Rămâi conectat

Actualitate

Ziua Europeană a Parcurilor : concurs pentru profesorii și elevii din Apuseni. Regulament, detalii și premii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ziua Europeană a Parcurilor : concurs pentru profesorii și elevii din Apuseni. Regulament, detalii și premii

Concurs pentru profesori și elevi, formare de viziune a tinerilor ca urmare a dezvoltării înțelegerii și conștientizării relației dintre om și natură din comunitățile locale din care fac parte.

Administrația Parcului Natural Apuseni (APNA) vă invită să descoperiți atât valorile naturale din vecinătatea comunităților locale din care faceți parte, cât și presiunile antropice asupra acestora.

Astfel, sperăm să vă aducem mai aproape de o viziune cat mai sănătoasă pentru zona Parcului Natural Apuseni, respectiv de identificarea rolului vostru în această comunitate.

Voi, noua generație, sunteți nu doar localnici ai parcului, dar faceți parte din generația noilor promotori ai acestuia, generația plină de oportunități, plină de idei și cunoaștere pentru noile schimbări – schimbări în direcția unei dezvoltări responsabile, unei dezvoltări sănătoase atât pentru mediu cât și pentru voi, pentru cei dragi vouă!

DESPRE CE ESTE VORBA?

O competiție a viziunilor sănătoase a echipelor care descoperă Parcul Natural Apuseni și a ariilor naturale protejate din zona comunităților locale în care trăiesc, respectiv presiunile asupra acestora.

Concursul se desfășoară în cadrul Zilei Europene a Parcurilor 2021, cu tema Parcuri – Noua Generație!, proiect/program inițiat de Federația EUROPARC și pregătit specific local de către Administrația Parcului Natural Apuseni sub titlul Viziunea Tinerei Generații.

Competiția presupune realizarea şi documentarea de către fiecare echipă a unui proiect bazat pe cel puțin 5 activități de explorare, descoperire și învățare, desfăşurat în interiorul și în afara clasei (în pădure, în gradină, pe câmp, în lunca râului, în sat, în comunitate). Însoțiți de profesorul coordonator, elevii vor cerceta și vor conștientiza legătura dintre activitățile umane și natură. Cele mai sănătoase, îndrăznețe și mai creative viziuni/planuri vor fi premiate.

CE TREBUIE SĂ FACEȚI?

Toate clasele care doresc să participe la activități și să intre în competiție se vor înscrie cu ajutorul unu profesor coordonator prin completarea formularul online disponibil aici începând cu 17 mai 2021.

Activitățile propuse de către APNA vor fi transmise profesorului coordonator la o zi după încheierea perioadei de înscriere.

În urma parcurgerii activităților primite de la APNA, echipele doritoare să intre în competiția pentru excursia de două zile sau celelalte premii vor realiza un proiect de viziune a Parcului Natural Apuseni. Cunoștințele și abilitățile exersate în cadrul acestor activități vor fi un sprijin pentru realizarea proiectelor finale.

Activitățile completate, respectiv proiectul final, se vor încărca în albumul online al clasei,pus la dispoziția profesorului coordonator de către APNA. Prezentarea proiectului final trebuie să fie trimisă inclusiv către APNA la adresa [email protected], pentru a fi evaluată de către juriu (conform calendarului de mai jos).

Din prezentare nu trebuie să lipsească următoarele detalii:

– Școala
– Clasa
– Numele echipei
– Numele elevilor membrii ai echipei, respectiv rolul acestora în elaborarea și documentarea proiectului
– Datele de contact ale profesorului coordonator
– Descrierea viziunii voastre asupra zonei Parcului Natural Apuseni
– Problemele/Presiunile identificate în prezent pe teritoriul Parcului Natural Apuseni și a ariilor naturale protejate administrate
– Soluții propuse pentru problemele/presiunile identificate
– Perioada pentru care se propun soluțiile menționate
– Rolul membrilor echipei în această viziune, ca parte a comunității locale
– Rolul Administrației Parcului Natural Apuseni în această viziune
– Rolul altor persoane, instituții, organizații, etc în această viziune, dacă este cazul.

Pentru prezentare pot fi folosite instrumente audio, video, fotografii, descrieri narative sau alte forme creative alese de către participanți.

Materialele audio-video vor fi de maxim 15 minute, descrierile narative de maxim 5 pagini A4.

Observație: un profesor coordonator se poate înscrie în concurs cu maxim două clase.

CINE SE POATE ÎNSCRIE?

Se pot înscrie la concurs clase întregi de elevi din ciclul gimnazial (V-VII), împreună cu un profesor coordonator. Școlile eligibile pentru înscriere sunt:

Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa
Școala Gimnazială Nr. 2 Chișcău
Școala Gimnazială Nr. 1 Budureasa
Școala Gimnazială Georgiu Popa Câmpani
Școala Gimnazială Nr. 1 Nucet
Școala Gimnazială Nr. 1 Buntești
Școala Gimnazială Nr. 2 Poieni
Școala Gimnazială Răchițele
Școala Gimnazială Săcuieu
Școala Gimnazială Rogojel
Școala Gimnazială “Aurel Munteanu” Valea Drăganului
Școala Gimnazială “Avram Iancu” Beliș
Școala Gimnazială Râșca
Școala Gimnazială Pelaghia Roșu Mărișel
Școala Gimnazială Călățele
Liceul Tehnologic de Turism și Alimentație Arieșeni
Liceul Tehnologic Țara Moților Albac
Școala Generală “Emil Racoviță” Gârda de Sus
Școala Gimnazială Ghețari
Școala Gimnazială Scărișoara
Școala Generală “Horea” Horea
Școala Gimnazială Mătișești

PREMIILE

Prima echipă clasată va participa gratuit la o excursie de vară de 2 zile (8-9 iulie 2021)în zona Parcului Natural Apuseni, respectiv vor beneficia de premii oferite de către APNA și partenerii proiectului. Cazarea copiilor și a coordonatorului se va face la cort cu respectarea normelor anti COVID.
Următoarele 2 echipe clasate vor beneficia de excursii de o zi, respectiv de premii oferite de către APNA, respectiv partenerii proiectului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea