Rămâi conectat

Societate

Ziua Națională Fără Tutun – sesiuni de informare în școli, organizate de CPECA Alba

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Ziua Naţională fără Tutun este sărbătorită în fiecare an în a 3-a joi a lunii noiembrie. Pentru a marca evenimentul, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, structură teritorială a Agenţiei Naţionale Antidrog, desfăşoară în perioada 15 – 20 noiembrie sesiuni de informare în școli și un curs de prevenire a drogodependenței.

Activităţile specifice vor avea loc în cadrul Colegiul Tehnic Aiud, Colegiului Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia,  Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia, Colegiul Naţional „I.M. Clain” Blaj, Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” Blaj, Liceul de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia şi Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia.

Informările au ca scop conştientizarea elevilor cu privire la riscurile asociate consumului de tutun şi promovarea unor alternative de petrecere a timpului liber, iar cursul ”Fred Goes Net – intervenţii timpurii pentru consumatorii de alcool sau droguri care au fost identificaţi/depistaţi pentru prima oară”, are scopul de a reduce riscul de a deveni dependenţi de droguri.

Agenţia Naţională Antidrog şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti din cadrul Ministerului Sănătăţii au realizat în anul 2011, în cadrul Proiectului European de Cercetare în Şcoli privind consumul de Alcool şi alte Droguri (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs – ESPAD), studiul naţional în şcoli privind consumul de tutun, alcool şi droguri, rezultatele acestuia evidenţiind faptul că, prevalenţa consumului de tutun până la vârsta de 16 ani a scăzut uşor la 52%, fiind cu 2 procente sub media europeană (54%), iar consumul de ţigări în ultimele 30 de zile a înregistrat în anul 2011 o creştere cu 4 procente, fiind de 29%, cu un procent peste media europeană (28%).

Conform unui studiu publicat de Comisia Europeana în mai 2012, Special Eurobarometer 385, prevalenţa fumatului în populaţia generală peste 15 ani din Romania este de 30%, în scădere faţă  de 31% în 2006. Un român fumează  în medie 14,4 ţigări pe zi, foarte aproape de media din UE care este de 14,2%. România ocupa prima poziţie în Uniunea Europeană în funcţie de procentul persoanelor expuse la fumul de ţigară în spaţii închise la locul de munca. Numai 38% dintre români nu au fost expuşi deloc sau aproape deloc la fumul de ţigara în spaţii închise la serviciu. Alţi 40% au fost expuşi ocazional, 8% mai puţin de o ora pe zi, 6% intre o ora si cinci ore pe zi, iar 8% peste cinci ore pe zi.

Prevalenţa maximă  pe vârste, 36,3% se înregistrează  în rândul persoanelor de 25-44 ani iar cea minimă, 7,6% la cei cu vârsta mai mare sau egală cu 65 de ani. În rândul bărbaţilor, cea mai scăzută prevalenţă se înregistrează la cei cu studii superioare și anume 36,4%, în timp ce în rândul femeilor prevalenţa a fost mai mare în rândul celor cu studii medii sau superioare 19,6% respectiv 20,0% şi minimă în rândul femeilor cu studii elementare de 14,7%.

În privinţa renunţării la fumat, dintre fumătorii actuali şi ex-fumători 35,5% au făcut o încercare de a renunţa în ultimele 12 luni. Dintre aceştia 80% au dorit să renunţe fără ajutor şi un procent foarte mic, de 8,2% au utilizat terapia de substituţie, 1,4% folosind un alt medicament prescris, 1,7% prin consiliere şi consultanţă iar 6,8% au folosit pentru renunţare produse naturale din plante, acupunctura sau alte metode.

Printre nefumători, prevalenţa expunerii la fumatul pasiv la domiciliu a fost de 24,4% ceea ce reprezintă aproximativ 3.2 milioane nefumători.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

Tradiții și superstiții în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel: Discipolii lui Iisus, sărbătoriţi pe 29 iunie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tradiții și superstiții în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel: Discipolii lui Iisus, sărbătoriţi pe 29 iunie Credincioşii au intrat luni, 24 iunie, în postul Sfinţilor Petru şi Pavel, care ţine până în ziua de 29 iunie. Cele 5 zile de interdicţii sunt cunoscute în popor şi sub denumirea de Postul Sânpetrului. Citește și: Mesaje […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea