Rămâi conectat
Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Actualitate

Zile libere 2023: Bugetarii vor avea trei zile libere în plus față de restul angajaților

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Zile libere 2023: Bugetarii vor avea trei zile libere în plus față de restul angajaților

În anul 2023, bugetarii vor avea noi zile libere, mai exact 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august, arată un proiect al Ministerului Muncii.

Practic, ei vor avea 3 zile în plus față de restul angajaților din economie, care au 15.

Elit - Gustul Desăvârșit

Același document spune că pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie 2023, 30 iunie 2023, respectiv 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite.

„Art. 1. — (1) Pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, ziua de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 se stabilesc ca zile libere.

(2) Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere potrivit alin. (1), instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie 2023, 30 iunie 2023, respectiv 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite.

(3) Pentru munca prestată potrivit alin. (2) nu se acordă timp liber corespunzător.

Art. 2. — Prevederile art. 1 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Art. 3. — Prevederile art. 1 nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 şi nici participanţilor în aceste procese.

Art. 4 (1) In ziua de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023, prin centrala Ministerului Finanţelor se efectuează operaţiuni de încasări şi plăţi, operaţiuni de plăţi privind serviciul datoriei publice, precum şi eventualele operaţiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

(2) Prin excepţie de la prevederile art.1, personalul din cadrul unităţilor Trezoreriei Statului poate desfăşura în ziua de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023, activităţile stabilite prin normele metodologice privind încheierea exerciţiului bugetar al anului 2023, aprobate prin ordin al ministrului finanţelor.

Art. 5. — Unităţile/Subdiviziunile administrativ-teritoriale, care în data de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 au scadenţă la obligaţiile de plată aferente convenţiilor de împrumuturi din venituri din privatizare, potrivit scadenţarelor de plată anexate acestora la convenţiile de împrumut, vor efectua plata sumelor scadente înaintea acestor date”, arată proiectul.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Cât costă brazii de Crăciun de la Romsilva? Peste 30.000 de pomi scoși la vânzare în 2022

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zeci de mii de brazi de Crăciun scoşi la vânzare de Romsilva în 2022. Cum prețurile au crescut, era de așteptat ca și Bradul de Crăciun să fie ceva mai scump. Dar, deși în magazine prețurile sunt ceva mai mari, Romsilva anunță că vinde brazii la prețuri ce pleacă de la 15 lei.

„Romsilva oferă spre vânzare pentru sezonul Sărbătorilor de iarnă din acest an aproape 31.000 de pomi de Crăciun, iar preţurile sunt aceleaşi ca şi în anii trecuţi. Acestea pleacă de la 15 lei, inclusiv TVA, la specia molid, cu dimensiunea de 0,7 şi un metru.

Elit - Gustul Desăvârșit

CITEȘTE ȘI: Cum va fi vremea de Crăciun 2022 și de Anul Nou 2023: Vom avea sau nu zăpadă de Sărbători?

Cei care ajung la înălţimea de 3 metri sunt la 25 de lei, în timp ce pentru specia brad preţul este între 25 şi 35 de lei. Preţurile acestea sunt valabile aici, la locul de recoltare, iar dacă sunt transportaţi în pieţe sau în alte locaţii se adaugă costurile de transport, manipulare şi depozitare.

Posibilităţile de recoltare din acest an au fost cam aceleaşi ca şi în anii precedenţi. Anul trecut am avut posibilitatea să recoltăm 34.000 de pomi de Crăciun şi am vândut efectiv în jur de 30.000 de brazi”, a precizat reprezentantul Romsilva, conform Adevărul.ro.

Așadar, deși prețurile sunt mai mari, avem toate șansele să avem Bradul de Crăciun în casă anul acesta, având în vedere prețurile oferite de Romsilva.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

SONDAJ CURS: PSD în fruntea clasamentului, urmat de PNL. AUR pe locul 3 în preferințele românilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

SONDAJ CURS: PSD în fruntea clasamentului, urmat de PNL. AUR pe locul 3 în preferințele românilor

Datele celui mai recent sondaj de tip omnibus, realizat în perioada 8-22 noiembrie 2022 au fost publicate de Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS. Noua cercetare sociologică arată schimbări minore față de sondaje CURS din septembrie, iulie și mai 2022.

Astfel, românii nu dau semne că văd o alternativă la actuala coaliție de guvernare. Dacă ar avea loc alegeri parlamentare în această perioadă, după redistribuiri, PSD, PNL și UDMR ar depăși majoritatea de două treimi din numărul mandatelor parlamentare, necesară pentru modificarea Constituției. Nici PSD, nici PNL, nu ar reuși să formeze o altă majoritate, social-democrații fiind mai aproape de 50% alături de AUR. Toate partidele parlamentare actuale înregistrează variații în interiorul marjei de eroare de 3%.

PSD – 34% (35% în septembrie, 37% în iulie, 35% în mai)

Elit - Gustul Desăvârșit

PNL – 24% (22% în septembrie, 24% în iulie, 23% în mai)

AUR – 12% (15% în septembrie, 12% în iulie, 10% în mai)

USR – 9% (8% în septembrie, 7% în iulie, 9% în mai)

UDMR – 5% (5% în septembrie, 5% în iulie, 5% în mai)

PMP – 4% (4% în septembrie, 4% în iulie, 6% în mai)

PU-SL – 4% (4% în septembrie, 4% în iulie, 4% în mai)

Alt partid – 8% (sub 2% fiecare> Forța Dreptei, REPER, SOS România, Pro România, PER, ApP)

Metodologie

Universul de eşantionare: populaţia adultă rezidentă din România, în vârstă 18 ani şi peste

Volumul eşantionului: 1067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste

Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%

Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților

Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS

Datele sunt ponderate în funcție de structura pe vârste a electoratului României

Perioada de realizare: 8-22 Noiembrie, 2022

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

SIMULARE Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023, în ALBA: Când vor avea elevii testări la Limba Română și Matematică, ÎNAINTE de simulările naționale

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

SIMULARE Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023, în ALBA: Când vor avea elevii testări la Limba Română și Matematică, ÎNAINTE de simulările naționale

Elevii de școală generală și de liceu din județul Alba vor avea parte de simulări pentru examenele naționale, susținute la nivel local, înainte de participarea la simulările organizate în toată țara, care sunt programate să aibă loc în luna martie.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de Dan Cherecheș, Inspector Școlar General Adjunct al IȘJ Alba, simulările pentru examenele de Bacalureat 2023 și Evaluare Națională 2023, la care elevii din județul nostru vor susține probe atât la matematică, cât și la Limba Română, ar urma să aibă loc la începutul anului viitor, înainte de așa-numita vacanță de schi.

Elit - Gustul Desăvârșit

De prezicat este că, prezența la aceste simulări este opțională, ele fiind concepute pentru a testa gradul de pregătire al elevilor, în anticiparea celor mai importante examene pentru aceștia.

Elevii care vor susține în acest an școlar examenele naționale, evaluare națională și bacalaureat, își pot verifica stadiul cunoștințelor prin intermediul unor teste de antrenament publicate de Ministerul Educației.

Cât privește viitorii absolvenți de clasa a VIII-a, Ministerul Educației a pregătit teste de antrenament pentru cele trei discipline (limba română, matematică, limba maternă).

Testele au fost realizate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, din subordinea Ministerului Educației.

Cât privește programa pentru examene, având în vedere că în anul școlar 2021-2022 nu au fost perioade de întrerupere a școlii, în ipoteza în care nici în anul școlar 2022-2023 nu vor exista întreruperi, s-a decis revenirea la programele de examen în vigoare înainte de debutul pandemiei.

Examenele naționale din acest an școlar vor începe din luna iunie.

Evaluarea națională se va desfășura în perioada 19-22 iunie, prima probă – de limba română – fiind programată pe 19 iunie, iar cea de-a doua – matematică – pe 21 iunie. Proba la limba maternă (pentru elevii minorităților naționale) va fi organizată pe 22 iunie. Media de la evaluarea națională are o importanță tot mai mare, având în vedere că media anilor de gimnaziu va fi eliminată din calculul mediei de admitere la liceu, din acest an școlar.

Referitor la calendarul examenului de bacalaureat,între 12 și 14 iunie este programată evaluarea competențelor de comunicare orală în limba română, urmată de limba maternă, competențe digitale și limbă străină.

Probele scrise se vor desfășura între 26 și 29 iunie, afișarea rezultatelor fiind programată de 7 iulie.

Modele de subiecte/bareme – BACALAUREAT 2023

ROMÂNĂ

Model Subiect Română scris_real tehnologic Bacalaureat 2023
Model Barem Română scris_real tehnologic Bacalaureat 2023
Model Subiect Română scris_uman pedagogic Bacalaureat 2023
Model Barem Română scris_uman pedagogic Bacalaureat 2023

MATEMATICĂ

Model Subiect Matematică_Mate Info Bacalaureat 2023
Model Barem Matematică_Mate Info Bacalaureat 2023
Model Subiect Matematică_Științe ale Naturii Bacalaureat 2023
Model Barem Matematică_Științe ale Naturii Bacalaureat 2023
Model Subiect Matematică_Tehnologic Bacalaureat 2023
Model Barem Matematică_Tehnologic Bacalaureat 2023
Model Subiect Matematică_Pedagogic Bacalaureat 2023
Model Barem Matematică_Pedagogic Bacalaureat 2023

ISTORIE

Model Subiect Istorie Bacalaureat 2023
Model Barem Istorie Bacalaureat 2023

GEOGRAFIE

Model Subiect Geografie Bacalaureat 2023
Model Barem Geografie Bacalaureat 2023


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea