Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Ziua mondială a leguminoaselor: România ocupă locul 7 în topul Uniunii Europene în ceea ce privește această producție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Ziua mondială a leguminoaselor: România ocupă locul 7 în topul Uniunii Europene în ceea ce privește această producție

Potrivit unor date publicate luni de Eurostat, România este al șaptelea producător de leguminoase (mazăre, fasole, lupin, năut şi linte) al Uniunii Europene.

Datele arată că, producţia totală de leguminoase (mazăre, fasole, lupin, năut şi linte) a Uniunii Europene a fost de 4,11 milioane tone în 2018, iar suprafaţa totală alocată acestor culturi a fost de 2,17 milioane hectare, adică o suprafaţă puţin mai mică decât cea a insulei Sardinia.

Statele membre UE cu cea mai mare producţie de leguminoase în 2018 au fost Franţa (840.000 de tone), Spania (690.000 de tone), Polonia (460.000 de tone), Germania (400.000 de tone) şi Lituania (380.000 de tone). Împreună, aceste cinci ţări, au fost responsabile pentru 67% din producţia totală de leguminoase a UE în 2018.

După primele cinci state urmează Italia cu o producţie de leguminoase de 219.000 de tone în 2018, România cu o producţie de 191.000 de tone, Grecia (181.000 de tone) şi Bulgaria (122.000 de tone).

În cazul României, datele Eurostat arată că producţia de leguminoase variază semnificativ de la un an la altul. Dacă în anul 2016 producţia de leguminoase a României a fost de aproximativ 99.000 de tone, în 2017 s-a triplat până la 301.000 de tone, pentru ca în 2018 să scadă la 191.000 de tone, iar în 2019 a crescut până la 265.000 de tone.

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a proclamat 10 februarie drept Ziua mondiala a leguminoaselor.

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), având în vedere valoarea leguminoaselor, a adoptat o rezoluţie (A/RES/68/231) la 20 decembrie 2013, care proclama 2016 ca Anul internaţional al leguminoaselor.

Marcarea Anului internaţional al leguminoaselor de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a sporit conştientizarea publicului asupra beneficiilor nutriţionale şi de mediu ale legumelor ca parte a producţiei durabile de alimente.

Leguminoasele nu includ culturile care sunt recoltate verzi (de exemplu, mazăre verde sau fasole verde), care sunt clasificate drept culturi vegetale. De asemenea, sunt excluse acele culturi utilizate în principal pentru extracţia de ulei (de exemplu, soia şi alunele) şi culturile leguminoase care sunt utilizate exclusiv în scop de însămânţare (de exemplu, seminţe de trifoi şi lucernă).

Surse: Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc Românii care dețin două mașini sau două apartamente, trebuie să știe că vânzarea celei de-a doua mașini sau a celei de-a doua locuințe în decursul aceluiași an calendaristic poate implica costuri suplimentare. Conform unei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea