Rămâi conectat

Societate

Zeci de cupluri aiudene s-au „recăsătorit” după 50 de ani împreună

Publicat

în

    Bunicuţe cu părul nins şi chipurile brăzdate de urmele trecerii anilor peste obrajii lor şi bunici mergând cu cârja sau şchiopătând au venit, în cupluri, la Restaurantul „Maliv” din Aiud pentru a sărbători „O jumătate de secol împreună”. Ca în fiecare an, evenimentul a fost unul cu ştaif şi a fost organizat pentru al optulea an consecutiv de  Primăria şi Consiliul Local Aiud, în colaborare cu Filiala Aiud a Serviciului de Ajutor Maltez din România (SAMR). Ceremonia a fost oficiată de primarul Horaţiu Josan şi primarul „de o zi”, Emanuel Georgescu, elev la Şcoala „Ovidiu Hulea”, viceprimarul Adalbert Krecsak, preşedintele SAMR Aiud, Fari Palkó Ilona, şi purtătorul de cuvânt al municipalităţii aiudene, Ada Rus, dar în sală s-a aflat şi fostul subprefect Romul Popa.
În cuvântul de deschidere, primarul Horaţiu Josan a subliniat respectul pe care-l poartă celor care timp de 50 de ani au reuşit să treacă împreună peste toate greutăţile vieţii, asigurându-i de preţuirea lui. Apoi, el a declarat perechile ca fiind „recăsătorite”, urându-le sănătate şi „La mulţi ani!”. După mesajele de bine ale viceprimarului şi reprezentantei maltezilor, s-a trecut la decernarea diplomelor de excelenţă, puţine din cele 36 de cupluri care şi-au sărbătorit „Nunta de Aur” neputând fi prezente la festivitate.
Pe lângă diplomă, femeile au primit câte o floare, iar cuplurile au primit şi câte o pungă cu alimente din partea SAMR Aiud. Printre sărbătoriţi s-au aflat şi… socrii primarului Horaţiu Josan, la rândul lor aplaudaţi de întreaga asistenţă, formată din cuplurile sărbătorite, câţiva dintre cetăţenii de onoare ai Aiudului, alţi invitaţi. Apoi, primarul aiudean a ţinut să-şi arate afecţiunea şi pentru cei mai vârstnici locuitori ai municipiului, oferind o diplomă de excelenţă Anei Voicea, născută în 1913, şi lui Ioan Crişan (în lipsă) din localitatea Păgida, născut în 1916.
lPanoplia cetăţenilor de onoare ai Aiudului a ajuns la 29 de personalităţi
Alături şi de personalităţile care au primit de-a lungul timpului titlul de “Cetăţean de onoare al municipiului Aiud”, panoplia municipiului, care includea 26 de personalităţi, multe dintre acestea fiind prezente în sală, s-a îmbogăţit cu alte 3 persoane. În baza HCL nr. 280/20 decembrie 2011, primarul Horaţiu Josan le-a acordat titlul de „Cetăţean de onoare” poetului Ion Mărgineanu „pentru contribuţiile sale în domeniul publicisticii, literaturii şi al istoriei literare”, şi omului de cultură Zoltán Lörincz, „pentru contribuţiile sale în domeniul religiei, culturii, educaţiei şi sportului aiudean” şi Ionelei Danciu „pentru contribuţii deosebite în promovarea şi recunoaşterea drepturilor multipleţilor”. Cei trei proaspăt nominalizaţi au susţinut discursuri de mulţumire, iar Zoltán Lörincz i-a înmânat primarului un tablou cu… Aiudul.
Renumitul caricaturist Ştefan Popa Popa’s, el însuşi cetăţean de onoare al Aiudului (şi al altor peste 40 de localităţi), a imortalizat pe hârtie chipurile participanţilor, zeci de persoane plecând apoi acasă cu caricatura portretului lor. Evenimentul s-a încheiat cu o masă festivă oferită în cinstea „mirilor”, care s-ai simţit bine împreună şi unii chiar au dansat pe muzica formaţiei „Melodis” şi a lui Marius Moga. La mulţi ani cu sănătate! (R.G.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză

Publicat

în

Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.

sursa: un.org tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA| Noaptea muzeelor la Biblioteca Batthyaneum: Zeci de oameni nemulțumiți de întreruperea vizitării după ce au stat câteva ore la coadă

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| Noaptea muzeelor la Biblioteca Batthyaneum: Zeci de oameni nemulțumiți de întreruperea vizitării după ce au stat câteva ore la coadă

Zeci de oameni care au venit la Noaptea Muzeelor să viziteze Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, au fost nemulțumiți de faptul că vizitarea a fost întreruptă pe parcursul unui concert desfășurat în exterior.

Oamenii spun că după ce au stat mai multe ore la coadă, li s-a transmis că vizitarea bibliotecii se va întrerupe în timpul concertului orchestrei de cameră „Harmony of Sounds”. Deși aceștia le-au spus organizatorilor că acest lucru nu este trecut în programul evenimentului, li s-ar fi răspuns că deși nu scrie pe site că se întrerupe, acest lucru se subînțelege.

Grupul care a fost mai vocal a fost lăsat să intre, însă nu se știe ce se va întâmpla cu restul, destul de mulți, rămași afară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Biblioteca ar trebui să fie deschisă pentru vizitare timp de 5 ore, de la 18.00 la 23.00.

UPDATE: „Inițial, da, ne gândeam să facem pauză, că oamenii să fie atenți la concert, însă în 5 minute s-a schimbat totul, ne-au atras atenția oamenii și am zis că au dreptate”, a transmis Cristian Mladin, șef birou al Bibliotecii Batthyaneum, filiala Bibliotecii Naționale a României.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare