Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Actualitate

Ziua Europeană a Parcurilor : concurs pentru profesorii și elevii din Apuseni. Regulament, detalii și premii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Ziua Europeană a Parcurilor : concurs pentru profesorii și elevii din Apuseni. Regulament, detalii și premii

Concurs pentru profesori și elevi, formare de viziune a tinerilor ca urmare a dezvoltării înțelegerii și conștientizării relației dintre om și natură din comunitățile locale din care fac parte.

Administrația Parcului Natural Apuseni (APNA) vă invită să descoperiți atât valorile naturale din vecinătatea comunităților locale din care faceți parte, cât și presiunile antropice asupra acestora.

Astfel, sperăm să vă aducem mai aproape de o viziune cat mai sănătoasă pentru zona Parcului Natural Apuseni, respectiv de identificarea rolului vostru în această comunitate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Voi, noua generație, sunteți nu doar localnici ai parcului, dar faceți parte din generația noilor promotori ai acestuia, generația plină de oportunități, plină de idei și cunoaștere pentru noile schimbări – schimbări în direcția unei dezvoltări responsabile, unei dezvoltări sănătoase atât pentru mediu cât și pentru voi, pentru cei dragi vouă!

DESPRE CE ESTE VORBA?

O competiție a viziunilor sănătoase a echipelor care descoperă Parcul Natural Apuseni și a ariilor naturale protejate din zona comunităților locale în care trăiesc, respectiv presiunile asupra acestora.

Concursul se desfășoară în cadrul Zilei Europene a Parcurilor 2021, cu tema Parcuri – Noua Generație!, proiect/program inițiat de Federația EUROPARC și pregătit specific local de către Administrația Parcului Natural Apuseni sub titlul Viziunea Tinerei Generații.

Competiția presupune realizarea şi documentarea de către fiecare echipă a unui proiect bazat pe cel puțin 5 activități de explorare, descoperire și învățare, desfăşurat în interiorul și în afara clasei (în pădure, în gradină, pe câmp, în lunca râului, în sat, în comunitate). Însoțiți de profesorul coordonator, elevii vor cerceta și vor conștientiza legătura dintre activitățile umane și natură. Cele mai sănătoase, îndrăznețe și mai creative viziuni/planuri vor fi premiate.

CE TREBUIE SĂ FACEȚI?

Toate clasele care doresc să participe la activități și să intre în competiție se vor înscrie cu ajutorul unu profesor coordonator prin completarea formularul online disponibil aici începând cu 17 mai 2021.

Activitățile propuse de către APNA vor fi transmise profesorului coordonator la o zi după încheierea perioadei de înscriere.

În urma parcurgerii activităților primite de la APNA, echipele doritoare să intre în competiția pentru excursia de două zile sau celelalte premii vor realiza un proiect de viziune a Parcului Natural Apuseni. Cunoștințele și abilitățile exersate în cadrul acestor activități vor fi un sprijin pentru realizarea proiectelor finale.

Activitățile completate, respectiv proiectul final, se vor încărca în albumul online al clasei,pus la dispoziția profesorului coordonator de către APNA. Prezentarea proiectului final trebuie să fie trimisă inclusiv către APNA la adresa [email protected], pentru a fi evaluată de către juriu (conform calendarului de mai jos).

Din prezentare nu trebuie să lipsească următoarele detalii:

– Școala
– Clasa
– Numele echipei
– Numele elevilor membrii ai echipei, respectiv rolul acestora în elaborarea și documentarea proiectului
– Datele de contact ale profesorului coordonator
– Descrierea viziunii voastre asupra zonei Parcului Natural Apuseni
– Problemele/Presiunile identificate în prezent pe teritoriul Parcului Natural Apuseni și a ariilor naturale protejate administrate
– Soluții propuse pentru problemele/presiunile identificate
– Perioada pentru care se propun soluțiile menționate
– Rolul membrilor echipei în această viziune, ca parte a comunității locale
– Rolul Administrației Parcului Natural Apuseni în această viziune
– Rolul altor persoane, instituții, organizații, etc în această viziune, dacă este cazul.

Pentru prezentare pot fi folosite instrumente audio, video, fotografii, descrieri narative sau alte forme creative alese de către participanți.

Materialele audio-video vor fi de maxim 15 minute, descrierile narative de maxim 5 pagini A4.

Observație: un profesor coordonator se poate înscrie în concurs cu maxim două clase.

CINE SE POATE ÎNSCRIE?

Se pot înscrie la concurs clase întregi de elevi din ciclul gimnazial (V-VII), împreună cu un profesor coordonator. Școlile eligibile pentru înscriere sunt:

Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa
Școala Gimnazială Nr. 2 Chișcău
Școala Gimnazială Nr. 1 Budureasa
Școala Gimnazială Georgiu Popa Câmpani
Școala Gimnazială Nr. 1 Nucet
Școala Gimnazială Nr. 1 Buntești
Școala Gimnazială Nr. 2 Poieni
Școala Gimnazială Răchițele
Școala Gimnazială Săcuieu
Școala Gimnazială Rogojel
Școala Gimnazială “Aurel Munteanu” Valea Drăganului
Școala Gimnazială “Avram Iancu” Beliș
Școala Gimnazială Râșca
Școala Gimnazială Pelaghia Roșu Mărișel
Școala Gimnazială Călățele
Liceul Tehnologic de Turism și Alimentație Arieșeni
Liceul Tehnologic Țara Moților Albac
Școala Generală “Emil Racoviță” Gârda de Sus
Școala Gimnazială Ghețari
Școala Gimnazială Scărișoara
Școala Generală “Horea” Horea
Școala Gimnazială Mătișești

PREMIILE

Prima echipă clasată va participa gratuit la o excursie de vară de 2 zile (8-9 iulie 2021)în zona Parcului Natural Apuseni, respectiv vor beneficia de premii oferite de către APNA și partenerii proiectului. Cazarea copiilor și a coordonatorului se va face la cort cu respectarea normelor anti COVID.
Următoarele 2 echipe clasate vor beneficia de excursii de o zi, respectiv de premii oferite de către APNA, respectiv partenerii proiectului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

FOTO| Zeci de șoferi amendați pe Transfăgărășan pentru blocarea traficului: „Mie să-mi fie bine, restul se descurcă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Zeci de șoferi amendați pe Transfăgărășan pentru blocarea traficului: „Mie să-mi fie bine, restul se descurcă”

Pe DN 7C, Transfăgărășan, polițiștii Serviciului Rutier Sibiu au aplicat 34 de sancțiuni contravenționale pentru staționare și oprire neregulamentare.

Polițiștii rutieri și jandarmii montani vor fi și azi prezenți în zonă, acțiunile fiind concentrate pe fluidizarea traficului în vederea prevenirii ambuteiajelor și oricăror incidente care ar putea genera o stare de pericol la adresa participanților la trafic și nu numai.

Revenim cu recomandările adresate conducătorilor auto care intenționează să se deplaseze pe Transfăgărășan să parcheze autovehiculele doar în locurile special amenajate în acest scop și să respecte indicațiile forțelor de ordine, dar și semnalizarea rutieră amenajată în zonă.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Din seria: mie să-mi fie bine, restul se descurcă: Mulțumim tuturor acelor șoferi care au parcat mașinile pe partea carosabilă, pe acostament, pe căile de acces destinate pietonilor și îi felicităm pe toți cei care au distrus amenajările rutiere dedicate fluidizării traficului pe Transfăgărășan!

Probabil excursia vă face să vă simțiți extraordinar de bine știind că parcările pe care le-ați realizat au dus la blocarea oamenilor în tunel, iar pietonii fac slalom printre mașini! Pentru fair-play, responsabilitate și decență veți fi premiați!

P.S. Această postare este un pamflet! Tratați-o ca atare! Comportamentului șoferului este și el un reper al caracterului său”, au scris reprezentanții Poliției Sibiu pe facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO| Vitezoman prins cu 205 km/h pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Va râmâne pieton 4 luni și are de plătit o amendă „grasă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Vitezoman prins cu 205 km/h pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Va râmâne pieton 4 luni și are de plătit o amendă „grasă”

În dimineața zilei de duminică, 14 august, în jurul orei 10,30, la km 270 al autostrăzii A1, în zona localității Săliște, pe sensul Deva – Sibiu, în cadrul activităților derulate pe linia prevenirii și combaterii conducerii autovehiculelor cu viteză peste limita legală, polițiștii Biroului de Poliție Autostrada A1 Râmnicu Vâlcea – Deva au depistat un șofer în timp ce conducea autoturismul cu viteza de 205 km/h.

Identificat în persoana unui bărbat în vârstă de 28 de ani, din județul Vâlcea, conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.990 de lei. De asemenea, polițiștii au aplicat și măsura complementară de suspendare a dreptului bărbatului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 120 de zile.

Reamintim faptul că viteza excesivă sau neadaptată rămâne principala cauză generatoare de accidente rutiere cu consecințe deosebit de grave, pe toate categoriile de drumuri, la nivel național.

Elit - Gustul Desăvârșit

Polițiștii rutieri vor continua acțiunile de conștientizare a conducătorilor auto cu privire la responsabilitatea de care trebuie să dea dovadă pentru ca toți participanții la trafic să ajungă la destinație în siguranță.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Sfânta Maria Mare 2022: Ce nume se sărbătoresc de Sf Marie. Peste 2 milioane de români își serbează onomastica

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Sfânta Maria Mare 2022: Ce nume se sărbătoresc de Sf Marie. Peste 2 milioane de români își serbează onomastica

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, așa cum este cunoscută în popor, este o sărbătoare de mare însemnătate pentru creștini și este sărbătorită în fiecare an la data de 15 august.

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Felicitări și urări care pot fi trimis prin SMS de Sf Marie

Ce nume se sărbătoresc

Pe 15 august 2022 este sărbătoare mare în România.Creştinii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, iar o mulţime de români îşi aniversează onomastica.

Elit - Gustul Desăvârșit

Numele derivate din Maria sunt: Mari, Meri, Marioara, Mărioara, Măriuța, Marița, Mara, Mariana, Miriam, Marilena, Marina, Marinela, Marița, Marusia, Mariuca, Maricica, Mia, Mioara, Marian, Marin, Marius, Marinel și Marinuș.

Semnificaţia numelui Maria din ebraică: cea iubită, cea îndrăgită, acest nume fiind cel mai răspândit şi mai drag nume folosit de credincioşii ortodocşi.

Peste 2.2 milioane de români își aniversează onomastica pe 15 august 2022

Peste două milioane de români îşi serbează onomastica în 15 august, cu prilejul Sfintei Maria, cea mai mare sărbătoare creştină a verii. Din datele statistice existente la nivel naţional, rezultă că 1.810.930 sunt femei care poartă numele de Maria sau derivate ale acestuia, iar 417.667 sunt bărbaţi botezaţi cu numele de Marin sau derivate ale acestuia.

Citește și: nume sărbătorite de Sfânta Maria

Dintre femei, cele mai multe poartă numele de Maria (1.388.197), urmate de Mariana (273.885), Marioara (65.077), Mioara (31.420), Marilena (25.507) şi Marina (24.144).

Sărbătorite sunt şi cele care poartă numele de Măriuca (2.116) sau Mariela (584). Între bărbaţii sărbătoriţi în 15 august, se regăsesc cei cu nume precum Marian (299.867), Marin (114.199), Marinică (3.428) sau Marinache (173).

Mesaje de La Mulţi Ani pentru cei care poartă numele Sf. Marii

Cu ocazia zilei Sfintei Marii, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!

Îţi urez „La mulţi ani” pentru că porţi acest nume şi fie ca Sf. Marii, pe care îl reprezinţi, să-şi coboare ochii asupra ta şi să îţi dăruiască fericirea dorită şi numai bucurii şi linişte interioară!

Felicitări cu ocazia aceastei zile. Îţi urez să fii mereu sănătos, energic şi plin de bucurie. La mulţi ani, Marin!

La mulţi ani cu veselie/ Sănătate pe vecie/ Casa plină de bucate/ Dragoste pe săturate/ Bani la greu/ Noroc cu carul/ La mulţi ani şi sus paharul!!

Fie ca această zi să-şi deschidă poarta unui viitor plin de succese şi realizări. Sfânta Maria a cărui nume îl porţi să te ocrotească şi să te călăuzească mereu. La Mulţi Ani!

Citește și: MESAJE de SFÂNTUL ALEXANDRU. Idei de urări și felicitări pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Alexandru

Mă bucur că exişti în viaţa mea şi mă bucur că Sf Maria, al cărui nume îl porţi, mi te-a dăruit!

Crin înflorit îţi doresc, să fii cât mai iubit şi să ai cea mai minunată zi de onomastică. La mulţi ani Mariana!

Dragă Miriam, de ziua numelui tău îți dorim un sincer La Multi Ani, să ai parte de mulți bani, sănătate și voie buna. Petrecere frumoasă alături de cei dragi!

Citește și: MESAJE de SFÂNTUL ANDREI. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei

Pentru că astăzi este o zi specială pentru tine, mă alătur și eu celor ce-ți doresc din adâncul sufletului să ai parte numai de împliniri, satisfacții și multă sănătate. La mulți ani!

De Sfânta Maria sa ne amintim sa fim mai buni si mai darnici! La multi ani!

De ziua numelui tau cele mai frumoase dorinte sa devina realitate. La multi ani!

Cu ocazia zilei tale onomastice iti doresc sa ai parte numai de lucruri bune: sanatate, iubire, bucurii si momente frumoase alaturi de cei dragi. La multi ani de Sf Marie!

Tradiții, obiceiuri și superstiții

Ziua de Sfânta Maria Mare este și ziua Marinei, Sfânta Fecioară Maria fiind considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

La sărbătoarea Sf. Maria Mare nu se lucrează la câmp, nu se coase și nici nu se spală rufe. Sărbătoarea Sântămăriei se ține mai ales pentru sănătate, dar și pentru căsătorie, vindecare, naștere ușoară sau ocrotire de rele, potrivit traditii-superstitii.ro.

De Sf. Maria Mare se împart struguri și prune din noua recoltă, dar și alte bucate pentru sufletele celor adormiți. Dimineața se duc poamele la biserică și se sfințesc de către preot, iar mai apoi se împart din suflet.

Citește și: MESAJE de SFANTUL NICOLAE. Idei de URARI şi FELICITARI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica

O veche superstiție spune că dacă de Sfântă Mărie înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi lungă și blândă.

În unele sate din România, oamenii nu aprind focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Cine nu respectă tradiția, riscă să se îmbolnăvească sau să le ia foc acareturile.

Tot de Sfânta Maria Mare nu se doarme pe prispa casei și este interzis scăldatul în apele râurilor, fiind spurcate de cerbi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea