Rămâi conectat

Cultură Educație

„Ziua de mâine”, poimâine, răspoimâine…! Lucruri bune şi mai puţin bune despre un festival găzduit de Alba Iulia

Publicat

în

    Ecourile Festivalului-concurs de muzică folk „Ziua de mâine” încă nu s-au stins, deşi acesta şi-a tras cortina. Lumea încă mai comentează, aşa cum fac microbiştii împătimiţi despre un meci memorabil. Pentru că ediţia din acest an a fost memorabilă, fără exagerare. Ne permitem, prin urmare, să revenim asupra acestui eveniment cultural major, cu aprecierile noastre. Mai întâi, calitatea concurenţilor, după cum ne-a declarat Vali Şerban, directorul festivalului, este în creştere, an de an, această ediţie a şaptea reunind pe scenă tineri foarte valoroşi, de care suntem siguri că vom mai auzi în viitor. Ceea ce a făcut deliberarea foarte grea, pentru un juriu de profesionişti.
l”Laudatio”, pentru o echipă de profesionişti
Tot lui Vali Şerban îi aparţin şi aprecierile la adresa echipei organizatoare, în frunte cu directorul Dan Popescu, din cadrul Consiliului Judeţean Alba (Forda, Hogman, Tileagă şi cele 15 „vrăbiuţe” adunate din diferite birouri ale consiliului). Aşadar, Vali a afirmat că aceasta este cea mai profesionistă şi mai eficientă echipă organizatoare de festivaluri din ţară. E firesc să fie aşa, din moment ce la Alba Iulia şi în judeţul Alba, de când este preşedinte al Consiliului Judeţean Ion Dumitrel, manifestările culturale şi artistice de înaltă ţinută se succed cu o frecvenţă năucitoare (Colocviile romanului românesc contemporan, Colocviile tinerilor scriitori, Festivalul de teatru „Poveşti”, Festivalul de folk „Ziua de mâine”, Festivalul internaţional „Lucian Blaga”, Târgul de carte „Alba Transilvana”, Festivalul cetăţilor dacice etc. ) Şi să nu uităm că tot această echipă a CJ Alba va fi „vioara întâia” şi la organizarea manifestărilor de 1 Decembrie.
Cine mă cunoaşte ştie că eu nu prea fac „laudatio”, dar de data aceasta achiesez fără rezerve la afirmaţiile lui Vali Şerban. Cu atât mai mult cu cât s-a făcut risipă de energie şi de imaginaţie: autobuzul cu filme, focul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor şi recitalul montaniard şi sensibil al trupei „Plus noi”, recitalul actorului Adrian Păduraru de la Biserica Sf Anton şi altele.
lLucruri mai puţin „faine” în sălile de spectacol
Ca să nu-mi dezmint reputaţia, redau şi câteva aspecte negative, pe care le-am sesizat. Mai întâi faptul că încă nu avem un public suficient de educat. Majoritatea spectatorilor au fost superbi, în interesul lor pentru muzica şi poezia folkului, dar unii încă nu s-au obişnuit cu faptul că în sala de spectacol e nepoliticos să intri după începerea programului şi să umbli printre rânduri căutându-ţi locul, creând busculadă şi vociferări. Aşa că trebuie să reamintim tuturor regula instituită de directorul Casei de Cultură a Sindicatelor: „După începerea spectacolelor, locurile de pe bilete îşi pierd valabilitatea”! Şi încă o observaţie: există reguli stricte cu privire la activitatea comercială în spaţiul unor astfel de aşezăminte, dar ele ar trebui modificate, căci am văzut mame cu copii disperate să găsească un pahar cu apă pentru cei mici, în condiţiile în care duminica seara e închis cam peste tot în apropiere de CCS. Cu atât mai mult cu cât posibilităţi ar fi existat, căci protocolul asigurat pentru artişti (de către Cristian Milca şi SC „Yes” SRL), la un standard de excelenţă, ar fi putut fi extins şi în holul instituţiei, contra cost, desigur, pentru spectatorii ce au stat ore în şir, fără pauze, în sala arhiplină, şi care ieşeau din când în când să fugă până cine ştie unde, ca să-şi ia o apă şi un pachet de biscuiţi. Un alt aspect negativ este obiceiul unora de a aduce „cu japca” elevi la spectacole. Fireşte că cei aduşi cu forţa sunt total dezinteresaţi de ceea ce se întâmplă pe scenă. Anul acesta s-a întâmplat aşa ceva chiar la savurosul spectacol cu piesa „Nasul”, al Adei Milea, când în grupul compact al elevilor de la Liceul Militar am aflat un tânăr care s-a jucat în permanenţă pe telefonul mobil. Cât a ţinut spectacolul, deşi i-am atras atenţia. Noroc, măcar, că s-a aşezat mai departe de scenă şi nu s-a auzit. Totuşi, eu nu înţeleg cum poţi să vii la un spectacol şi să te joci tot timpul pe mobil, fără să te intereseze nimic din ce e pe scenă?
În fine, vreau să închei într-o notă optimistă şi să vă dezvălui ce a spus primul şi cel mai important susţinător al festivalului, preşedintele Dumitrel: „Acest festival, care văd că a umplut sălile până la refuz, va dura şi mâine şi poimâine şi răspoimâine… atât cât veţi dori dumneavoastră, spectatorii- contribuabili!”

Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare