii 19.552 iar secretarii de comisii 19136. Toate, sunt indemnizații brute, dar lor li se adaugă sumele forfetare amintite și deconturile pentru transport.

„Trebuie să-ți faci treaba de banii ăștia”, spune deputatul Iulian Bulai. „N-ai nicio scuză să nu lucrezi pentru județul tău, pentru regiunea ta, să-ți faci treaba bine, să comunici cu oamenii și cu presa”, adaugă parlamentarul USR.

Unele dintre aceste beneficii au fost gândite la începutul anilor ’90 și cu ajutorul unor juriști și experți de mare calibru din partidele istorice, PNȚ-cd și PNL. Pe fondul dominației, vreme de decenii, a partidului unic, partidele noi sau proaspăt reintrate în legalitate erau complet lipsite de resurse. Dar evoluția scenei politice, dominată inițial de Frontul Salvării Naționale și de sateliții săi, a provocat imense prejudicii de imagine instituției Parlamentului, iar pe acest fond veniturile parlamentarilor s-au transformat într-un veșnic prilej de controverse și acuzații.

Cu sau fără transport gratuit

Un proiect de lege care-și propunea să elimine gratuitatea pentru parlamentarii români în privința transportului pe calea ferată a fost abandonat înainte de a fi depus, după ce inițiatorul a renunțat, demobilizat de lipsa de susținere a membrilor coaliției aflate acum la guvernare.

Gratuitatea pentru parlamentari a fost readusă în discuție odată cu decizia Executivului de a elimina gratuitatea transportului cu trenul pentru studenți și introducerea unei reduceri de numai 50%. Liberalii au anunțat deja că au depus un amendament în Parlament la ordonanța propriului guvern, prin care vor acorda totuși 24 de călătorii gratis pentru deputați și senatori.

„Am văzut și eu aceste modificări, bineînțeles că parlamentarii pot să depună amendamente la proiectul de lege care aprobă ordonanțe. În același timp, eu sunt cel care am fost implicat alături de colegii mei din Guvern la elaborarea acestui buget și ne-am bătut pentru fiecare leu. Acum, dacă noi decidem să realocăm niște resurse pe care noi puteam să le trimitem în comunități pentru a repara un pod sau a repara o școală, iar parlamentarii consideră că este mai bine să meargă pentru transportul gratuit pentru studenți, este decizia parlamentară, ei au ultimul cuvânt. Decizia pe care am luat-o eu a fost aceea de a folosi aceste resurse în alte scopuri și rămân la acest lucru”, a comentat premierul Florin Cîțu demersul colegilor săi liberali din parlament.

Spiritele s-au inflamat atunci când premierul a spus că „nu există nimic gratuit pe lumea asta”.

Declarația sa este contrazisă de Statutul Parlamentarilor, dar și de cheltuielile făcute de deputați și senatori, publicate pe site-urile celor două Camere ale Parlamentului, cheltuieli aprobate prin Legea 96 din 2006, republicată, care prevede că parlamentarii beneficiază pe durata mandatului lor de 4 ani de gratuitate nelimitată la călătoriile cu trenul, pentru orice trenuri de călători.

Italia, peste 14.600 de euro pe lună. Un membru al Camerei Comunelor, până în 8.000 de euro

În prezent, deputații italieni au dreptul la o indemnizație brută de 11.703 euro. Net, e vorba de 5.346,54 euro pe lună plus o indemnizație de 3.503,11 pentru prezența în Parlament, la care se adaugă o rambursare pentru cheltuieli de 3.690 euro. La acestea se adaugă 1.200 de euro pe an pentru cheltuielile cu telefonia mobilă și de la 3.323,70 la 3.995,10 de euro la fiecare trei luni pentru transport, arată Money.it.

Senatorii italieni primesc o indemnizație brută lunară de 11.555 de euro. Net, este vorba de 5.304,89 de euro și de o indemnizație de 3.500 de euro, plus o rambursare pentru cheltuieli de 4.180 euro și 1.650 euro pe lună ca rambursări forfetare pentru telefoane și transport.

Făcând un calcul rapid și fără a lua în considerare și indemnizațiile pentru funcție, senatorii italieni câștigă 14.634,89 euro iar deputații 13.971,35 euro lunar.

Italia este unul din statele Uniunii Europene confruntate cu grave probleme economice și o datorie publică uriașă. 64% dintre alegătorii italieni au votat în septembrie trecut într-un referendum, reducerea numărului de parlamentari de la 945 la 600. Măsura a fost propusă în campania electorală de cei de la Mișcarea 5 Stele (M5S), partid anti-sistem, acum aflat la guvernare într-o alianță cu Partidul Democrat, Forza Italia, Liga Nordului și formațiunile Liberi și Egali (LEU) și Italia Viva.

Dincolo de Canalul Mânecii, salariul anual de bază al unui parlamentar britanic este de 81.932 de lire, începând din aprilie 2020. Aceasta înseamnă că un parlamentar britanic câștigă lunar 6.827 de lire, adică 7.920 de euro pe lună. El poate beneficia în plus de sume care să acopere costurile legate de întreținerea unui birou și angajarea personalului, arată IPSA, Autoritatea Independentă pentru Standarde Parlamentare, un organism independent care reglementează și administrează și decide plata și pensiile celor 650 de deputați aleși și a personalului parlamentului britanic.

Din 1938, indemnizația parlamentară de bază pentru un deputat francez a fost aliniată la salariile Consiliului de Stat, instituția publică responsabilă cu consilierea guvernului francez, cea mai înaltă instanță administrativă. Această indemnizație s-a ridicat la 7.239,91 de euro lunar brut de la 1 ianuarie 2019, un fel de salariu al deputatului, supus contribuțiilor de securitate socială și este impozabil conform regulilor aplicabile oricăror alte salarii. După deducerea contribuțiilor sociale, suma netă lunară este de 5.715,43 de euro.

Așadar, indemnizația parlamentară de bază este de 5.623,23 de euro, indemnizația de ședere 168,70 de euro, cea oficială 1.447,98 de euro, adică 7.239,91 de euro, arată site-ul deputaților francezi.

De asemenea, parlamentarii au un birou și la sediul parlamentului, beneficii la transport și comunicații, asigurări sociale, un fond de pensii și asigurări de șomaj.

Conform articolului 26 din Constituție, deputații, la fel ca senatorii, sunt protejați de imunitatea parlamentară. În cazul unei acumulări de mandate și funcții, un deputat sau senator nu poate primi un salariu mai mare de 9.779,11 de euro.

Funcția de deputat francez este incompatibilă cu cea de magistrat și cu unele funcții în administrație. Din 2017, deputații nu pot deține o funcție executivă în niciun guvern local (municipalitate, departament, regiune), dar pot deține un mandat de consilier cu jumătate de normă. Din 1958, mandatul de deputat este incompatibil cu o funcție ministerială. În cazul numirii sale în guvern, deputatul are la dispoziție o lună pentru a opta între mandatul de deputat și funcția ministerială. La o lună de la plecarea sa din guvern, acesta își poate relua locul în parlament.

Cea mai bogată țară UE – 10.000 euro impozabili + biroul de deputat

De la 1 iulie 2019, remunerația lunară primită de membrii Bundestag a fost stabilită la 10.083,47 euro. Membrii Bundestag nu primesc plăți anuale suplimentare, cum ar fi bonusuri de vacanță sau de Crăciun. Remunerația lor constituie venit impozabil.

Articolul 48 (3) din legea fundamentală prevede că membrii Bundestagului au dreptul la o remunerație adecvată „pentru a le asigura independența”. Cuantumul remunerației, se spune în Constituția germană, trebuie să reflecte importanța funcției speciale deținute de un membru al Bundestag, precum și responsabilitatea ce derivă din deținerea acestei funcții. De asemenea, mai trebuie să țină seama de statutul atribuit unui mandat parlamentar în cadrul sistemului constituțional.

Nivelul veniturilor deputaților se bazează pe remunerațiile plătibile titularilor de funcții supuse unor responsabilități și sarcini similare. Cel de-al 30-lea Act de Modificare a Legii privind statutul juridic al membrilor Bundestagului german, care a intrat în vigoare în iulie 2014, dă ca punct de referință veniturile judecătorilor de la cele mai înalte instanțe federale.

Remunerația de 10.083,47 de euro se bazează pe indicele salariului nominal calculat de Oficiul Federal de Statistică, transmis de Președintele Oficiului Federal de Statistică Președintelui Bundestagului German până pe 31 martie în fiecare an. Suma, ajustată anual pe 1 iulie, este făcută publică de Bundestag pe site-ul său.

Remunerația este completată de o indemnizație de cheltuieli fără taxe pentru a acoperi costurile suportate de deputați în exercitarea activității lor parlamentare. Această sumă este indexată și este ajustată în fiecare an la 1 ianuarie. În prezent, se ridică la 4.560,59 pe lună. Începând cu ianuarie 2021, toate cheltuielile legate de mandatul de parlamentar – de la cheltuielile pentru biroul de circumscripție, până la locuința din Berlin și consumabilele pentru birou – trebuie să fie suportate din această indemnizație.

Sursa: europalibera.org


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea